Apex, trekken of wachten?

Author:
Jacob
Posted:
ma, 12/17/2007 - 16:54
Apex of trekken of gewoon wachten?

Ik heb twee maanden geleden een WKB gehad bij mijn tandarts (een zeer diep geplompeerde kies leek de oorzaak te kunnen zijn van mijn oorsuizen) en sinds 1 1/2 maand doet juist die kies nu zeer (en het oorsuizen is nog niet weg). De kaakchirurg heeft nu middels een foto gesignaleerd dat de buitenste wortelpunten wat donker zijn. Hij gaf aan dat een apex de beste oplossing was.

Zelf weet ik het even niet:

Ik heb de indruk dat de kies mijn tricheminas irriteert en deze triggert mijn gehoorzenuw weer met als eindresultaat oorsuizen. Als ik nu nog meer gerommel in mijn mond krijg, ben ik misschien nog wel verder van huis. Helemaal als ik bedenk dat ze de verwijderde wortelpunten gaan opvullen met amalgaan. Misschien dat ik nog wel veel meer ellende ga krijgen als ik hieraan begin.

Trekken lijkt me een beter alternatief, maar ook dat is natuurlijk erg rigoreus.

En dan lees ik her en der op de site dat je bij een WKB soms gewoon wat langer moet wachten (soms tot 1 1/2 jaar?) voor een bevredigend eindresultaat.

Persoonlijk heb ik de indruk dat vooral chirurgen maar al te gauw een operatie als de beste oplossing aanvoeren.

Wat moet ik doen, en wat kan ik daarnaast doen om de lichte ontsteking zelf mogelijk te laten genezen.

Alvast bedankt voor een of meerder reakties.

Jop

ps. mijn tandarts heeft 3 maanden geleden ook een WKB uitgevoerd met een andere zwaar geplombeerde kies met als resultaat dat mijn oorsuizen per direct met 60% gereduceerd was. Maar ik wil natuurlijk ook graag van de resterende 40% af.
Spiegeltje

Apex of trekken of gewoon wachten?
Ik heb twee maanden geleden een WKB gehad bij mijn tandarts (een zeer diep geplompeerde kies leek de oorzaak te kunnen zijn van mijn oorsuizen) en sinds 1 1/2 maand doet juist die kies nu zeer (en het oorsuizen is nog niet weg). De kaakchirurg heeft nu middels een foto gesignaleerd dat de buitenste wortelpunten wat donker zijn. Hij gaf aan dat een apex de beste oplossing was.
(..)
Wat moet ik doen, en wat kan ik daarnaast doen om de lichte ontsteking zelf mogelijk te laten genezen.

Om met het laatste te beginnnen: veel kun je zelf niet doen. Maar een gezonde levensstijl (goede voeding, genoeg slaap, matige lichaamsbeweging, vermijden van stress) is gunstig voor de afweer en bevordert ook de genezing van ontstekingen.

Ik kan uiteraard niet treden in de diagnose van de kaakchirurg. In het algemeen, maar ik weet dus niet of die situatie op jou van toepassing is, wordt meestal (eerst) een endodontische herbehandeling uitgevoerd als een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste resultaat geeft. Dit betekent simpelweg dat de wortelkanaalbehandeling wordt herhaald na het verwijderen van de vulling uit de kanalen. Indien dit niet kan of uiteindelijk niet succesvol blijkt kan een apex resectie worden overwogen. Daarna pas extractie.

Voor zover ik weet worden de wortelkanalen tegenwoordig niet gevuld met amalgaam maar met gutta percha (een natuurlijke inelastische rubber). Ik heb trouwens nog wel een kies met stukjes amalgaam rond de wortelpunten, aangebracht na een apexresectie. Het zou inderdaad kunnen dat de kaakchirurg het eerst denkt aan de behandelopties die op zijn terrein liggen (apexresectie). Je zou deze kwestie nog eens met je tandarts kunnen bespreken.
ma, 12/17/2007 - 18:17 Permalink
hello jozefien

Wachten. 1,5 maand is erg kort. Ook het feit dat hij wat zwarting ziet zegt niet genoeg. Is die zwarting nml erger of minder erg dan voor de behandeling. Inderdaad herbehandeling gaat meestal voor. mijn kaakchirurg wilde laatst geen apex doen, zelf twijfelde ik heel erg of het wel de oorzaak was en hij zei inderdaad dat het lang duurt voordat een ontsteking weg is en dat soms wat zwarting zichtbaar blijft als een soort litteken en dat er dus ook niets aan de hand kan zijn als je iets ziet. Sterkte! :smt006
di, 12/18/2007 - 00:47 Permalink
Jacob

Hoi spiegeltje,

Jij weet geloof ik meer van mijn probleem dan de kaakchirurg: Hij heeft mij niet eens gevraagd of ik al een tweede wkb had gehad en ik heb hem daarnaast gevraagd of er geen alternatief voor amalgaan was. zijn antwoord: Nee Jacob, amalgaan is de veiligste stof die we momenteel kunnen gebruiken bij opvullen.

Die man wil volgens mij te graag opereren zonder eerst zorgvuldig te bekijken of dat wel nodig is en zijn kennis lijkt niet up to date. Ik heb er weinig vertrouwen meer in

Ik zie het nog even aan (de kleur op de foto was slechts licht verdonkerd) en vraag mijn tandarts om een tweede WKB

Dank je voor je antwoord
wo, 12/19/2007 - 19:56 Permalink
Jacob

Hallo Josefien

Zoals je in mijn reaktie op spiegeltje kunt lezen wacht ik nog even. Jullie beiden schrijven eigenlijk datgene wat ik zelf al vermoedde. Ik weet trouwens niet hoe de kies er voor de foto uitzag: dit was de eerste opname.

Ik snap er trouwens ook helemaal niets van: hoe kan een dode kies nou zeer doen als je hem aanraakt. Het is net of hij helemaal niet goed dood is.

bedankt voor je reaktie
wo, 12/19/2007 - 20:01 Permalink
Jacob

Er is inderdaad wel een foto bij de wkb gemaakt door de tandarts. Maar dat was een eenvoudige rontgenfoto en er was ook niets op te zien. Nadat ik hem gemeld had dat de kies zeer deed, heeft hij een tweede foto gemaakt maar daar was ook geen echte verkleuring te zien. Vandaar dat de tandarts doorverwezen heeft naar de kaakchirurg ( die maakte een opname van het totale gebit met een ronddraaiend apparaat). De kaakchirurg ontdekte daarop een lichte verkleuring bij de buitenste wortels met als advies apex en amalgaan.

Volgens de tandarts en de kaakchirurg zijn alle wortels eruit. Dan zal de pijn wel van de ontsteking komen.Ik wist niet dat dat zo zeer kon doen (lijkt echt op kiespijn als ik hem aanraak).

Groetjes, Jacob
do, 12/20/2007 - 19:54 Permalink
Spiegeltje

Hoi spiegeltje,
Jij weet geloof ik meer van mijn probleem dan de kaakchirurg
Bedankt, maar dat denk ik zelf niet :D

Mijn advies was dan ook vooral de zaak nog eens met je tandarts te bespreken. Bij een goed uitgevoerde herbehandeling is de prognose beter dan apexresectie en daarom eerste keus. Dan moet het wel mogelijk zijn om tot de wortelpunt te komen om deze goed af te sluiten. Als er een abces zit of een afgebroken vijltje (komt af en toe voor!) lukt dat bijvoorbeeld niet. Een herbehandeling is zonder meer lastiger, de tandarts moet het wel aandurven of anders verwijzen naar een andere tandarts. Of - beter nog - een endodontoloog (= gespecialiseerde tandarts in wortelkanaalbehandelingen).

Wat betreft het gebruik van amalgaam. Ik dacht even dat je de wortelkanalen bedoelde maar het gaat dus om de wortelpunten of de laatste stukje van de wortelkanalen. Daar wordt nog wel amalgaam toegepast maar als je dat per se niet wilt zijn er wel goede alternatieven die minstens even goed of zelfs beter zijn, bijvoorbeeld MTA, IRM(c) of Super-EBA(c).

Voorlopig zou ik ook nog even wachten met die apexresectie. Vroeger was dat een heel gebruikelijke behandeling na een 'mislukte ' wkb, maar nu meer een aanvullende behanddeling voor als een herbehandeling niet mogelijk is. Jammer voor de kaakchirurg.
do, 12/20/2007 - 20:21 Permalink
Xan

Hallo,

Ik weet dat ik eigenlijk beter een nieuw topic kan beginnen, maar ik was nieuwschierig hoe dit was afgelopen.
Ik loop zelf al een half jaar te tobben met een pijnlijke kies na wortelkanaalbehandeling. De pijn werd steeds erger. Druk in mijn oren, achter mijn ogen en zelfs reukverlies aan linkerkant nu eindelijk bij een KNO arts geweest omdat ik in eerste instantie dacht dat er iets mis was met mijn kaakholtes. Op de foto was echter niets te zien en de KNO arts raadde mij aan om 3 maanden ibuprofen (200 mg) per dag te slikken en gaf voor mijn neus een nasonex neusspray mee (corticosteroiden) Zijn mening is : de onsteking zoveel mogelijk zien te weren voordat je gaat beginnen met allerlei ingewikkelde operaties (apex etc.) Ik heb echter nergens op internet een dergelijk advies gezien. Is dit wijs, kan je dit zo te lijf gaan of is het toch uitstel van executie en zou ik toch beter een tweede wkb laten doen ?! De pijn is eigenlijk constant; op zich best wel draaglijk, maar het put me uit en voelt absoluut niet goed.
vr, 01/02/2009 - 17:06 Permalink