Alsnog condylectomie na Le Ford & BSSO

Author:
Tandenfeetje
Posted:
zo, 12/08/2013 - 21:42
Hallo,

In 2007 heb ik op de leeftijd van 24jr. een kaakoperatie ondergaan ivm een scheef gegroeide kaak naar links. Hoewel de kaakchirurg een aardige en ongetwijfeld kundige arts was werd er verder geen aandacht besteedt aan de oorzaak van de asymmetrie. Er werd besloten zowel de boven- en onderkaak als de kin te verplaatsen. Dit uiteraard gecombineerd met een orthodontische behandeling.
Een jaar of 2/3 later had ik het idee dat de scheefheid in mijn onderkaak weer erger was geworden. Klachtenvrij ben ik eigenlijk nooit geweest. Daarbij is het er ook niet echt mooier op geworden. Natuurlijk begrijp ik dat er beperkingen zijn maar eigenlijk is de kaak nog steeds best scheef alleen 'ander'.

Omdat ik het idee had dat mijn kaak toch steeds schever werd ben ik in 2011 naar een andere kaakchirurg geweest. Deze stelde de diagnose unilaterale condylaire hyperplasie en verwonderde zich over het feit dat er nooit een botscan was uitgevoerd. Deze werd alsnog gedaan en als zou blijken dat het rechter kaakkopje nog altijd actief was zou deze worden weggenomen. Bijkomend voordeel was volgens deze arts dat met een condylectomie de asymmetrie zou verminderen omdat een belangrijk deel van de scheefheid in het verticale deel van de kaak zit. De rechter kaakhoek zit namelijk ruim 1 cm lager dan de linker en ook wat meer naar voren.
Er bleek gelukkig rechts niet meer activiteit te zijn dan links, het zou dus niet erger worden.
Op mijn eigen verzoek zouden we het hierbij laten. Ik moest er gewoon mee leren leven vond ik. Geen harde dingen meer eten, uitkijken met gapen en een paracetamolletje voor de hoofdpijn.

Helaas worden de klachten er natuurlijk niet beter op.
Ik overweeg dus toch terug te gaan naar de laatste kaakchirurg maar vraag me het volgende af:
Kan een condylectomie op zichzelf de asymmetrie daadwerkelijk wat verbeteren? Dus zonder aanvullende operaties. Gaat een condylectomie altijd gepaard met een beugel.

Gr.
Tandenfeetje
Ortholimburg


Kan een condylectomie op zichzelf de asymmetrie daadwerkelijk wat verbeteren? Dus zonder aanvullende operaties. Gaat een condylectomie altijd gepaard met een beugel.

Gr.
Tandenfeetje

De behandelingsvolgorde is bij U blijkbaar wat overhoop gehaald. Als indertijd een asymmetrie was vastgesteld ,met nog een actieve groei, dan zou eventueel in eerste instantie een chondylectomie zijn gebeurd, of een chondylar shave, en nadien, na een follow up van minimaal een jaar, herevaluatie, en dan eventueel een chirurgische correctie van de kaakstand, al of niet met orthodontie. Nu is bij U blijkbaar de kar voor het paard gezet .Wat er nu verder moet of kan gebeuren kan zo niet even worden uitgelegd, daar zijn uitgebreide records, eventueel 3D -planning voor nodig. Maar het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat een eenvoudige chondylectomie op dit moment het hele probleem gaat oplossen. Maar nogmaals, te weinig gedetailleerde info om er eigenlijk iets zinnigs over te vertellen.
ma, 12/09/2013 - 13:00 Permalink
Tandenfeetje

Hartelijk dank voor uw reactie. Jammer maar begrijpelijk dat er op deze manier weinig zinnigs over te zeggen is. De 2e kaakchirurg was het in elk geval met u eens dat de behandeling niet helemaal in de juiste volgorde was verlopen.

Bij de botscan in 2011 liet zien dat er geen actieve groei meer was. Dat is dan toch definitief gestopt neem ik aan? Ik was destijds 28, bijna 29 jr oud. Qua orthodontie zou ik eerlijk gezegd (als leek) niet weten wat er nog aan verbeterd zou kunnen worden. Ik heb zo ongeveer 2 perfecte bogen tanden en kiezen. Alleen staat de onderste boog in het geheel wat meer naar links ten opzichte van de bovenste boog. De rechter helft raakt elkaar ook niet als ik de kaken op elkaar zet zonder te 'sturen'.

Zijn er hier mensen die met alleen een condylectomie een acceptabele verbetering hebben behaald en hoeveel mm verschil was er dan voor de behandeling?

Gr.
tandenfeetje
ma, 12/09/2013 - 13:56 Permalink