6mm botopbouw bovenkaak ,aan de kiezenkanten

Author:
Miria
Posted:
vr, 12/02/2011 - 15:24
Ik zou heel graag reacties willen krijgen op de volgende vraag.

Ik heb 6mm botopbouw in de bovenkaak nodig om aan beide zijden 3 implantaten te kunnen plaatsen. Hier wil de implantoloog de direct laterale methode voor gebruiken . Ik weet inmiddels dat de indirecte sinuslift methode minder traumatisch is en minder schade opleverd aan de kaak. Welk ziekenhuis hanteert deze nieuwe manier van botopbouw plaatsen of is 6mm te veel om de indirecte methode te gebruiken.

Hoop spoedig antwoord te ontvangen.. Groet Miria
Miria

Ik zou heel graag reacties willen krijgen op de volgende vraag.

Ik heb 6mm kunstbotopbouw in de bovenkaak nodig om aan beide zijden 3 implantaten te kunnen plaatsen. Hier wil de implantoloog de direct laterale methode voor gebruiken . Ik weet inmiddels dat de indirecte sinuslift methode minder traumatisch is en minder schade opleverd aan de kaak. Welk ziekenhuis hanteert deze nieuwe manier van botopbouw plaatsen of is 6mm te veel om de indirecte methode te gebruiken.

Hoop spoedig antwoord te ontvangen.. Groet Miria
vr, 12/02/2011 - 16:21 Permalink
JW Vaartjes

Dat is moeilijk te zeggen zonder rontgendiagnostiek en eigenlijk ook de breedte van de kaak te weten.
In theorie valt 6 mm binnen de grens om een indirecte sinusbodemelevatie uit te voeren, zeker gezien de recente onderzoeken dat korte implantaten ook een goede kans van slagen hebben. Echter er zijn meer factoren van belang, zoals bijv. dat je bij de indirecte techniek liever een brede kaak en vlakke sinusbodem zou willen hebben.

In ziekenhuizen denk ik niet dat de indirecte techniek vaak wordt toegepast, het is echt een techniek ontwikkeld en uitgevoerd door tandartsen om de chirurgie kleiner te houden.

Zie bijv dit: http://implantaat.wordpress.com/2011/06/13/geslaagde-indirecte-sinuslif…
za, 12/03/2011 - 13:33 Permalink
Miria

Bedankt voor je reactie,

Ja.. naar aanleiding van deze informatie op dit blog ben ik verder gaan zoeken , maar veel verder dan deze info kom ik eigenlijk niet. Wel dat deze indirecte sinuslift techniek veel minder schade opleverd, de behandeling sneller gaat, en de kans van slagen groot is. Dat bied perspectief, waren mijn gedachte, want de directe sinuslift methode is een behoorlijke ingreep en het sinusvlies wil tijdens de behandeling nog wel eens scheuren en je bent zo weer 3/4 maanden verder voordat er verder behandeld kan worden. Wat zou een reden zijn dat implantologen deze techniek niet toepassen. Ik sta namelijk voor deze nare kunstbot toevoeging met de directe laterale methode (aan de kiezenkanten) en ben bang dat ik hierdoor ga afhaken. Terwijl ik weet dat het noodzakelijk is. Ziek geweest en op jonge leeftijd alle tanden en kiezen aan de bovenkaak verloren , nu 40 jaar verder moet je wat . Staat van de kaak is goed vertelde de arts . Hij heeft alleen de grote van een kinderkaak en vraagt om 6mm kunstbotopbouw om aan beide zijden 12 mm implantaten te kunnen realiseren.
Staat de indirecte techniek nog in de kinderschoenen en is het nog heel experimenteel ?
Welke tandheelkundige praktijken werken wel met deze techniek?

Alvast bedankt.
za, 12/03/2011 - 17:39 Permalink
JW Vaartjes

De originele publicatie van Summers was uit 1994: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8055503

Er is sindsdien veel meer over gepubliceerd, maar er zijn wel minder (longterm) onderzoeken beschikbaar in vergelijking met de laterale methode. Ongeacht hoe lang deze techniek wordt toegepast zal een deel van de professie hem altijd als experimenteel bestempelen. Bij de vorige tariefswijziging heb ik het voor elkaar gekregen dat de indirecte lift als code werd opgenomen, helaas is in de aankomende tariefwijziging van 2012 deze weer verdwenen. In mijn praktijk zal ik een korting toepassen op de code van de sinuslift indien het een indirecte lift is.

Overigens is er geen echt verschil inhelingsfase met de laterale methode. Aangezien een indirecte lift wordt gebruikt als er minder botvolume hoeft te worden aangemaakt, kan je ook eerder het implantaat belasten. Bot is wat dat betreft bot, ongeacht de techniek. Je kan ene millimeter per maand aanhouden bij het gebruik van kunstbot. Het scheuren van het membraan is iets wat zeker ook bij de indirecte techniek kan voorkomen en waar de operateur goed op moet letten.

Tegenwoordig kan gezegd worden dat 10mm lange implantaten voldoen in de bovenkaak (mogelijk zelfs ook 8mm) zodat een Summers lift van 6 tot 10mm tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Nogmaals de kaak moet voldoende breed zijn en de sinusbodem vlak verlopen om dit te kunnen aanraden en dat kan ik niet zonder meer informatie.
za, 12/03/2011 - 21:11 Permalink
Miria

Ben heel blij met jou reactie en expertise omtrent dit onderwerp.

Je schrijft dat ook met de indirecte methode het membraan kan scheuren.
Gebeurt dit scheuren regelmatig? Heb een machtiging van de zorgverzekering van één jaar . Na het bot toevoeging en het onmiddelijk plaatsen van de 6 implantaten moet het 8 maanden onaangeroerd blijven . Als het scheurt beland ik in de prijzen.

Word de behandeling ook onder algehele narcose uitgevoerd?? De implantoloog die ik bezocht wil de behandeling alleen onder lokale verdoving uitvoeren. Traumatische ervaring vanaf mijn jeugd doet me gruwelen hiervoor. Ben er liever niet bij.

Alvast bedankt.
Miria
zo, 12/04/2011 - 17:45 Permalink
mprins998

Ik was zelf ook een angsthaas, ik heb het ook ondergaan.
Er minst plezierig er aan was het geluid dat je krijgt als ze gaan snijden.
Neem een mp3 speler met lekkere muziek ,een paar pijnstillers van te voren.
Oogjes dicht en laat het op je afkomen.
tip:Spreek af met je implantoloog : hand om hoog, is bijspuiten.
ma, 12/05/2011 - 22:25 Permalink