apex behandeling.

Author:
Thadre
Posted:
za, 07/11/2009 - 22:34
Hallo, vier jaar geleden is er bij mij een kroon geplaatst. Helaas is er door de desbetreffende tandarts te diep in me wortels geboord en is er een gat in het worteluiteinde ontstaan. Vorig jaar merkte mijn (nieuwe) tandarts een puntje op aan de binnenkant van de 46 net onder de kroon. Hieruit blijkt af en toe pus naar buiten te stromen. Diagnose; een chronische ontsteking. Uit verschillende fora blijkt dat een tandarts het bij een chronische ontsteking niet nodig vind om een apex te laten uitvoeren en meestal wacht tot deze acuut wordt.
Afgelopen dinsdag begon de kroon 'te hoog' te voelen en ik wist direct wat er aan de hand was daar ik al veel aan mijn tanden en kiezen heb laten doen in de afgelopen jaren. Toch nog aan het werk en de kroon begon steeds meer pijn te doen. De donderdag werd ik wakker met een tennisbal op mijn wang en toen snel de tandarts gebeld en direct langs gegaan. Mijn eigen tandarts bleek op vakantie. De collega dacht eerst dat het de kies ervoor was en deed een proefboring. Deze bleek wel gevoelig dus het was die niet! Dat had ik hem ook verteld maar goed.. de tandarts wil natuurlijk een juiste diagnose stellen. Omdat er al eens een Endo gedaan is en de kroon is opgebouwd met twee stiften heeft het geen zin om deze overnieuw te doen en hierdoor het pus af te laten vloeien.
Nou had ik me van te voren al ingelezen op deze forum over de gang van zaken en een paar artikelen gelezen in het NTVT.nl magazine.
Nu weet ik dat niet door alle tandartsen AB wordt voorgeschreven, het remt de ontsteking wellicht af maar zou verder op de lange termijn geen heil bieden. Dus een apex of extractie/verwijdering van de kroon zal onvermijdelijk zijn.
De tandarts heeft mij doorverwezen naar de afdeling MK&A chirurgie van het Martini ziekenhuis in Groningen en mij een AB kuur voorgeschreven. De afspraak staat voor pas 7 augustus en ik vraag me af of dit niet te lang duurt.
Inmiddels vanaf vrijdag begonnen met de AB, het is nu een dag later en de zwelling is toegenomen en heeft zich inmiddels lager verplaatst op mijn wang. Deze 'hangt' inmiddels aan de zijkant van me kin en sinds een paar uur wordt mijn kin ook dikker en opgezwollen. Net even met mijn moeder gesproken en die zegt dat ik morgen maar naar het ziekenhuis moet gaan om een incisie je laten doen dan wel een drain te plaatsen. Nou is mijn vraag,

Is deze uitbreiding van de zwelling en dus verplaatsing van de pus gevaarlijk?
Moet ik meer geduld hebben met het aanslaan van de AB en dat toch daardoor de pus afvloeit? Hoelang duurt het voor de zwelling afneemt en wordt de pus door het lichaam afgebroken of zal dit gedaan moeten worden dmv een drain..?

Bvd André
Attach
Groningen

Een uitgebreide verspreiding van pus kan gevaarlijk zijn. Neem contact op met je tandarts als je hoge koorts krijgt (meer dan 39 graden), slik-klachten krijgt, of als je het gewoon niet vertrouwd. Een AB-kuur is symptoom-bestrijding, en dus idd geen lange termijn-oplossing. Met de verwijzing voor de kaakchirurg zal er dan ook iets aan de oorzaak gedaan worden, naar alle waarschijnlijkheid een apex-resectie van de ontstoken wortelpunt.

AB moet een paar dagen inwerken, waardoor de zwelling ook na een paar dagen pas afneemt... Als je het niet vertrouwt, kan je altijd even met je tandarts bellen, om het te laten zien. Soms kan een telefoontje van de tandarts met het ziekenhuis de afspraak aanzienlijk versnellen.

Succes ermee :wink:
ma, 07/13/2009 - 15:46 Permalink