Apex vs. implantaat

Author:
heyjules
Posted:
vr, 06/27/2008 - 16:43
Inmiddels al langer dan 5 jaar loop ik met een onstoken wortel van een kies in mijn rechter onderkaak. Door twee wortelkanaalbehandelingen heeft mijn (vorige) tandarts dit niet kunnen verhelpen. Het is nu 3 jaar na de laatste wortelkanaalbehandeling en de ontsteking zit er nog (zichtbaar röntgenfoto). Op zich heb ik er niet veel last van, zo nu-en-dan als de weerstand wat lager is. Maar de kroon is versleten omdat deze eigenlijk alleen nog maar bestaat uit 2 wanden met daartussen een vulling.

Vorige week is een stuk van de kroon afgebroken en heb ik een nieuwe kroon nodig. Nu is de vraag of ik deze op de oude wortel zet (welke eerst met een apex-behandeling weer 'gezond' gemaakt moet worden) of dat ik heel de kies laat trekken en een implantaat laat zetten waarop de kroon geplaatst kan worden.

Mijn voorkeur gaat naar de tweede optie (implantaat) omdat ik geen vertrouwen in de gezondheid van de kies heb en het succes van een eventuele apex behandeling. Een paar vragen naar aanleiding hiervan:
1) Wat zijn de pro's en con's voor een apex en implantaat?
2) Hoe lang is de doorlooptijd van het zetten van een implantaat (vanaf het trekken van de kroon t/m plaatsen van de nieuwe kroon)?
3) Wat is verzekeringstechnisch de beste keuze? Kan ik een implantaat beter bij een kaakchirurg laten zetten ivm. vergoeding door de verzekering?
4) Zijn er nog andere zaken waar ik aan moet denken?

Dank jullie wel.
Spiegeltje

3) Wat is verzekeringstechnisch de beste keuze? Kan ik een implantaat beter bij een kaakchirurg laten zetten ivm. vergoeding door de verzekering?
Nee, specialistische hulp van een kaakchirurg wordt weliswaar vergoed vanuit de basiszorgverzekering maar dat geldt niet voor implantaten (enkele uitzonderingen daargelaten maar die zijn niet op uw situatie van toepassing). Een apexresectie, uitgevoerd door een kaakchirurg, wordt wel vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Een wortelkanaalbehandeling wordt in de regel niet uitgevoerd door een kaakchirurg.

Er zijn tandartsverzekeringen die kosten van een implantaatvergoeden maar zelden of nooit volledig.

.
vr, 06/27/2008 - 16:56 Permalink
Newtan

Op een congres vorig jaar werd serieus gesteld: de prognose van een herbehandeling van een WKB is op z'n best 60%. En voor een implantaat op z'n slechtst 80% Maar meestal boven de 95%.
Juist in dit soort gevallen, waar er al een wortelpuntontsteking zit, is de kans op snel even implanteren niet goed. Maar na zorgvuldige bot opbouw is de prognose een heel stuk beter voor een implantaat (specialistenwerk dus).
vr, 06/27/2008 - 23:07 Permalink
de digitale tandarts

1) Wat zijn de pro's en con's voor een apex en implantaat?

Bij een apex resectie wordt via chirurgische weg geprobeerd het wortelkanaal af te sluiten, zodat bacterien niet meer instaat zijn om vanuit de kanalen het lichaam binnen te dringen en daar een ontsteking te veroorzaken.
Over het algemeen wordt bij een apexresectie het onderste deel van de wortel weggehaald en wordt de wortel korter en mogelijk nog kwetsbaarder.
Om de wortelpunt weg te halen zal een opening in het bot gemaakt moeten worden, als ik later een implantaat zet zie ik daar vaak een gat gevuld met bindweefsel en zal ik dat deel met een botherstelprocedure moeten behandelen. soms zou eerder kiezen voor een implantaat dit kunnen voorkomen.
Een apexresectie een een kroon zijn binnen enkele weken verricht, een implantaat is over het algemeen een langer traject, zie onder.

2) Hoe lang is de doorlooptijd van het zetten van een implantaat (vanaf het trekken van de kroon t/m plaatsen van de nieuwe kroon)?

Het is soms mogelijk om direct na extractie een implantaat te zetten en zelfs soms direct daar een noodkroon op te zetten, dit vergt echter ideale omstandigheden en ik kan het helaas maar zelden toepassen. Het meest voorspelbare traject is: Extractie kies (noodvoorziening?!) 2-3 maanden wachten, plaatsen implantaat (botopbouw?!), 2-6 maanden (meestal 3) wachten totdat deze vastgegroeid is en dan het maken van de kroon (2-3 weken). Lang traject maar zeer voorspelbaar.

3) Wat is verzekeringstechnisch de beste keuze? Kan ik een implantaat beter bij een kaakchirurg laten zetten ivm. vergoeding door de verzekering?

Is al beantwoord..... er zijn grote prijsverschillen tussen tandartsen maar ook tussen kaakchirurgen, oa door de gebruikte materialen/implantaten. Een kaakchirurg is vaak ietsjes duurder ivm operatiekamer kosten die bovenop de rekening betaald moeten worden.

4) Zijn er nog andere zaken waar ik aan moet denken?

Niets doen, wachten totdat de kroon breekt, of een uitneembaar plaatje (lijkt mij minder ideaal ook vanwege slechte invloed op buurtanden en kiezen)
za, 06/28/2008 - 12:53 Permalink
heyjules

Dank jullie voor de antwoorden.

Gezien de status van mijn tand nijg ik naar een implantaat. Zoals ik al zei; ik heb weinig vertrouwen in de gezondheid(skansen) van die kies.

Je geeft aan dat er (grote) prijsverschillen zitten tussen de verschillende tandartsen/kaakchirurgen. Hoe kun je het beste een prijsvergelijk doen? Mijn ervaring is dat tandartsen niet 'zomaar' een opgaaf geven. Je moet dan eerst langs komen voor een bezoek waarbij ze er eerst zelf nog naar willen kijken. Dus dat is iets wat je niet zomaar overal kunt gaan aanvragen.
zo, 06/29/2008 - 08:42 Permalink
Newtan

Wat dat betreft zijn we geen aannemers.
Wat al scheelt is als je wat X-foto's van de situatie kan emailen naar de tandarts. Liefst twee of meer.
Of je vraagt de receptioniste naar referenties van patienten van de praktijk. Dan hoor je hoe het is bevallen.
zo, 06/29/2008 - 10:16 Permalink