Angst voor klikgebit

Author:
Ragdoll
Posted:
ma, 07/23/2012 - 23:16
Ik ben een vrouw van 44 jaar en heb inmiddels 10 jaar een volledige prothese.
Door de langdurige crisis heeft mijn man al zo'n 3 jaar moeite om zijn ZZP te behouden. Hierdoor zaten wij in een wanbetalers-zorgpolis en misten zowel mijn man als ik 3 jaar tandzorg die niet in het pakket zat.

In die 3 jaar is mijn kunstgebit behoorlijk achteruit gegaan, logisch als je leest dat het na gemiddeld 5 jaar vervangen moet worden.
Aan de binnenzijde is bij de voortanden de hoogte gelijk aan het roze deel en waar de kiezen horen te zitten is nu een deel ervan roze in plaats van wit....... duidelijk op dus. :smt002
In de loop der jaren heb ik aardig geleerd om boven en ondergebit vast te houden...het was leuk om de TP verbaasd te zien zijn dat ik geen klachten had.

Bij de praktijk waar ik destijds mijn blijvende prothese liet maken, heeft men momenteel een actie.
Als men geschikt is voor een klikgebit dan vergoeden zij de eigen bijdrage.

Nu mijn problemen..... toen ik mijn eigen tanden nog had was ik extreem bang voor de TA - gevalletje schooltandarts :x :x -
Op mijn 17e kreeg ik een kroon, die na het trekken van mijn gebit de boosdoener bleek te zijn van pijn die altijd terug kwam. Mijn zwakke gebit heb ik ondanks deze pijn gesaneerd gehouden tot mijn 32ste. Hoewel ik tijdens 2 zwangerschappen extra zorg kreeg van een mondhyg. veroorzaakte dit helaas toch veel wortelgaatjes. - geen idee of dit medisch bewezen is maar bij mij was het zo -
Acht weken na mijn 2e bevalling bleek ik 23 gaatjes te hebben, een aantal oude grote vullingen moesten hierdoor vervangen worden en het grootste probleem voor mij waren de gaatjes in mijn tanden.
Na een strijd van 2 jaar en een adviserende tandarts bij de zorgverzekeraar was ik uiteindelijk op 34jarige leeftijd van mijn pijn af.

Omdat we de komende 3 jaar in een bedrijfs=sanering zitten heb ik het geld niet voor de vervangende normale prothese.

Ik voel me gepusht om de gratis klikprothese te nemen......
maar ik ben als de dood voor die pinnen/drukknopen in mijn kaak!
En als ik vergeet te reinigen? - hersenschade door infarct - Ik had vroeger gevoelig tandvlees, terwijl ik nu nergens last van heb.
Newtan

Als ik dit zo lees, had je allang dood kunnen zijn aan de ontstekingen.

Wat ik al meer dan 20 jaar hoor van bange mensen die een klikgebit hebben gekregen, is dat ze zich voor hun kop slaan dat ze zo lang hebben gewacht. Door angst natuurlijk. Maar dat ze het iedereen aanraden.

Dus die praktijk is jullie lot uit de loterij!
zo, 08/05/2012 - 06:12 Permalink
Ragdoll

Als ik dit zo lees, had je allang dood kunnen zijn aan de ontstekingen.

Wat ik al meer dan 20 jaar hoor van bange mensen die een klikgebit hebben gekregen, is dat ze zich voor hun kop slaan dat ze zo lang hebben gewacht. Door angst natuurlijk. Maar dat ze het iedereen aanraden.

Dus die praktijk is jullie lot uit de loterij!


Sorrie maar u leest niet goed.
Mijn gebit is altijd gesaneerd geweest. De regelmatig terugkerende pijn die ik sinds mijn 17e had bleek te zijn veroorzaakt door een niet juist geplaatste kroon op mijn 17e. De vele foto's die sindsdien zijn gemaakt lieten nooit een ontsteking of een ander probleem zien.
De gaatjes die ik gedurende mijn natuurlijke gebit heb gehad zijn nooit groter geworden dan een gaatje kan worden tussen 2 half jaarlijkse tandartsbezoeken,....geen ontstekingen dus!
Zelfs niet toen ik tijdens het half jaar durende gevecht om gelijk, de ontstane wortelgaatjes niet liet vullen. Wel gebruikte ik dit mogelijke toekomstprobleem als wapen in mijn strijd.

Ik ben absoluut niet bang voor een vreemd voorwerp in mijn mond, dwz de drukkers of pijlers die nodig zullen zijn voor bevestiging van zo'n klikgebit.
Ook de operatie of pijnstillende spuiten doen mij niets(een feestje zal het ook niet zijn natuurlijk maar tis even schrap zetten en ontspannen en t is voorbij)...ik heb mijn volledige gebit namelijk laten trekken in 3 sessies en ben bekend met zeer veel pijn door gevoelige tanden en wortels.

Waar ik dus WEL bang voor ben:
De overgang van het metaal naar mijn tandvlees.... dit zal een circel zijn die rond het bevestigingspunt loopt.
Zoals de gedachte aan gaatjes in mijn wortels me bang maakte, vergelijkend met het praten over zilverfolie op een vulling... zo ben ik nu dus bang voor bacterien tussen die bevestigingspunten in mijn kaak.

Ga ik dan niet te extreem schrobben? durf ik nog filet american, biefstuk of zelfs maar gehakt te eten? En quorn? (schimmeleiwit) een eitje of kip? (samonella)

Vroeger kreeg ik namelijk wel door hard flossen of bv een scherp broodje makkelijk aften of pijnlijk tandvlees.

Mijn huidige onderhoud is voor het slapen gaan schoonmaken en uit doen.
Acht jaar na mijn protese heb ik hersenschade opgelopen en het is makkelijk om er aan te denken dat ik mijn gebit uit moet doen voor het slapen, ik klem namelijk anders.
Maar verder vergeet ik veel, ik ben dus bang dat ik nu en dan vergeet te reinigen en daardoor ontsteking krijg.
wo, 08/15/2012 - 15:51 Permalink
Newtan

Je loopt over van de problemen zo te zien.
Een daarvan is geldgebrek. Welkom bij een grote club.

Maar waarom zou je een nieuw gebit nemen?
Je hebt toch geen grote klachten?

En qua infecties naast implantaten: daar heb je kans op. Maar ik hoor nooit mensen die daar ziek van zijn geworden, tenzij ze al een zeer zwakke gezondheid hadden.
wo, 08/15/2012 - 17:58 Permalink
harriet07

Iedereen is bang voor spuiten,boren enz: tandartsen behandelingen zijn nooit leuk! maar soms noodzakelijk,alles hangt ook van de tandarts af! Een goede zal je op je gemak stellen enz: Ik ben ook bang hoor voor de klik protese binnenkort! eerst 3 wortels trekken,dan moet mijn kaakbot bijgeslepen worden,en dan meteen de 3 implantaten erin, dan 10 dagen zonder ondergebid,en dan de hechtingen eruit.Ik ben ook bang omdat ik train voor de Triatlon in mei 2013,en niet veel trainingen wil missen.Het is wel 120 km fietsen ,4 km zwemmen,42km hardlopen, daar moet je goed en consequent voor trainen,en kun je je niet permiteren,om ziek te worden of trainingen over te moeten slaan,. hannie :smt001
di, 09/04/2012 - 21:39 Permalink
Newtan

Poeh, wat een onderneming!
Het is niet niks, zo'n triatlon.
Als je vréselijk goed begeleid wordt met je dieet, dan krijg je geen botontkalking.
Anders is het gevaar vrij groot dat je kaak gewoon doorgaat met bot verliezen, Hannie.
En da's niet zo handig met implantaten.
Had je toevallig parodontitis??
Of spijker ik nou muggen op laag water?
wo, 09/05/2012 - 00:33 Permalink
Newtan

je zal er met de trainingen geen extra last van ondervonden.
En dat wilde je weten.

Wat ik bedoel te zeggen, het resultaat van het vastgroeien van de implantaten zou er onder kunnen lijden.
Maar dat is eigenlijk alleen bij ex-parodontitis patienten.
Dat zijn mensen bij wie de tanden vanzelf losser gaan staan.
vr, 09/07/2012 - 10:11 Permalink