27 jaar+overbeet: potentiele kaakoperatie + beugeltraject?!

Author:
John_King
Posted:
ma, 05/09/2011 - 15:40
Dag allen,
Ik ben een jongen (man;-) van 27 jaar en vanochtend is me door de orthodontist een niet zo gezellig plaatje voorgeschoteld: iets met 2 jaar beugel, kaakoperatie en eten uit een rietje...

Om kort te zijn: cosmetisch vind ik het niet nodig, ik zit er niet mee en mensen kennen me zoals ik ben. Echter gaf hij aan dat er ook medisch een dingetje is in de vorm van mijn ondertanden die tegen mijn gehemelte (boven) aanschuren en hier op termijn schade kunnen veroorzaken met als gevolg het eventueel verlies van mijn voortanden. Hij was eerlijk: dat kan gebeuren op je 35e al, maar ook pas op je 60e of helemaal niet.

Zelf heb ik ook totaal niet het idee dat mijn ondertanden mijn gehemeltje beschaden. Hooguit heel zachtjes 'toucheren' af en toe. Nou weet ik: als er je leven lang een druppel water op je hoofd valt, krijg je een gat. Oftewel: dat ik er nu geen last van hebt zegt niks over de toekomst. Andere probleempje dat ik zelf op zich wel gewend ben, is het 'knakken' van mijn kaakgewrichten.

Maarja, jezus, 2 jaar beugel en die operatie...

Iemand dezelfde diagnose ooit gehad die het gedaan heeft? En andersom: zijn er ook mensen die bewust besloten hebben het niét te doen, en wat waren jullie beweegredenen? Hebben jullie inmiddels wél problemen? Graag hoor ik jullie ervaringen. Alvast dank...
Els76

Hallo

Ik ben nu 34 en heb het hele traject nu achter de rug, t.t.z. de kaakoperatie was begin deze week, nu nog een half jaar verder beugelen tot alles perfect staat.

In totaal heb ik al 1,5 jaar gebeugeld tot de operatie.

Ik kreeg sinds mijn 30 of 31 jaar inderdaad die voorspelde ontstekingen op het gehemelte en had ook geen zin om mijn voortanden te verliezen.

Die 2 jaar lijkt veel, maar ik ben er ondanks mijn leeftijd toch aan begonnen en ik denk dat je achteraf maar wat blij zult zijn.

Mijn man vond het cosmetisch ook niet nodig, niemand eigenlijk, maar als ik lachte kwamen mijn boventanden toch bijna 1cm voor de ondertanden en lachen met de lippen op elkaar was ook maar een raar en geforceerd gezicht. Zeker op foto's vond ik dat nogal confronterend.
Nu kan ik nog niet veel zeggen over het resultaat, want het is nog maar 5 dagen geleden en ik ben nog steeds zeer gezwollen, maar volgens de chirurg en orthodontiste gaat het zeer mooi zijn.

Ik keek heel hard tegen de operatie op, vooral de 3 dagen ziekenhuis en het feit dat ik mijn zoontje dan niet bij me had, maar het is ook alweer voorbij.
Ik heb nog redelijk wat pijn en de komende 6 weken eten met die elastieken is ook allesbehalve leuk, maar het zal ook wel passeren.
zo, 05/15/2011 - 13:01 Permalink
John_King

Hoi Els,

Bedoel je met 'ik kreeg de voorspelde ontstekingen aan mijn gehemelte' dat je hier al eerder voor gewaarschuwd had maar tot die tijd nog niet besloten had om het te gaan doen?

Op wat voor manier kwamen jouw ondertanden tegen je gehemelte aan? Was het lichtjes 'toucheren', of echt er goed tegenaan knallen, echt 'bijten' in je gehemelte? Wat moet ik me er bij voorstellen?

Feitelijk heb jij, als ik het goed lees, gewacht tot je die ontstekingen kreeg en pas tóen besloten om het hele beugel+operatie-traject in te stappen. Klopt dat?

Groet en dank,
John
vr, 05/20/2011 - 17:09 Permalink
Els76

Dag John

Heel mijn jeugd (vanaf mijn 6 jaar tot 18 jaar) had ik een uitneembare (nacht)beugel, maar dat had niet veel opgebracht.
Zeg maar dat ik bij niet al te beste tandartsen geweest ben.

Ik kreeg iets voorbij de 30 jaar plots terugkerende ontstekingen op mijn gehemelte, 1x verkeerd bijten op iets was voldoende om 2 weken een gezwollen pijnlijk gehemelte te hebben en dan moest ik elke keer dagelijks spoelen met Hextril. Dan ging het weer een tijdje goed tot ik weer verkeerd of op iets hard beet en opnieuw met een pijnlijke mond zat.
Mijn ondertanden steunden eigenlijk altijd lichtjes tegen mijn tandvlees achter de voorste tanden en er was dan zo'n klein afdrukje merkbaar, maar op de momenten dat het ontstoken en wat opgezwollen was, boorden ze er als het ware echt in, zodat ik niet meer zonder pijn kon eten.
Ik had hierover al geklaagd bij de tandarts, maar die zei dat er niks aan te doen was en dat ik moest opletten bij het bijten, zodat ik mijn voortanden niet zou verliezen door mijn overbeet. Een patiënte van hem was zo al een voortand kwijt geraakt (wortel stukgebeten) en een vals gebit met een overbeet van 9mm blijkt ook niet zo evident.

Toen mijn tandarts met verlof was en ik met pijn bij een andere terechtkwam, zei die dat heel mijn beugeltraject voor niks geweest was, maar dat het nog niet te laat was om nog iets aan mijn gebit te doen.
Hij gaf me het adres van een goede orthodontiste en aangezien ik me al lang ergerde aan mijn scheve tanden, was dit het zetje dat ik nodig had om een afspraak te maken voor advies.

Ze zei direct dat ze mijn tanden wel mooi zou krijgen (wel 4 moeten laten trekken om plaats te maken), maar dat de overbeet enkel operatief kon verholpen worden.
Ik ben toch aan de blokjes (boven en onder) begonnen en we zouden na een jaar zien waar we uitkwamen, toen moest ik een beslissing nemen.

Ik wist in feite niet welke risico's er aan de overbeet verbonden waren, ik had mijn hele leven al een beugel gehad en het had niks geholpen, daarom had ik er mij min of meer bij neergelegd dat er niks meer aan te doen was. Het is dus eerder toevallig dat ik aan dat hele traject begonnen ben, maar ik wou in de eerste plaats iets doen aan mijn scheve tanden.
Toen mijn tanden met de blokjes al redelijk goed stonden, had ik al geen ontstekingen meer omdat er dat moment ook achteraan al kiezen een beetje op elkaar kwamen (voordien was dat niet) en ik daar ook wat steun aan had.
Ik heb uiteindelijk vooral voor de operatie gekozen omdat ik niet wilde dat mijn tanden, nadat de blokjes er zouden uit zijn, weer schots en scheef zouden komen te staan. Dat zou zo goed als zeker zijn, bij een verkeerde beet en enorm zonde van het geld, de moeite en de pijn. Door de verkeerde stand van de kaken, zouden de tanden met de tijd hun weg terug gezocht hebben naar hun oorspronkelijke stand.

De operatie is nu 10 dagen geleden en het ziet er al heel mooi uit. Het voelt nog heel raar aan, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. De pijn begint nu ook sterk te minderen en op voor- en na-foto's is mijn profiel een enorme verbetering. Ik kan nu lachten zonder dat mijn voortanden bijna 1cm boven de ondertanden uitsteken, het past perfect op elkaar.
Ik kan het resultaat nog niet helemaal zien, omdat er nog zwelling is en mijn beugeltraject nog een paar maanden gaat verder duren, omdat nu de tanden nog op elkaar afgestemd moeten worden.
Ik moet nog 5 weken wachten vooraleer ik mag kauwen, dat gaat iets heel raar zijn denk ik.

Mijn kaken begonnen de laatste maanden ook te knakken en ik had vaak pijn aan de kaakgewrichten bij het eten.
Iedereen in mijn omgeving verklaarde me gek dat ik de kaakoperatie ging doen, ze vonden me zo mooi en ook mijn man zei dat hij het me kwalijk zou nemen als hij me na de operatie niet meer mooi vond, hij was me zo gewend.
Ik heb toch doorgezet in mijn eentje en ik zal blij zijn als ik binnenkort voor de eerste keer iets normaal zal kunnen afbijten (voordien was dat meer trekken aan de zijkanten).

Die 2 jaar lijkt lang, maar eens je er aan begint gaat het vooruit en de vertering die je telkens ziet geeft je de moed om door te zetten.
vr, 05/20/2011 - 19:15 Permalink
maria07

Goedenavond Jhon, als ik het goed begrijp wil je echt iets aan je gebit laten doen toch??
Zou zeggen Nu doen!! je krijgt nu deze kans zo zie ik het.

Zelf ben ik 51 jaar,met een beugel,heb een operatie gehad wat erg voorspoedig is verlopen en het is zo mooi geworden!!
Daarnaast heb ik nu sinds 2 maand implantaten waar dan weer 2 kronen op komen,ik ben zo dankbaar dat dit tegewoordig allemaal mogelijk is.

Jhon jij als jonge man het is natuurlijk je eigen beslissing,maar wees Trots op je gebit!!

GR een heel BLIJ mens
vr, 05/20/2011 - 21:33 Permalink
peekje

Als ik jou was, zou ik het zéker doen. Ik ben nu 38 en begin over 2 weken met het traject. Op mijn 16e was het eigenlijk al nodig. Mijn kaak schoot toen regelmatig úit de kom´. Alleen was de kans van slagen van deze operatie een stuk kleiner dan nu (ze haalden toen een stukje bot uit je heup). Nu, zo´n 20 jaar later is de ingreep minder heftig. Ik heb een overbite van 11 mm en ik kies voor deze ingreep vanwege mijn kaakgewricht. Stiekem lijkt het me ook heerlijk om ´gewoon´een appel te kunnen eten.
De risico´s van de operatie zijn nihil te noemen. Het beugelen moet te doen zijn, al die kids om me heen hoor je toch ook amper klagen(behalve de dagen dat ze bij de ortho vandaan komen :wink: ).
Veel succes!
ma, 06/06/2011 - 21:53 Permalink
maria07

Hoi Peekje,
Wat moet dat een goed gevoel geven,dat je over 2 weken kunt beginnen met het traject en spannend.
beginnen ze bij jou ook eerst met een beugel??
Ja gewoon een Appel te kunnen eten Och wat heerlijk,(nog maar even wachten)voor jou en mij.
Ben erg benieuwd

Gr Maria
oh zoals je hierboven kunt lezen gaat bij mij alles zeer voorspoedig.
di, 06/07/2011 - 10:14 Permalink
peekje

Hoi Maria,

Zo te zien ben jij al een heel stuk verder.
Ik krijg inderdaad eerst de beugel en na ongeveer 1,5 jaar een operatie. Na de operatie verwacht de ortho nog een half jaar beugelen.. Het hele traject zal misschien nog wel wat langer gaan duren, maar ik heb het er graag voor over. De kaakchirurg kon nog niet aangeven of ze mijn kaken met elastieken of draad vast zullen zetten. In het meest gunstige geval is dit niet nodig.
Ik heb aangegeven dat ik het vast zetten een naar idee vindt i.v.m. het eventuele overgeven na de operatie :cry: . Ze zei dat er dan altijd iemand is die de draadjes meteen door kan knippen. Ik probeer dit scenario maar van me af te zetten, ze zullen me immers niet laten stikken in een ziekenhuis! :wink: .

Groetjes, Anne
wo, 06/08/2011 - 21:59 Permalink
PetraRCM

Als antwoord op door maria07

Hallo Maria en anderen,
Ik ga binnenkort voor een informatief consult naar de kaakchirurg ivm palatumbijten en sagittale (12mm) overbeet. Ben me een hoedje geschrokken toen de orthodontist het traject van beugel, kaakcorrectie en implantaten voorstelde. Ik ben 53 en heb geen klachten en vraag me dus af of ik het wel of niet moet doen.
Ik lees jullie reacties van >5 jaar geleden en vraag me af hoe jullie nu terugkijken op deze ingreep?
Dank voor jullie reactie!
di, 02/14/2017 - 11:56 Permalink