APEX ?

Author:
dejongh
Posted:
wo, 09/05/2007 - 17:22
vraagje voor een tandarts:
ik heb sinds enige tijd (maanden) een bobbeltje boven een kies, naast mijn neusgat. De kies zelf is gevoelig bij gebruik. Het begon met ontstoken tandvlees. De (vervangende) tandarts wilde het nog aanzien. Toen bleek er dat bobbeltje naast mijn neus te zitten (ik voelde het met creme op het gezicht smeren), welk ook pijnlijk is bij erop duwen. De kies zelf was gevoelig met eten. Ik heb toen een endo gehad. Die is daarna afgewerkt. Er is een foto gemaakt. Dat bobbeltje echter, en het pijnlijke bleef.
Op de foto was geen zwart puntje te zien van een eventuele wortelontsteking.
Ik heb een tetracyclinekuur gekregen (inmiddels weer bij eigen tandarts). De pijn werd alleen iets doffer. Verder niets veranderd.
Nu heb ik inmiddels sinds 3 weken ongeveer een doffe hoofdpijn en erge vermoeidheid. Mijn tandarts wil me nu doorsturen voor een apex (kaakchirurg). Verder heb ik bij niet gebruiken van de kies geen pijn, wel bij er op duwen en kauwen.
Mijn tandarts zei nog wel dat het kan zijn dat mijn wortel gespleten is en dat dan mijn kies met wortel eruit moet. Ik wil graag de kies sparen.
Graag zou ik uw mening horen op dit verhaal.
Bij voorbaat dank.

Groeten Daphne
Irfan

Beste Daphne,

Het bobbeltje kan inderdaad een afvoergang t.g.v. een ontsteking zijn. Het beste kun je dan eerst een stiftje in de afvoergang steken en dan een foto maken. Je kan dan precies zijn waar de ontsteking vandaan komt, van welke kies. Soms heb je te maken met een persisterende ontsteking en dan wilt een apex resectie uitkomst bieden. Je zou bijv. ook kunnen afwachten of een AB-kuur kunnen proberen.
Als laatste wordt meestal eerst een herwortelkanaalbehandeling uitgevoerd, voor we overgaan op een apexresectie.

Gr Irfan
wo, 09/12/2007 - 14:42 Permalink
Daphne.deJ

Beste Irfan,

Dank je voor je reactie. Een AB-kuur heb ik ook gehad op 23 augustus, maar heeft niets uitgehaald: pijn alleen even wat doffer.
Ik ben nu bezig een afspraak met endodontoloog te regelen omdat het misschien zoals jij ook zegt, beter is eerst de endo over te doen.

Gr. Daphne
wo, 09/12/2007 - 17:42 Permalink
Jo'tje

Hallo Daphne,

Bij mij is het ook zo begonnen, een bultje boven in mijn linker kaak.
Inmiddels heb ik wel een apexresectie gehad, en ben er nu herstellende van.
Ik weet wel dat je niet te lang moet wachten om dat bultje weg te laten halen, want bij mij leek het van de buitenkant een klein bultje, maar toen de kaakchirurg hem eenmaal open maakte, schrokte hij een beetje van de grote, waarna hij meteen melde dat ik hiervan echt ziek geweest van moest zijn.Ik was idd net als jij erg moe, en niet erg in mijn hum de laaste tijd.
Mijn Tip
Wacht er echt niet te lang mee.

Succes meid!!!

Groetjes Jo
za, 10/27/2007 - 23:45 Permalink