Zorgverzekeraars kritisch over regeerakkoord.

Author:
Geinteresseerde12
Posted:
do, 11/01/2012 - 09:18
ZEIST - De zorgverzekeraars zijn op enkele punten zeer kritisch over de plannen die VVD en PvdA hebben afgesproken in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. De pijnpunten zitten vooral bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en bij de ouderenzorg, zo liet koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag weten.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/13134612/__Verzekeraars_kritisch__.h…

Naast de nieuwe manier om de zorgpremie vast te stellen, willen VVD en PvdA ook dat mensen de basiszorg voortaan alleen vergoed krijgen als de verzekeraar een contract heeft met de aanbieder daarvan (natura). Nu kunnen patiënten ook nog zorg krijgen bij aanbieders waarmee geen contract is en dat geld eerst voorschieten en de rekening achteraf declareren (restitutie).
ZN denkt dat de plannen mogelijk strijdig zijn met het publiek-private karakter van het zorgstelsel en dat ze de concurrentie tussen de zorgverzekeraars beperken. De koepel weet niet of de maatregelen de Europeesrechtelijke toets doorstaan.
In het huidige stelsel concurreren verzekeraars met elkaar, onder meer via de premie en de samenstelling van het basispakket. Als het aan VVD en PvdA ligt, betalen mensen met een laag inkomen een lage premie en mensen met een hoog inkomen een hoge premie. De basisverzekering is verplicht.
De zorgverzekeraars zijn ook niet blij met de beoogde hervorming van de AWBZ en ouderenzorg. De zorg voor ouderen in instellingen wordt volgens het akkoord overgeheveld naar een landelijke voorziening en de gewone verzorging van ouderen gaat naar de gemeenten. Dat betekent volgens ZN onder meer dat de zorg voor ouderen niet meer een verzekerd recht is maar een voorziening die gemeenten zelf moeten regelen. Dat is riskant volgens ZN.

Hoe gaat dat in de toekomst? De meeste tandartsen hebben geen contracten met zorgverleners. En hoe zit het met de basisverzekering? Nota's tandartsen voor kinderen worden vergoed door de basisverzekering
vV

kern is dat door de wijzigingen ook de absurde beloningen die de topbestuurders van de grote verzekeraars naar zichzelf toeschuiven aangepakt kunnen (zijn bedragen die tot een miljoen per man lopen als je alles aan bonussen en pensioenreservering erbij telt..) dat dat aangepakt wordt wellicht zijn ze al niet blij mee (dat is ineens een particulier deel , ja zo ken ik er ook nog wel een paar...)

Kontrakt zal als er daadwerkelijk een verplichting komt dan alleen voor de basis kunnen gelden, AV kan niet want staat haaks op vrije artsenkeuze (voor basis eigenlijk ook maar daar zullen ze wel weer een draai aan geven vermoed ik...)

En alles wat de zorgverzekeraars niet meer mogen/kunnen regelen is voor hen verlies van macht...
do, 11/01/2012 - 10:08 Permalink
Geinteresseerde12

Ik heb het gelezen in de telegraaf.

Ik vroeg hoe zit dat dan? En met kinderen? Meestal worden de tandartskosten van kinderen vergoed uit de basisverzekering. Tenminste bij onze polis.

Als er in de toekomst gebruik wordt gemaakt van natura polissen en we hebben een tandarts die geen contract heeft met mijn zorgverzekeraar. Dan betekent dat we alle kosten zelf moeten gaan betalen. Niet dat het schokkend is, maar ik vroeg het me af.
vr, 11/02/2012 - 09:33 Permalink
advies

Je hebt gelijk. Zorg uit de basverzekering betreft inderdaad jeugdigen tot en met 18 jaar, mensen met een beperking en deels ouderen.

Voor het overige, laten we maar even afwachten waar de NZa de komende weken mee komt. Ze zullen binnen afzienbare tijd besluiten moeten nemen en duidelijkheid moeten gegeven. We zijn immers al in november aanbeland.
vr, 11/02/2012 - 13:11 Permalink