Zware kant van het beroep (tandarts)

Author:
T.Vrugteveen
Posted:
wo, 02/08/2012 - 14:59
Om niet zo met de deur in huis te vallen: ik ben Tom Vrugteveen, een tweedejaars student Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Twente. Voor een project zijn ik en een vijftal andere studenten de komende drie maanden bezig iets te ontwerpen voor mensen met een zwaar beroep in de zorg. Omdat bejaarden bij ons in de projectgroep niet erg in de smaak vielen en een aantal niet tegen bloed kunnen viel ons oog dus al snel op de tandarts.

Nu is onze vraag of jullie (tandartsen) ons meer inzicht willen geven over de (ergonomisch) zware kant van jullie beroep. Zelf kunnen we wel nagaan dat het zitten in een gebogen houding, over de patiënt heen, niet een erg fijne houding is, maar er zijn natuurlijk meer factoren die het beroep zwaar maken.

Door de korte termijn waarin het project afgerond moet worden verzoeken we het liefst binnen voor komende maandag (12 februari) zo veel mogelijk antwoorden te krijgen. Indien het mogelijk is zou het ook fijn zijn een dagje bij een tandarts in omgeving Enschede mee te lopen en zo de belemmerende factoren van het vak zelf te kunnen zien/ervaren.


Bij voorbaat dank!
T.Vrugteveen

Nou, het zit zo: Ik heb deze post pas gestuurd nadat ik bij drie tandartspraktijken te horen heb gekregen dat ze de komende week geen tijd hebben.. Daarnaast heeft een aantal van ons een mailtje verstuurd naar de tandartsenpraktijk waar we zelf naar toe gaan. Het is dus heus niet dat we alles hier vanaf laten hangen, wat ook niet mag trouwens. Voor het onderbouwen van de probleemkeuze mogen we niet afhankelijk zijn van de klachten/problemen van een enkele tandarts.

En wat het bloed betreft: één van de andere opties was het herontwerpen van instrumenten of randapparatuur voor chirurgen die hartoperaties uitvoeren.. Ten opzichte van die optie valt het bloedgehalte dat je doorgaans ziet bij een tandarts nog reuze mee. Ik hoop dat je zo de keuze ook wat beter snapt.

Buiten de meeloopdag om horen we graag van meerdere tandartsen hun klachten, waarna we ze kunnen verifiëren bij een tandarts uit de buurt. vV, heb jij verder problemen waar je tegenop loopt dan?
wo, 02/08/2012 - 20:51 Permalink
advies

En vergeet de mondhygiënisten niet. Mondhygiënisten zitten, wellicht nog meer dan een tandarts, de hele dag in een soort zelfde houding tijdens het reinigen van het gebit van de patiënt.

Relatief veel mondhygiënisten krijgen na 15 a 20 werkzame jaren last van gewrichtsproblemen. Soms zo ernstig dat ze hun beroep niet meer kunnen uitoefenen.
wo, 02/08/2012 - 21:04 Permalink
mecánico para …

Ga eens niet uit van het gegeven dat iedereen staat te wachten op 5 2e jaars studenten (die niet tegen bloed kunnen) in een praktijkruimte en ook nog op zulke korte termijn. Dat je in Enschede studeert en dichtbij wil kijken snap ik, maar als je naar een opleiding tandheelkunde gaat is er.

1) meer ruimte
2) meer mogelijk heid met meer mensen te kijken
3) meer kans dat er iemand iets afweet van ergonomie
4) een bibliotheek waar een boek ërgonomie in de tandheelkunde van Prof. O. Hokwerda staat
5) je een potentieel betere kans hebt iest op te steken
6) je laat zien dat je niet te beroerd bent ergens een stapje extra voro te doen ipv alles aan te laten reiken op internet

zeg maar
do, 02/09/2012 - 09:57 Permalink
T.Vrugteveen

Heel erg bedankt voor de reacties al. Ik zal het om 12 uur in de vergadering even overleggen met de groep om de doelgroep misschien om te ruilen voor mondhygiënisten. Als dit erdoor komt zal ik vragen of we beter naar een opleiding, danwel de praktijk van Lieneke gaan. Ik zal proberen zo snel mogelijk te reageren!
do, 02/09/2012 - 10:23 Permalink
mecánico para …

en nog een tip:

jullie willen IETS ontwerpen. kan je minder wollig zijn en gewoon iets aanwijzen wat je denkt te willen gaan aanpassen? Want de meeste praktijkruimtes zijn namelijk al voorzien van heel veel ergonomisch ontworpen zaken. Instrumentarium opnieuw ontwerpen is welhaast een illusie omdat het is gemaakt op gebruik en geevolueerd tot iets wat werkbaar en reinigbaar en betaalbaar is. dus richt je op een wat duidelijker ding: bijvoorbeeld een electrisch verstelbare operatie lamp, want daar moet je doorgaans lastig naar grijpen en ook nog boven je macht. = meteen hygienisch beter te handelen. (zie je , ik ben niet alleen maar negatief hoor)
do, 02/09/2012 - 12:41 Permalink
T.Vrugteveen

Nogmaals erg bedankt voor de inzet. We kunnen wel degelijk wat met de sites en het naar boek van Prof. O. Hokwerda zijn we nog op zoek.

En wat betreft de replies: ik heb me ingehouden, maar ik wil er toch wat van zeggen dat we soms zo denigrerend behandeld worden. Voor de duidelijkheid:
1. De vergaderingen zijn verplicht gesteld door de opleiding en onontkoombaar. We hebben deze week welgeteld twee keer vergaderd, wat ik nog erg mee vind vallen.
2. Het korte tijdsbestek waarin dit gedaan moet worden komt door de opleiding: binnen 12 dagen moet een doelgroep zijn gekozen, daarbij een probleem worden gedefinieerd, markt-, concurrentie- en doelgroeponderzoek, gebruiks- en belastingsanalyse, ideegeneratie, enz. enz. We worden dus kortweg in het diepe geworpen en moeten binnen anderhalve week genoeg van de doelgroep weten en vervolgens een aantal verantwoorde ontwerpkeuzes maken. Daarnaast volgen we natuurlijk nog de andere vakken.


Ik zal, mocht daar interesse voor zijn, jullie op de hoogte houden van het reilen en zeilen. Daarnaast hoop ik dat, mochten er nog onduidelijkheden zijn of korte vraagstukken van onze kant, we op dit forum weer naar antwoord mogen vragen.
do, 02/09/2012 - 18:34 Permalink
advies

Beste T.Vrugteveen,

En wat betreft de replies: ik heb me ingehouden, maar ik wil er toch wat van zeggen dat we soms zo denigrerend behandeld worden.


Ik kan me voorstellen dat je het schrijft. Toch is daar geen sprake van. We hebben hier vanuit diverse invalshoeken jullie van input voorzien.

Ik waardeer de zorgvuldigheid waarmee jullie het onderzoek opzetten. Ik hoop dat het onderzoek leidt tot mooie resultaten. Ik wens jullie daarbij alle succes. Hopelijk helpt jullie onderzoek om het voor de beroepsgroep ergonomisch gezien weer een stukje prettiger te maken.

Het is altijd leuk om hier de resultaten terug te lezen. Als er verder vragen zijn, dan kunnen jullie die wat mij betreft hier altijd stellen.
do, 02/09/2012 - 21:36 Permalink
T.Vrugteveen

Ok, ik heb net wederom een antwoord via de persoonlijke berichten naar MPB verstuurd. Ik heb deze privé verstuurd, omdat ik hoop dat deze ook privé blijven.

Wederom: MPB, ik dank u ten zeerste voor de handige informatie die u me heeft gestuurd, maar ik vind het gewoonweg laf dat u op deze manier (nb anoniem!) een punt probeert te scoren. We maken wel degelijk gebruik van de informatie die u ons heeft aangereikt, maar op deze manier maak u ons niet enthousiast om verder te gaan met tandartsen als doelgroep.

Wat betreft de tijdlijn: maandag is het project begonnen, op mijn verjaardag nota bene. Dinsdag hebben we op meerdere beroepsgroepen georiënteerd en 's avonds de knoop doorgehakt. Technisch gezien zijn er dus twee dagen 'verknoeid'. En omdat de deadline voor een essay op vrijdag ligt hebben wij onszelf de deadline gesteld op maandag, zodat we de rest van het vooronderzoek en ideeëngeneratie af kunnen ronden in de vier daaropvolgende dagen.


Nouja, zoals jullie allen waarschijnlijk in mijn antwoord (wat ik hem persoonlijk heb verstuurd) ook kunnen lezen: ik dank hem wederom voor zijn bruikbare informatie en vraag om met een schone lei te beginnen. Ik ben niet uit op een eindeloze discussie of iemand die mij aanspreekt op mijn manier van gedag zeggen, slechts op een betrouwbare en relevante informatiebron. Toen ik dat schreef wist ik echter nog niet dat hij onze persoonlijke berichtenwisseling op het openbare forum zou posten.

MPB, wees een man en probeer geen makkelijke punten te scoren bij iemand die iets van u probeert te leren. U bent nota bene 20 jaar ouder, als ik het mag geloven, maar u gedraagt zich er niet naar. U kleineert de medemens vanaf een anoniem account, wat heel erg binnen de cultuur van tieners past, waar u blijkbaar een erge afschuw van heeft.


Admin, zou u deze thread willen wissen? Ik heb de informatie die te gebruiken was eraf gehaald, maar het heeft verder geen toegevoegde waarde meer voor het forum, dunkt mij.

Nogmaals bedankt,
//Tom Vrugteveen
vr, 02/10/2012 - 02:14 Permalink
mecánico para …

omwille van de duidelijkheid, jij leest er iets denigrerends in. dat zit dus niet in mijn tekst maar in jouw gevoel. ten tweede, wederom praten over tijdverlies met je verjaardag........op een opleiding waar je nu zit stellen ze eisen, 12 dagen = plan. Dan maar even geen verjaardag. zo gaat dat in het echte leven. evengoed, succes ermee, er stond genoeg in om verder te komen.
vr, 02/10/2012 - 08:15 Permalink
vV

als mijn verjaardag op een gewone werkdag valt, of ik misschien ingedeeld ben voor spoeddienst werk ik dus gewoon... ook als iemand om 11 uur `s avonds of later nog een beroep op mij doet....
In ieder geval is dit een goede les die geleerd is: maak nuttig gebruik van je tijd en leer prioriteiten te stellen en een goede keus te maken wat wel en wat niet belangrijk is. In zo`n tijdschema is een verjaardag totaal onbelangrijk en dus niet ter zake doende.
comentaar over die pb laat ik maar is al voldoende over gezegd. Denk dat je een verkeerde deolgrope hebt, weet niet hoezo de keus daarop gevallen is maar goed, nu dus geen tijd meer voor verandering..

Adviezen van mijn collega waren zeer nuttig, ipv dan pb te sturen had je ook gewoon kunnen kiezen er gebruik van te maken en alleen te bedanken ipv ook nog in retoriek aan de persoon te vervallen. Dan heeft een bedankje namelijk ineens geen waarde meer, zijn het alleen maar letters. Dat hij (en ik) graag anoniem blijven is juist hierom...

ben er verder wel klaar mee...

en wissen?? denk het niet, want het heeft wel degelijk waarde lijkt mij!
vr, 02/10/2012 - 09:09 Permalink
T.Vrugteveen

Ik heb ook zeker gewerkt hoor, maar wanneer je dag doorgaat tot 6 uur en je vervolgens nog boodschappen moet doen e.d. hou je weinig tijd over, dat is wat ik er mee bedoelde.

Even een update: we hebben nu contact met een aantal tandartsen. Dit heeft even geduurd en er is heel wat geschoven, maar we hebben vandaag al een korte afspraak van een kwartier kunnen krijgen. We hebben in het weekend een aantal back-ups opgezet, mochten we nog steeds geen reacties hebben gehad van tandartsen, maar hopelijk kunnen we toch verder met de huidig gekozen doelgroep.

Mogelijke punten waar we naar willen kijken zijn de stoel, de farolamp of anders kruk waarop de tandarts/mondhygiënist zelf zit. Deze punten zijn ook aangereikt in de stukken van prof. Dr. Hokwerda en Dr. Gorter, samen met de Ergonomic Requirements for Dental Equipment.

Ik wil dan niet meteen zeggen dat we met dé oplossing komen, slechts dat we een opdracht zoeken voor het project. Dit was ook een misverstand namelijk, maar wees niet gevreesd: we zullen jullie niet verder lastig vallen met tell-sell praatjes om jullie ons eigen in elkaar geknutselde productje te verkopen. Het is puur voor een project.
ma, 02/13/2012 - 12:57 Permalink