één groot vraagteken!

Author:
m@ris
Posted:
zo, 01/27/2008 - 09:39
In April 2007 heb ik een kaakosteotomie gehad.
Mijn onderkaak is daarbij een cm naar voren gezet en dat ging niet helemaal zonder problemen. de chirurg is ongeveer 1,5 uur langer bezig geweest om dat ik een hele harde kaak had en hij heel veel moeite had om de zenuw vrij te krijgen.
na 3 weken kreeg ik aan de linkerkant op de plek van de breuk een hele bult. terug naar de kaakchirurg bleek er een abces te zitten.
hij heeft dit schoongemaakt en een draintje erin gezet en atibiotica gegeven.
na 3 dagen is het draintje eruit gehaald maar na een paar dagen begon het er weer te rommelen en te ontsteken. na foto's maken ed waar niets op te zien was was er een vermoeden dat er iets los zat.
dus 9 weken na de operatie moest ik weer onder het mes en bleek er idd een schroef los te zitten die een stukje bot mee los had getrokken.
alle platen en schroeven (ook rechts) zijn er toen weer uitgehaald.
met 2 kaakchirurgen gecheckt of alles goed vast zat en dat was zo.
dus nu moest het beter gaan.
maar links bleef nog steeds dik.
en ook de beet bleef niet goed.
uiteindelijk heb ik ongeveer een half jaar met elastieken gelopen om de boel op elkaar te houden en toen de beugel eruit mocht eerst een paar weken zonder elastieken of alles goed bleef staan, wat zo was.
beugel ging eruit maar ik moest wel naar de fysio omdat mijn mond maar 2 cm open kon. de verklaring was dat dat door de elastieken kwam en mijn spieren daarom weer opnieuw opgerekt moesten worden.

ik kreeg oefeingen mee van de fysio maar hoe meer ik ze deed hoe meer pijn ik kreeg aan mijn kaakgewrichten. ze begonnen meer te kraken, het trok door naar mijn oor en had er veel last van. en hoe ik ook oefende, erg veel vooruitgang was er niet. dus heeft ze me weer teruggestuurd naar de kaakchirurg.
Hij heeft weer opnieuw foto's gemaakt en was bang dat mijn kaakkopejes aan het veranderen waren door de stand van de kaak.
het viel hem en ook mij op dat ook de beet weer veranderde. waar mijn tanden eerst voor netjes over elkaar heen stonden gaan ze nu weer open staan.
hij zou overleggen met zijn collega's en mij terugbellen hoe en wat verder.

vrijdag heeft hij me gebeld.
Hij heeft overlegd met zijn 5 collega's en ze hebben samen alle foto's (en dat zijn er inmiddels heel wat) en alles nagekeken, en ze denken niet dat het de kaakkopjes zijn. links zou het nog te verklaren staan dat het wat rommelt omdat ik daar al veel problemen heb gehad , maar rechts gebeurt het ook en hebben ze geen idee wat er aan de hand is.

ze willen nu in ieder geval proberen om het rustig en stabiel te krijgen en ik krijg daarvoor binnenkosrt een splint. en evt nog een spuit in de gewrichten.
en als het rustig is een tijd en stabiel moet dus waarschijnlijk mijn bovenkaak gekanteld worden om de boel weer te corrigeren.

ik weet dat hier ook veel mensen lezen.
zijn er hier mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt of tandartsen ed die enig idee hebben wat het probleem kan zijn?
ik heb het hele jaar er vol vertrouwen in gehad dat het allemaal wel goed kwam maar maak me er nu wel zorgen om omdat zelfs de chirurgen hier het nog nooit hebben gezien en dus geen idee hebben waardoor het komt.
ik hoop dat ik reacties krijg want ik baal echt flink. :cry: :( :cry:

gr mariska
fie

Dag Mariska,

Het ziet er naar uit dat wij een gelijkaardige nachtmerrie beleven!

Ik werd geopereerd aan de onderkaak in november 2007. Na de operatie had ik relatief weinig pijn en ook de zwellingen en blauwe plekken vielen heel erg mee. De eerste dagen kon ik wegens een latexallergie geen elastiekjes verdragen, 5 dagen na de operatie kon ik latexvrije elastieken plaatsen.
Na een 3-tal weken werd een ontsteking vastgesteld en werd ik op antibiotica gezet, daarna werd een drainage geplaatst gedurende enkele dagen en dan andere antibiotica voorgeschreven, gezien ik op de eerste niet reageerde. Het op maat gemaakte tussenplaatje paste ondertussen niet meer , mijn beet evolueerde naar een open beet.
Er werd beslist om de plaatjes uit te halen, dit gebeurde 7 weken na het plaatsen. Er zat een schroef los aan de rechterkant en er was een stukje bot afgestorven. Links zaten de schroeven heel goed vast, ze hebben een gat in mijn wang moeten maken om de schroevendraaier te laten passeren.
Na deze operatie moest ik mijn mond zo veel mogelijk dichtbinden met elastieken en ik verzeker je: ik was de beste leerling van de klas. Enkel om te eten, te poetsen en mijn dochtertje van school te halen gingen ze uit, een week aan een stuk was mijn mond meer dan 20 uur per dag volledig dichtgebonden. Bij de volgende consultatie was de beet verbeterd. Mijn achterste tanden werden wel wat bijgevijld om de open beet nog meer te verkleinen en ik mocht de elastiekjes overdag uitlaten, zodat ik weer kon gaan werken. Eindelijk op goede weg, dacht ik.
Hoewel het niet moest deed ik regelmatig de elastieken weer in na het avondeten omdat het mijn kaakspieren “verlichtte”: ik had spierpijn en dacht dat dat kwam doordat ik overdag weer veel praatte. 10 dagen later ging ik weer op consultatie en toen werd het helaas helemaal duidelijk: ik had weer een uitgesproken open beet, mijn chirurg overlegde met zijn collega- stomatologen en ze concludeerden dat enkel een operatie aan de bovenkaak dit kan oplossen.
Ik heb een afspraak voor een 2e opinie gemaakt met een professor in een universitair ziekenhuis op 22 feb in de (waarschijnlijk ijdele ) hoop dat hij mij een andere oplossing kan voorstellen.
Nu zit ik hier met een open beet en vierkante kin, ik lispel en ik eet moeilijk en mijn wangen voelen regelmatig doodvermoeid aan. Gewrichtspijn heb ik gelukkig (nog?) niet maar verder is ons verhaal heel erg gelijklopend, niet?

Welke stappen heb jij ondertussen nog genomen of wat heb je in het vooruitzicht?

Vriendelijke groeten,
Sofie
di, 02/12/2008 - 21:51 Permalink