apex-resectie klachten

Author:
bart40
Posted:
vr, 05/05/2006 - 20:26
Ik heb zeer heftige pijnklachten na een apex-resectie. Zelfs zware pijnstillers werken maar even, ik ben nog het meest gebaat bij koude compressen.(ice-packs) Ik ben naar de vervangende tandarts gegaan (eigen was met vakantie) vanwege heftige kiespijn (ontsteking) en kon pas na 2 dagen terecht. Die heeft me direkt doorgestuurd naar de kaakchirurg, die heeft 2 van de 3 wortelpunten verwijdert en gaten geboord door mijn kaakbot. (de 3e wortelpunt zat aan de binnenkant, ik had vooral pijn aan de buitenkant)
De pijn die ik nu heb is eigenlijk nu 3 dagen na de behandeling niet vermindert, maar alleen meer geworden. Ik voel ook nog steeds de zelfde pijn als in het begin + wondpijn. Ik vraag me af wat er nu loos is en wanneer ik terug kan/moet. Ik wordt langzaam wanhopig van dagenlange pijn.....en kan ook helemaal niet meer werken. Nog maar net dit berichtje typen. Wie weet er wat?
drbart

Bart
Voorlopig zou ik even geen behandelingen laten doen, alleen werken aan goede pijnstilling. Pijnstillers werken het best wanneer je ze volgens schema neemt, d.w.z. niet wachten tot de pijn weer komt. Een combinatie van een NSAID (brufen 600mg 3dd1 of voltaren 50mg 4dd1 of naprosyne 250mg 3dd1) met paracetamol 500mg 6dd1 (eventueel paracetamol/codeine 500/10mg) werkt meestal heel goed. Is dat nog steeds onvoldoende dan kun je er een morfine-achtige bij nemen: depronal 150mg 3dd1. Dit laatste middel mag je overigens absoluut niet combineren met alcohol omdat het dan zelfs dodelijk kan zijn.
Je kunt dit voorleggen aan de dienstdoende huisarts/tandarts.
En verder wel met een zachte borstel je tandvlees blijven poetsen, ook bij de behandelde kiezen. Ontstoken tandvlees kan ontzettend veel pijn veroorzaken.
DrBart http://www.drbart.nl
za, 05/06/2006 - 07:49 Permalink
bart40

Hi drBart, bedankt voor het snelle antwoord! (erg fijn)

Ik was niet helemaal volledig geweest in mijn laatste mail. Op aanraden van een bevriende arts gebruikte ik eerst als pijnstiller ibuprofen 600 mg + 2 of 1x paracetamol elke plm 3 uur of zo. Maar aangezien ik zelf ook maagklachten heb kan ik die ibuprofen slecht verdragen. alleen paracetamol werkte haast niet, nu gebruik ik paracetamol met codeine (3x daags 2 tabletten 500mg) gecombineert met af en toe nog ibuprofen, en af en toe nog gewone paracetamol. Zelfs dit werkt nu minder dan 2 uur per keer, ik weet niet in hoeverre de andere medicijnen die u noemt verschillen.(Brufen werd mij door tandarts vanwege maag ook afgeraden)
Ik zelf heb het gevoel dat de originele klacht helemaal niet weg is (ontstekingspijn) Kan het zijn dat de 3e wortel ook onstoken is (waarvan geen resectie gedaan is) of dat er nog meer kleine worteluitlopers zijn of zo? Ik kan me ongeveer 3-4 jaar geleden (toen is de wkb gedaan) wel herinneren dat de tandarts moeite had de wortels dood te krijgen van deze zeer groter kies (bovenkant mond).
Mijn voornaamste zorg is dus dat er waarschijnlijk nog een behandeling nodig zal zijn. Wanneer moet dat dan gebeuren? de zwelling die er nu is is behoorlijk hard en ik voel hem nu niet minder worden. (leek gisteren nog wel)
Ook maak ik me zorgen over mijn gesteldheid vanwege slaapgebrek en al die rommel in mijn lijf(ik overschrijdt de dosis flink, maar weeg wel 100 kg)....maar de pijn kan ik ook niet goed verdragen. Ik loop nu constant met Ice-packs rond...tot overmaat van ramp heb ik ook zeer belangrijke werkafspraken, maar dat heb ik nu maar als minder belangrijk geclassificeerd, maar het speelt wel mee als stress-factor.
Ik zou dus graag willen weten wanneer, in mijn geval, verdere behandeling noodzakelijk wordt en wat dat dan is? Hoe lang moet ik wachten en kan men middel foto's of zo niet zien of er iets is met die derde wortelpunt? (zwarting oid, ik heb er zelf natuurlijk niet op gelet)

Sorry voor dit lange verhaal. Ik hoop dat u de tijd heeft dit te lezen....

Groeten, Bart
za, 05/06/2006 - 10:10 Permalink
drbart

Tja... ik neem aan dat er foto's gemaakt zijn en dat de vitaliteit van de buurelementen getest is, pockets gemeten rondom de elementen daar in de buurt... Het tandvlees bloedt niet?
Als je wilt kan ik je maandag zien (Leerdam, 25 km ten zuiden van Utrecht). Als het te ver weg is nog eens contact opnemen met je eigen kaakchirurg...?
Voor nu zou je Depronal kunnen proberen en misschien toch een kuurtje Broxyl? (smalspectrum antiobiotica, niet allergisch voor?) Overleg dit met de dienstdoende tandarts/huisarts.
DrBart http://www.drbart.nl
za, 05/06/2006 - 11:12 Permalink
bart40

Hoi dr Bart,

Ok, bedankt, ik wacht nu toch nog even af en beslis morgen verder. Wie weet trekt het toch nog bij, ik zal het nog even afwachten.(het laatste uur voelt weer beter)
Bedankt voor het aanbod om langs te komen. Misschien doe ik dat wel.(dan laat ik het weten!)

Groeten

Bart
za, 05/06/2006 - 12:04 Permalink
veen

Ben er beniewd hoe het uiteindelijk is afgelopen met je? Wil je het mij laten weten. Ik heb nl dezelfde problemen als jij
ma, 06/19/2006 - 16:17 Permalink
elle26

hallo allemaal,
ik zet hier mijn vraag neer,want om meteen een nieuw topic te openen,als het hier toch al staat,dat is niet nodig...

Ik ben gisteren voor een apex geweest,gelukkig geheel onder narcose,
alleen is het tandvlees nu heel erg aan bloeden,tandvlees is ook wat opgetrokken,en voorzover ik kan voelen zitten de hechtingen er nog allemaal in,
bovenlip is ook heel erg dik..
nu is mijn vraag,ik moet volgende week terug naar de kaakchirurg,zou ik eerder moeten terug moeten gaan??
ik slik brufen 600,en spoel met perio-ad...
waar moet ik precies op gaan letten,als het een ontsteking zou worden,of dat er iets niet in orde is..
pijn heb ik niet echt!alleen een gespannen gevoel,ook op tand..dit lijkt me vrij normaal,aangezien er toch in gewroet is...
waar ik wel beetje bang voor ben,zou het kunnen dat de voortand,daar zat namelijk het abces,zomaar kan uitvallen???
ik heb het al eens 2 x eerder laten weghalen,maar dus zonder resultaat...ten gister dus bij de kaakchirurg...
dat is dus eigenlijk mijn angst,om die tand te verliezen...

wat n hoop vragen,sorry,maar kon het niet korter neerzetten,hopelijk komen jullie eruit!!
groetjes,ellen
di, 06/20/2006 - 22:07 Permalink