Apex resectie

Author:
Inge VDV
Posted:
wo, 09/26/2007 - 10:03
Hallo
Ik heb maandag ( eergisteren) een apex resectie laten doen . De chirurg had mij verwittigd dat de ingreep op zich niet pijnlijk ging zijn en niet lang ging duren maar dat ik mij op veel pijn moest voorbereiden de twee dagen na de behandeling. Die pijn is eigenlijk héél goed meegevallen , toen de verdoving uitgewerkt was, heb ik even pijn gehad maar die was vlug weg met een pijnstiller, de eerste nacht heb ik nog een pijnstiller genomen en gisteren en vandaag heb ik niks van pijn meer ( wel een klein beetje als ik aan mijn kaak kom maar dat is te verwaarlozen ). Ik poets mijn tanden na iedere maaltijd en 's morgens en 's avonds en ik spoel de behandelde kant met een mondspoeling. Nu deed ik dat gisterennamiddag ook en ik spuugde de mondspoeling terug uit en ik zag in de lavabo precies iets draadvormig ... ik keek in mijn mond en zag dat al twee van de drie draadjes weg waren. Ik heb daarvoor naar de kliniek gebeld en ze zeiden mij daar dat dat helemaal geen kwaad kon zo lang er geen bloed te zien was en ik geen extreme piijn had. Maar het verwonderde me toch dat een dag na de operatie de draadjes al vergaan waren. Die wonde kan toch nog niet volledig toe zijn ? Ik zie er voor de rest niks aan , het bloed niet, het doet alleen een klein beetje pijn als ik op de kies duw... ! Ik ben alleen bang dat die wonde nog niet volledig toe is of aan elkaar gegroeid en dat er een ontsteking gaat op komen daardoor ... ! Kan iemand mij zeggen of mijn ongerusthied gegrond is of dat ik mij inderdaad geen zorgen moet maken ... ! Ik dacht altijd dat een wonde toch eerst moet aaneengroeien alvorens de draadjes er uit mochten !!
Ik vind dat het allemaal vrij snel gaat ... maar als alles ok is, is dat voor mij natuurlijk des te beter.
En dan nog een klein vraagje ... ze zeggen dat je na de behandeling beter een dag of vier , vijf niet rookt omdat dat de genezing vertraagt. Ik heb gisteren en eergisteren niks gerookt maar ik vraag mij af of ik toch niet af en toe een sigaretje mag ? Kan het echt veel kwaad ( nu in dit geval bedoel ik wel want ik weet wel dat roken zowiezo niet goed is !!!) ?
Groetjes
Inge
Irfan

Beste Inge,

Goed om te horen dat het allemaal vlotjes is verlopen. De taak van een hechting is lappen tandvlees weer elkaar te houden, waar de chirurg de incisie heeft gezet. Als ze bij elkaar gehouden worden, dan ontstaat middels gestold bloed weer een verbinding tussen de twee stukken. Daarna heeft hechting zijn werk gedaan en is het niet erg dat deze er al uit is. Als die langer zou zitten, zou deze alleen maar het tandvlees gaan irriteren.
Een sigaret vertraagt de wondgenezing al, dus het advies is om zeker de sigaretten links te laten liggen komende weken.

Gr Irfan
wo, 09/26/2007 - 11:31 Permalink
Inge VDV

Hartelijk dank voor je antwoord ! Ik ben toch al een beetje meer gerust gesteld ! Het ziet er ook niet slecht uit, dus .. !
Wat die sigaret betreft .. kan je mij ook uitleggen waarom dat de genezing vertraagd ? Het is niet dat ik moeilijk wil doen maar ik wil het gewoon graag weten ( ben nogal leergierig, weet je !). Ik ben trouwens eigenlijk ook niet echt een verstokte roker ( rook amper 3 à 4 sigaretten per dag ) maar het is juist als je niet mag dat de zin naar een sigaret groter is ( is psychologisch natuurlijk ... alles wat niet mag, doen we liever !!! :smt002 ) !

Groetjes,
Inge
wo, 09/26/2007 - 12:28 Permalink
hello jozefien

Hi Inge, als je naar mensen kijkt die roken dan weet je eigenlijk meteen waarom roken slecht is voor de wondgenezing. Het maakt dat de huid niet goed doorbloedt wordt. kijk maar eens goed naar rokers en niet rokers, huidveroudering is altijd aanwezig. kwestie van doorbloeding dus. smt006
wo, 09/26/2007 - 19:49 Permalink
Inge VDV

Hello Jozefien,

Bedankt voor je antwoord !! Dat roken héél slecht is voor de huid wist ik inderdaad maar ik had de link niet gemaakt met wondgenezing. Weer iets dat we bijgeleerd hebben.
Ik heb op mijn veertigste gelukkig nog een rimpelloos babyvelleke dus ik ga het bij die drie sigaretjes per dag laten en er toch eens werk van maken om volledig te stoppen ... tis kwestie van de babyvelleke te behouden :wink: !
Hartelijk dank !
wo, 09/26/2007 - 20:02 Permalink