2,5 jaar pijn

Author:
Joke77
Posted:
wo, 08/02/2006 - 23:17
Ik heb al sinds febr. 2004 pijn in mijn kies. Na enkele wortelkanaalbehandelingen en jaren pijn, was ik eindelijk zo verstandig om een doorverwijzing voor de kaakchirurg te vragen. Er bleek een soort van cyste onder mijn kies te zitten (de 46) en de cyste is verwijderd op 25 april jl. Daarna kreeg ik echter pijn in mijn tanden en kiezen in de hele rechter helft van mijn onderkaak. De kaakchirurg verwees mij weer door naar de tandarts (de 45 reageerde nl niet op pijnprikkels). Volgens de tandarts was dat wel zo dus die stuurde me weer terug. Nu blijkt dat de tandarts de verkeerde test heeft gedaan (druktest ipv test met bv kou of elektrische impuls). Ondertussen reageert ook de 44 niet meer op pijnprikkels en ben ik door de kaakchirurg naar de tandarts teruggestuurd om aan de 45 en 44 een wortelkanaalbehandeling te laten doen. U begrijpt vast wel dat ik er ondrtussen echt zat van ben en graag zonder pijn door wil gaan. Ik kan met de rechterkant niet eten en ook het poetsen doet pijn. Ondertussen ben ik al die rekeningen echt wel zat (steeds weer foto's maken) en ben ook het vertrouwen in de tandarts verloren. Als ik klaar ben bij de tandarts moet ik weer terug komen bij de kaakchirurg om de 46 te laten verwijderen.
Ik weet het niet meer mvg Joke graag uw mening
Geke

Dat is heel erg vervelend dat dit allemaal gebeurd is. Ik kan me voorstellen dat je wat bent gaan twijfelen, omdat je tandarts de verkeerde test had gedaan, maar ik denk zeld dat dat misschien een keer kan gebeuren. Dat de staat van de kiezen erg achteruit gaat is vaak een proces wat doorgaat en blijkbaar krijg je veel tegelijk en achter elkaar. Een vulling gaat nooit eeuwig mee en moet op een gegeven moment vervangen worden, uiteindelijk wordt de vulling vaak steeds groter en op een gegeven moment kan de zenuw dit niet meer aan, waardoor deze afsterft. Dit kan gepaard gaan met pijn bij warm of koud. Als de zenuw afgestorven is kan er een wortelpuntontsteking ontstaan, wat pijn heeft bij druk of tikken. In beide gevallen moet er dan een wortelkanaalbehandeling gedaan worden, waardoor de kies nog extra verzwakt is, omdat er weefsel aan de binnenkant van de wortels wordt weggehaald. De kans op breuk van de kies is dan weer groter. Het is heel vervelend dat je steeds pijn hebt, maar die problemen zijn denk ik niet echt aan de tandarts te wijten.

Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt, heel veel sterkte ermee en ik hoop dat de problemen snel voorbij zijn.

:smt006 Geke
vr, 08/04/2006 - 22:22 Permalink
Joke77

Hoi Geke,

Wel bedankt voor je antwoord. Ik was vandaag weer bij de tandarts en hij had weer een ander testje: de zenuw die er onder ligt (die ook je onderlip aanstuurt) verdoven en dan kijken of de kiezen/tanden nog reageren op pijnprikkels. En dat deden ze niet, nu denkt hij dus dat de klachten zijn onstaan doordat de zenuw beschadigd is. Ik snap ook wel dat hij liever geen kiezen open maakt als hij niet weet wat er speelt en ik zit ook niet te springen om een dubbele wortelkanaalbehandeling.
Ik vraag me echter af of je dat kunt testen als de boel verdoofd is. Hij adviseerde om 6 tot 12 mnd. te wachten tot de zenuw zich hersteld heeft, maar als er wel een infectie oid zit, zal het probleem alleen maar groter worden. Het komt er eigenlijk op neer dat de tandarts niet weet wat er aan de hand is en daarom dus ook niet wil behandelen. Ik heb zelf het idee dat het probleem er onder zit want de kiezen zelf voelen niet aan alsof ze ontstoken zijn (geen kloppende pijn). De pijn in mijn kaak is nu wel toegenomen. Ik kauw al een tijdeje alleen met links en weet eigenlijk niet of ik nu moet proberen de kiezen te belasten of juist nog meer rust te geven. Wie weet heb je nog een idee of tip. mvg Joke
za, 08/05/2006 - 00:35 Permalink
Joke77

Hoi Geke,

Schoot me ineens nog wat te binnen. Op de foto is een holte te zien onder de 46 (van de verwijdering van de cyste) die lijkt door te lopen om de 45 heen. De tandarts dacht echter dat dat geen infectie kon zijn omdat het gebied te groot is. Ik weet niet of je daar nog iets mee kunt, maar je weet maar nooit.
mvg Joke
za, 08/05/2006 - 00:41 Permalink
Geke

Het kan ook dat het gebied zo groot is, omdat de cyste daar gezeten heeft. Het bot vult zich heel langzaam weer op. En het zou kunnen dat de zenuw van de 45 wel door bacterien die tijdens het verwijderen van de cyste onder aan de wortel zijn gekomen, geirriteerd is geraakt. Of dat de zenuw die naar de 45 beschadigd is geraakt tijdens het verwijderen van de cyste. Je zou inderdaad kunnen afwachten of de sensibiliteit zich weer hersteld en als je niet veel pijn hebt is dat vooral een optie. Als je echt veel last hebt is het toch belangrijk dat er achterhaald wordt wat hier de oorzaak van is. Voor ons is natuurlijk moeilijk te beoordelen zonder in de mond te kijken/rontgenfoto's en testjes wat precies de oorzaak is. Voor de tandarts en kaakchirurg is het ook moeilijk, want dit zijn vage klachten en misschien dat ze veroorzaakt worden door de genezing na het verwijderen van de cyste of infectie hierbij, dat is moeilijk te zeggen. Voor het verergeren maakt het niet uit aan welke kant je kauwt, je kunt dus gewoon aan die kant kauwen, alleen als het pijnlijk is kun je het voor jezelf beter ontzien.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, veel sterkte ermee en ik hoop dat de oorzaak van je pijn boven water komt.

:smt006 Geke
za, 08/05/2006 - 09:46 Permalink