10 maanden later

Author:
moedertje
Posted:
ma, 08/13/2012 - 14:44
Hallo, ik heb op 14 oktober 2011 een volledig - onder en boven- kunstgebit gekregen onder narcose. Na extractie van alle nog aanwezige tanden en kiezen + wortelresten.
Totnogtoe ben ik superblij , heb nog geen enkel moment spijt gehad en heb eindelijk een 'normaal' sociaal leven met veel lachen, opnieuw op de foto durven (heb jarenlang m'n mond stijfdicht gehouden op foto's), kortom, ik heb al veel plezier gehad van m'n mooie nieuwe tandjes. Prijs me nog elke dag gelukkig dat ik 10 maanden geleden de stap durven zetten heb.
Toch zit ik met een "rare" vraag: waarom lukt het me niet om een "broodje gezond" te eten? Voor de rest eet ik alles. Zelfs nootjes zijn geen probleem. Ook alle soorten vlees - wel iets kleiner gesneden dan vroeger- is geen probleem. Ik vind dit zo eigenaardig dat wanneer ik in een broodje wil happen, mijn bovengebit onmiddellijk loslaat. Nochtans , na de rebase 3 maanden terug zit dit rotsvast. Wanneer ik het eruit haal om te poetsen moet ik echt wringen om het eruit te halen. Mijn probleem heb ik dus alleen met harde broodjes. (En ik lust die zo graag...) :)
Is hier een verklaring voor? Misschien lotgenoten die hetzelfde probleem hebben? Specialisten die een uitleg hiervoor hebben?
Ik dank alvast iedereen die op mijn berichtje wil reageren. Veel gr,
Moedertje.
Newtan

Andere mensen gebruiken hier een paar trucjes voor.
Je kunt met de zijkant van je tong de bovenprothese tegenhouden met afhappen. Moet je wel sterk voor worden.
En ze duwen met de appel of het broodje naar de tanden toe. Dan kiept-ie niet
di, 08/14/2012 - 23:19 Permalink
moedertje

Dank voor de reacties. Tja, waarschijnlijk verwacht ik teveel, want harde broodjes is zowat het enige waarmee ik last blijf houden. Voor de rest geen ongemakken, geen pijn en het voelt zoals mijn eigen gebit na bijna 1 jaar. Denk dat ik heel veel geluk gehad heb. Aan vV: ik heb 6 maanden gewacht (op aanraden van tandarts) en pas dan een rebase laten uitvoeren. En ik moet zeggen: alles zit muurvast. :) Ben van plan dit over een half jaartje ofzo nogmaals te laten doen. Heeft me wel 196 euro gekost (ik woon in Belgie) maar het was het zeker waard.
do, 08/16/2012 - 11:40 Permalink
moedertje

Ik kwam vandaag mijn "probleem" van bijna 2 jaar geleden tegen. Ik schaam mij nu wel een beetje, want eigenlijk is mijn "broodjes-probleem" allang verleden tijd. Ik kan nu werkelijk alles eten, het enige wat niet lukt is een appel "afhappen", maar vind ik helemaal niet erg. Met mijn "echte" tanden vroeger kon ik dat immers ook niet. Waarschijnlijk ben ik één uit de 1000 die na bijna 3 jaar kunstgebit nog steeds superblij is met de nieuwe tandjes.
Maar eerlijk = eerlijk: het heeft anderhalf jaar geduurd om opnieuw te leren eten! Ook ik dacht dat het kwestie zou zijn van enkele weken....NIET dus. Daarom raad ik iedereen aan die nog zijn/haar tanden kan laten herstellen: DOEN. Zelf had ik die keuze niet, enige optie was alles eruit.
ma, 06/30/2014 - 23:48 Permalink
reinierdanielle

Ben maar blij dat het zo goed verloopt!
Ik had helaas de kans niet om te leren eten met mijn boven prothese!
Een ernstig geslonken kleine kaak waar geen gebit voor te maken viel!
Nu zit ik de dag na de dubbele sinusbodemaugmentatie en kaakverbreding hier een zielig vogeltje te wezen!
Ben een enorme hamster en ken mezelf niet meer terug maar gelukkig vallen de blauwe plekken me!
Bloeduitstorting zit aan de binnenkant Tot nu toe!
Een lange weg te gaan nu nog!
Volgend jaar augustus de laatste controle foto en dan mag het klikgebit gemaakt worden!
wo, 07/02/2014 - 19:34 Permalink
RayoDelSol

Bij mij is het nog maar drie maanden geleden dat ik een boven- en ondergebit heb gekregen maar ook ik ben nog iedere dag blij. Op het moment lukt het eten weer iets minden omdat de boel weer geslonken is maar ik weet dat ik alles kan eten uit de periode dat het goed vast zat en dat dit dus straks ook weer zo is. Heerlijk weer kunnen lachen, geen pijn meer en beter eten dan voor die tijd!
wo, 07/02/2014 - 23:40 Permalink