2 kronen op 1 implantaat

Author:
Qwiff
Posted:
ma, 12/12/2022 - 15:05
Ik heb sinds anderhalf jaar een implantaat ter vervanging van element 15 (kleine kies rechtsboven).

Nu moet de kies daarnaast (element 14) getrokken worden wegens een verticale fractuur.

Ik heb twee opties:

1) Een nieuw implantaat + kroon op de plek van de 14.

2) Een nieuwe kroon op het bestaande implantaat 15 met daaraan een brugdeel met een kroon op de plek van de 14. Deze constructie kan 2 maanden na extractie geplaatst worden.

De tandarts geeft aan dat optie 2) een gebruikelijke keuze is voor dit soort situaties en qua eindresultaat niets uitmaakt t.o.v. optie 1)

Een vriend die ook tandarts is adviseert echter om voor optie 1) te gaan, omdat eenzijdige brugconstructies volgens hem toch kwetsbaarder zijn.

Zelf neig ik naar optie 1). Mijn gezond verstand zegt dat 1 implantaat per element ipv 1 implantaat voor 2 elementen gewoon een verstandigere keus is. Het behandeltraject is langer en de totaalkosten zijn 2 keer zo hoog, maar daar heb ik al rekening mee gehouden.

Heeft iemand op dit forum ervaring met deze specifieke brugconstructies? Of nog andere informatie die ik mee kan nemen in de overweging?
Tandarts_Richa…

Een brug is een verbinding tussen twee oevers. Er bestaan ook ophaalbruggen. Die vergelijk ik met de vrij eindigende bruggen in de tandheelkunde. Zoals uw mogelijkheid nr.2. Een ophaalbrug kan alleen als er een contra gewicht is. Dat vind ik niet in uw mogelijkheid nr. 2. Mijn logica zegt dan dat er te veel krachten op de 15 komt. Maar beide mogelijkheden worden in de tandheelkunde toegepast. Met langdurig goed gevolg. Ik maak nooi tweedelige bruggen.
ma, 12/12/2022 - 23:34 Permalink
Qwiff

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor het antwoord. De krachten die op het implantaat zelf worden uitgeoefend zijn inderdaad ook een factor om rekening mee te houden.

De term voor deze constructie is "cantilever brug" kwam ik vanochtend achter. Als je hierop zoekt, vind je veel meer informatie.

Voor een cantilever brug met 1 implantaat zijn er weinig resultaten bekend:
https://www.ntvt.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/cantilevers-op-implant…

En in dit artikel worden deze constructies ten sterkste afgeraden in het geval van kiezen. ("Posterior cantilevers should be avoided at all costs if they are single abutted.")
https://www.for.org/en/treat/treatment-guidelines/single-tooth/treatmen…

Ik ga dus voor optie 1)
di, 12/13/2022 - 10:36 Permalink