ameloblastoom

Author:
Yvo
Posted:
wo, 05/09/2007 - 20:36
Hallo, ik heb pas een cyste laten verwijderen, maar dat blijkt een ameloblastoom te zijn. Nu moet ik opnieuw worden geopereerd en heb de keuze tussen een 'kleine'operatie, waarbij er bot wordt afgeschraapt en een niet doorgebroken kies onder mijn gevoelszenuw wordt weggehaald. Dit is bij de eerste operatie niet gebeurd, omdat de chirurg de zenuw niet wilde beschadigen en het weefselonderzoek wilde afwachten. De goedaardige, maar plaatselijk agressieve tumor heeft de neiging om steeds weer terug te komen, dus eigenlijk stuurde de chirurg aan op een radicale operatie waarbij het aangedane deel van de kaak wordt verwijderd en vervangen door onderbeenbot.
Ik heb op deze site alle berichtjes van Lucky en Eddy gelezen en de reakties daarop, maar die zijn van een tijdje geleden (2003). Weet iemand of er nieuwe technieken of mogelijkheden zijn voor de behandeling van een zo'n tumor in de onderkaak? Heeft iemand ervaring met deze operatie? Alvast bedankt, Yvo
Irfan

Beste Yvo,

Een ameloblastoom is een tumor, waarbij deze is opgebouwd uit cellen die op ameloblasten lijken. Dit zijn normaal gesproken cellen die glazuur van een tand vormen. Een aantal achtergebleven cellen kunnen een ameloblastoom vormen.

Het is een goedaardige tumor, dat houdt in dat het de omringende weefsel wegduwt (kaak expandeert) en niet IN andere weefsel gaat groeien. Maar het gevaarlijke aan de tumor is dat het erg snel groeit en als men de tumor wilt verwijderen, heel veel weefsel weggenomen moet worden. Daarnaast heeft het ook, zoals al je zei, een groot percentage recidief. Daarom worden ameloblastoompatienten heel lang (tot meer dan 10 jaar na de behandeling) op controle gehouden.

Op mijn stage in het VU ziekenhuis had ik meegekregen dat het beleid daar in eerste instantie conservatieve (zoveel mogelijk behoud van andere weefsels) verwijdering van de tumor was. Bij een recidief werd dan gekozen voor een radicale verwijdering, maar in genoeg andere ziekenhuizen werd direct een radicale verwijdering gedaan.

Maar er bestaan verschillende soorten ameloblastomen (locatie in de kaak, histologisch beeld etc.) en aan de hand daarvan maakt de kaakchirurg zijn behandeling op.

Succes en veel sterkte,

Groet Irfan
do, 05/10/2007 - 02:44 Permalink
Yvo

Dank je wel, Irfan, voor je snelle reaktie. Ik heb al eerder trachten te antwoorden, maar ik kreeg een computerfout. Ik zal informeren bij mijn gesprek met de kaakchirurg hoe mijn situatie precies is, en desnoods een gesprek met een oncoloog aanvragen. Ondertussen probeer ik eerst maar eens te herstellen van de 1e operatie, heb deze week een abces erbij gekregen, zit aan de antibioticum, gaat nu wel iets beter. Groeten, Yvo
za, 05/12/2007 - 12:53 Permalink