Antrum perforatie, vullen met eigen bot?

Author:
Marc75
Posted:
ma, 11/01/2010 - 17:44
Hallo,

Ik heb al even gezocht op het forum maar ik kon niet direct vinden waarnaar ik zoek ben.

De situatie is als volgt: er is een verstandskies getrokken bij de tandarts waarna de perforatie is ontstaan. Deze heeft de randen van de opening opgeruwd en tegen elkaar gehecht. Nadat deze hechtingen eruit zijn gehaald was er nog steeds een opening.

De kaakchirurg heeft vervolgens het gat gedicht met de vetkwab van Biçhet. Dit is helaas gaan ontsteken en ik heb nog steeds een perforatie. Het voorstel van de chirurg is om een "schuifplastiek"of "draailap" over de opening heen te hechten. Ik denk dat het een "plastiek" wordt omdat ik diabeet ben en bezorgd ben dat de genezing van het gehemelte bij mij lang gaat duren.

Mijn vragen aan jullie zijn de volgende; er kan bot of uit de kaak of uit de heup gehaald worden om het gat op te vullen. Ik ben een fanatiek mountainbiker en fiets normaal gesproken elke week minimaal wel 150+ km over ruig terrein. Welk bot kan het beste gebruikt worden en kan ik geen last krijgen bij het fietsen als het heupbot gebruikt wordt? Ik las trouwens ergens dat er ook donor- of runderbot gebruikt kan worden?

Alvast bedankt voor jullie reacties en/of ervaringen.

mvg,
Marc
Doffstein

Normaal gesproken wordt bij een antrumperforatie geen botaugmentatie uitgevoerd aangezien je dan botpartikels in de sinus krijgt. In principe zou een draaiplastiek vanaf het gehemelte voldoende moeten werken. Eventueel kan nog een 'sponsje' ingesloten worden in de alveole (gat waar de kies uitkomt). Normaal gesproken al het dan goed genezen. Vooral niet snuiten maar lekker ophalen die neus en niezen met de mond open. Zorg dat er geen druk op de sinus komt.

groet
di, 11/02/2010 - 21:02 Permalink
Marc75

Helaas een update.

Vanmiddag bij de kaakchirurg geweest om de laatste CT scan te bespreken.

Naast dat het stukje bot tussendoor met een schroef is vastgezet, en het nog steeds bloot ligt( het tandvlees groeit er niet overheen), blijkt nu mijn hele sinusholte dicht te zitten met een milde ontsteking. Ook moet er nu door de KNO man gecontroleerd worden of het wel goed gaat aan de binnenkant van de neus.

De KC wil me doorverwijzen naar een Academisch voor een 2nd opinion. Hij snapt er niks van dat het niet dichtgroeit bij me.

Zijn laatste opties zijn;
- kijken of er nog iets van het kliertje van bichet over is om te vullen.
- "ruim" hechten (zonder spanning) met een draaiplastiek, waarbij hij dan het vlees van het gehemelte wil gebruiken.

Ik ben bang dat de laatste optie een langdurig verhaal wordt, als een klein plekje al niet dicht groeit...

Iemand nog ideeën of suggesties?

Ik las overigens onlangs in NRC over een proefschrift naar enzymen in speeksel, wat de genezing van wondjes zou bevorderen. Iemand hier ervaringen mee?

Alvast bedankt voor een reactie!
wo, 02/09/2011 - 18:20 Permalink
kayaenwodka

ik heb kaakbot uit mijn schedel laten halen. Ik had teweinig kaakbot in de bovenkaak. Daar moesten 6 implantaten in. Ik ben een fanatieke renner en ik wilde het ook niet uit mijn heup.
De heer Muradin in woerden ( hij zit ook in utrecht) doet deze operatie. Ik heb nergens last van gehad. Moest drie dagen in het ziekenhuis blijven, maar de volgende dag was ik al weer thuis. Als je nog meer vragen heb hoor ik het wel.

mo :)
zo, 02/13/2011 - 14:59 Permalink
Marc75

Een laatste update:

Op aanraden van Prof.dr. R. Koole (Academisch Utrecht) is met goed resultaat de achterste molar (18) verwijderd om ruimte te maken. Vervolgens is er gelaagd over de antrum perfortatie heen gehecht met o.m. het restant van Bichet, een membraam en tandvlees.

Het voelt nog een beetje raar, maar de perforatie is dicht! Alleen nog even langs bij de KNO om m'n sinus max. te checken.

Iedereen die gereageerd heeft, dank!


Topic kan dicht. :D
do, 05/19/2011 - 10:50 Permalink