ameloblastoom

Author:
xannmar
Posted:
wo, 12/13/2006 - 14:12
Hallo,

Ik ben de moeder van Marèl. Zij is zes jaar en is nu aan het herstellen van de operatie, waarbij een ameloblastoom is verwijdert.

Bij de orthodontist werd vastgesteld dat er iets in Marèls kaak zat wat er niet hoorde. We zij direct doorverwezen naar de kaakchirurg. Daar werd uitgegaan van een cyste. Deze zou op korte termijn verwijdert worden. Tijdens de operatie bleek dit echter geen cyste te zijn... Wat wel bleef nog de vraag. Na 1 1/2 week kregen we de uitslag. Hat was een ameloblastoom. Nu is het preparaat voor verder onderzoek naar een patholoog in Nijmegen waar dit verder onderzocht wordt.

Graag zou ik tips en meer informatie willen hebben. Het is niet iets wat veel voorkomt heb ik al begrepen...

Wie kan mij helpen aan meer informatie... alles is echt welkom!!!

Met vriendelijke groet,

Marjolijn
Newtan

Dan ben je in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, en dat soort grote steden in zeer goede handen. Daar vertellen ze je de waarheid en zijn de chirurgen erg capabel.

Hoewel ik ook byzonder goede kaakchirurgen buiten de grote steden ken, daar niet van.

Een ameloblastoom zien tandartsen zo zelden, ik weet er bijna niks meer van, maar misschien dat een van de collega's hier iets uit het boekje wil overtypen.
do, 12/21/2006 - 07:25 Permalink
BJN

Ameloblastoma is a histologically benign but locally aggressive tumor with a marked tendency for recurrence. In rare instances it has been known to act in a malignant fashion. Most patients present with an asymptomatic mass. Radiographic findings are not pathognomonic but usually reveal a uni- or multiloculated expansile lesion which thins bone and may have scalloped borders with a smooth contour. The mainstay of therapy is surgical excision with adequate margins. Simple curettage is associated with unacceptable recurrence rates.


Maar de kaakchirurg zal jullie zeker nader informeren omdat het een individuele kwestie is hoe de aanpak verder zal zijn. Ze zullen kijken of de verwijdering volledig is en regelmatig controleren in de toekomst (?).
zo, 12/24/2006 - 02:46 Permalink
xannmar

Hallo,

het blijkt toch iets anders te zijn. Het is een ameloblastisch fibro odentoom te zijn. Het is wel zeldzamer, maar de kans dat het terug komt is kleiner dan bij een ameloblastoom.

Het is fijn dat er via google 1 duidelijke hit oppopt. Dit is het promotieverslag van de patholoog Slootwijk. deze hefft het preparaat van Marél ook onderzocht.

Ze houden haar nu goed onder controle. In 1ste instantie om de drie maanden worden er rontgenfoto's gemaakt...

Heb er een goed gevoel over...


Lieve groeten,

marjolijn
wo, 01/24/2007 - 00:40 Permalink