Ziekenfonds en de tandarts

Author:
journalist
Posted:
zo, 10/24/2004 - 11:58
Ik ben journalist en momenteel schrijf ik een artikel over de gevolgen van de versobering van het ziekenfonds.
Onlangs stond in de krant dat steeds minder Nederlanders naar de tandarts gaan omdat het voor een groot deel niet meer vergoed wordt. Ik wil graag praten met mensen die een aanvullende verzekering te duur vinden en door de oplopende kosten besloten hebben om niet meer naar de tandarts te gaan.
Graag zou ik ook in contact komen met tandartsen, orthodontisten, tandheelkundigen en andere beroepsdeskundigen over hun ervaringen. Zien zij daadwerkelijk dat patienten vaker thuisblijven? En wat kunnen hier de mogelijke gevolgen van zijn?
Ik zie de reacties tegemoet.
Onderzoek heef ook uitgewezen dat sinds de pil uit het ziekenfonds is, het aantal zwangerschappen is toegenomen en zo ook het aantal abortussen helaas.
Ik ben voor het verhaal dan ook op zoek naar vrouwen die gestopt zijn met de pil omdat het te duur werd. Ben jij daarom zwanger geworden of ken je vrouwen in je omgeving die dat overkomen is, dan hoor ik graag van u.

Groet,
Ronald
marionrene

Ik heb wel een aanvullende verzekering en dan nog is het in bepaalde gevallen schrikbarend duur omdat een heleboel dingen niet of nauwelijks vergoed worden. En als je pech hebt is dan je maximale vergoeding zo op. Ik vind het ook gemeen dat er geen landelijke afspraken zijn, ik las namelijk dat de IZA een orthodontische behandeling voorafgaand aan een kaakoperatie wel volledig vergoed aan personen boven de 18 jaar en het CZ vergoed in dit geval dus maar eenmalig 345 euro voor de gehele orthodontiebehandeling die zeker 2 jaar duurt, en waar de operatie tussenin valt. Dat soort dingen moet niet kunnen vind ik, kleine afwijkingen zouden kunnen, maar van zeg maar niets vergoed tot alles vergoed vind ik belachelijk.
zo, 10/24/2004 - 22:19 Permalink
vV

Inderdaad graag even reactie waarin dit artikel zou moeten komen te staan. Tevens het advies voorafgaande aan plaatsing aan de beroepsorganisatie NMT en ANT het concept voor te leggen om onjuistheden te voorkomen! Tevens kunnen deze beroepsorganisaties wellicht behulpzaam zijn bij het vergaren van de info die u zoekt.

m.b.t. het verschil tussen b.v. IZA en CZ: in de eerste plaats is de IZA een collectieve verzekering, daaruit alleen al volgen meestal betere voorwaarden, of in ieder geval een lagere premie.

Verder is dit het gevolg van de juist door de overheid beoogde concurrentie tussen verzekeraars. Aangezien per 1-1 de premies weer aardig zullen stijgen kan iedereen binnen de daarvoor gestelde termijn de huidige verzekering opzeggen en overstappen naar een andere maatschappij.
Dus: kijk en vergelijk!
ma, 10/25/2004 - 16:24 Permalink
journalist

Goedendag, het artikel schrijf ik waarschijnlijk voor het partijblad van een oppositiepartij. Wat betreft de officiele standpanten weet ik wel bij wie ik aan kan kloppen. Maar ik zoek juist ook 'geluiden' vanuit de samenleving: de tandartsen, de patienten. Zien zij dezelfde ontwikkelingen als de CVZ?
Het gaat om een algemene verkenning in dit stadium. Ik leg sowieso altijd mijn artikel voor publicatie voor aan de betrokkenen en geinterviewden.

Groet,
Ronald
ma, 10/25/2004 - 16:55 Permalink
Bliepmiep

Bij mij kwam het wel hard aan dat de tandarts uit het ziekenfonds ging. Maar in de praktijk veranderde er weinig.
Ik was zelf al lange tijd niet meer naar de tandarts geweest. Uiteindelijke toch gegaan. Ik kreeg tot 225 (of zoiets) 75% vergoed, de rest, 500 euro, moest ik zelf bijbetalen. Die 500 euro viel me erg mee, ik had veel erger verwacht.
Maar hoe je het ook wend of keert, je zal toch ooit eens moeten. En bovendien, hoe langer je niet gaat, hoe duurder het wordt, en je mag toch niet van de overheid verwachten dat ze iets gaan betalen wat uiteindelijk je eigen stomme schuld is?

Pil hoef ik trouwens ook niets extra's voor te betalen, ik ben altijd al aanvullend verzekerd geweest. Ik betaal iets van 20 euro voor 6 strookjes, maar dat is omdat ik een vrij nieuwe pil gebruik en dat altijd al heb moeten betalen.

Moraal; de kabinetsplannen hebben voor mij geen gevolgen gehad dankzij mijn aanvullende verzekering. Ik heb er 0,0% last van.
Bovendien heb ik de financiele ruimte om alles te betalen. Wellicht zou de overheid de minima vrij moeten stellen van verplichte bijdrage en de rest in drempels gerelateerd aan inkomen gaan vragen.
di, 10/26/2004 - 17:48 Permalink
journalist

Hallo bliepmiep,

Over die groep wil ik dus graag schrijven... mensen die die av niet kunnen betalen, en dus overwegen even niet naar de tandarts te gaan. Want ze zijn er absoluut.
Gelukkig heb ik er ook persoonlijk niet zo'n last van. Maar toch is het geen maatregel die ik toejuich. De zwakste schouders dragen de zwaarste lasten in plaats van andersom.

Groet,
Ronald
di, 10/26/2004 - 20:39 Permalink
Bliepmiep

Mijn moeder valt onder de minima, en gaat voor tandheelkundige hulp die boven budget valt naar de bijstand. Gaat tot nu toe prima..
di, 10/26/2004 - 21:23 Permalink
dj

Dat is heel goed om dat zo te doen, maar elke gemeente mag haar eigen beleid bepalen: sommigen kiezen ervoor daar niets aan te doen. Sociale diensten kunnen soms buitengeoon onredelijk zijn over dit soort dingen. Dan zit je aan bezwaarprocedures vast, lang niet iedereen kan dat, het duurt lang, is erg onzeker, vraagt gevoel voor ambtelijke aanpak etc.

Dus bijzondere bijstand kan werken maar het hoeft niet..
di, 10/26/2004 - 21:33 Permalink
eduard33

in reactie op Bliepmiep wil ik het volgende kwijt:

wat doe je dan met de mensen die niet op minima niveau zitten? maar ook niet genoeg verdienen om ff 500 euries te lappen bij de tandarts?
het is zoiezo belachelijk dat je bij de tandarts maar gewoon ff in een keer je beurs moet open trekken. bij alles wat ik tot nu toe heb moeten betalen( en dan bedoelk ik bedragen van 200 euro en meer) heb ik een betalingsregeling kunnen treffen. maar dat is me bij een tandarts nog nooit gelukt. ik begrijp niet goed waarom bij artsen en doctoren ziekenhuizen etc. alles zo moeilijk moet? ik kan bij de belasting zelfs in temijnen betalen. in iedergeval zijn er meer mensen tussen minima en behoorlijk vermogend en die vallen dan buiten het overheids bootje.
do, 10/28/2004 - 18:46 Permalink
minique

Eduard, ik heb toevallig van de week gehoord dat als de tandarts de rekeningen via FA-MED verstuurd, je wel degelijk in termijnen kan betalen, maar daarvoor moet je natuurlijk wel even met FA-MED contact opnemen en dan moet de tandarts ook niet eisen dat je contant betaald.

:smt006 Monique
do, 10/28/2004 - 19:39 Permalink
Bliepmiep

Dat bedoel ik met die staffels. Als jouw inkomen tegen het minum aanzit, dat je bijvoorbeeld 95% vergoed krijgt.
Zit je modaal bijvoorbeeld 60% etc. etc.

Maar los daarvan. Het leven voor mensen met bijstand, laag inkomen (vaak geen kwijtscheldingen zoals bijstand) wordt het leven steeds moeilijker. Aan die situatie moet dringend wat veranderen, want het gaat me echt aan m'n hart als ik zie hoe mijn moeder moet leven onder deze omstandigheden. En dan heeft ZIJ nog het geluk een kopie van mijn pinpas te hebben voor de krappe tijden.

Daarnaast weet mijn moeder voor haar vrijwillgerswerk de wegen wel te bewandelen. Ze weet precies waar ze recht op heeft en hoe ze dat moet behalen.
Ik kan me voorstellen dat heel veel mensen dat niet weten en dus met grote kopzorgen zitten als, zoals in dit geval, er een stuk van je kies afbreekt. Ik snap verdomd goed dat die mensen er dan voor kiezen zich niet te laten behandelen. En dat is een schreinende situatue.
do, 10/28/2004 - 20:37 Permalink
eduard33

da's mooi nieuws over die termijn betaling. maar is een tantarts niet verplicht mensen te helpen? een arts heeft toch een eed afgelegt? dan mag hij/zij nooit eisen dat men direct betaald.
vr, 10/29/2004 - 17:09 Permalink
prondel

Een eed af leggen doe je om je werk naar eer en geweten te ondersteunen. Betalingsvoorwaarden hebben niets van doen met die eed. In Ephese lieten ze je met al je ellende tegen een heuvel oplopen om patienten te schiften, en betaling was al gewoon usance in de 3e eeuw voor Christus.
Staat los van het feit of je met een gebroken kies niet zou kunnen leven, want ongemak is nog niet direct een pijnklacht, en de tandarts moet ook gewoon de rekeningen en de assistent betalen, dus............
vr, 10/29/2004 - 17:54 Permalink
infocarel

Tandheelkundige hulp
- Orthodontie 90% tot maximaal € 750 éénmalig
- Kroon- en brugwerk tot 18 jaar (na een ongeval) volledig
- Tandheelkundige hulp 75% tot maximaal € 115,- per jaar (bij een aanvullende tandartsverzekering kunt u het maximaal uit te keren bedrag verhogen tot € 450,-)
- Vergoeding eigen bijdrage prothese maximaal € 100,- per jaar
Tandartsverzekering
De tandardsverzekering is meestal onderdeel van uw ziektekostenverzekering. Tandartskosten voor volwassenen moeten op de meeste ziektekostenverzekeringen aanvullend worden meeverzekerd, of voor bepaalde behandeling extra verzekerd worden. Of het meeverzekeren van deze dekking interessant is, hangt af van uw financiële draagkracht om af en toe dure een behandeling zelf te kunnen dragen. Als u een goed gebit heeft, kunt u beter uitgaan van een basisverzekering, dat scheelt u een hoop premie.
Voor mensen met een slecht gebit kan een tandartsverzekering wel lucratief zijn. Een in het verleden afgesloten tandartsverzekering kan bij een verslechterd gebit dus het beste in stand worden gehouden. Heeft u een slecht gebit maar nog geen tandartsverzekering dan wordt het moeilijk. Verzekeraars vragen bij een nieuwe verzekering namelijk om een uitgebreide verklaring van de verzekerde of diens tandarts, soms nog aangevuld met zogenoemde bitewing foto's. Wanneer hieruit blijkt dat er in de toekomst kosten te verwachten zijn zal de verzekering niet worden geaccepteerd.
Net als voor elke verzekering geldt: let goed op de exacte dekking van uw verzekering, met name waar het gaat om eventuele aanvullende verzekeringen. Wat wordt wel, en wat wordt niet verzekerd? En waar betaalt u precies (extra) voor? Op het gebied van de verzekering heeft U zelf volledige keuzevrijheid van verzekeringsmaatschappij. In de praktijk blijkt dat U door slim te zoeken veel geld kunt besparen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering.
(bron: on-line verzekeringen vergelijken.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoe werkt de azpas Tandarts Verzekering?
Assuria beschikt over een netwerk van tandartsen waarvan verzekerden gebruik mogen maken. Voor het sluiten van de verzekering vult u bij ons een aanvraagformulier in. Hiermee gaat u naar één van de tandartsen van het netwerk voor het verkrijgen van een saneringsverklaring. De kosten van sanering zijn voor uw eigen rekening. wij vergoeden wel de kosten van eventuele röntgenfoto's. Bent u eenmaal verzekerd, dan heeft u direkt recht op vergoeding van de meeste tandartskosten.
Wat dekt de azpas Tandarts Verzekering?
De volgende zaken worden vergoed:
· Röntgendiagnostiek
· Gebitsreiniging, tandsteen verwijderen
· Eenvoudige extractie
· Gecompliceerde extractie
· Chirurgische extractie
· Parapulpaire pin
· Parapost stift
· Eenvlaks amalgaam vulling
· Meervlaks vulling (eventueel knobbel)
· Composiet vulling
· Composiet hoekvulling
· Wortelkanaalbehandelingen
· Partiële \ Volledige prothesen
· Relinen / rebasen
· Reparaties
Premie
De premie bedraagt $40 per jaar. Deze premie geldt voor elke verzekerde ongeacht de leeftijd.
Vergoedingen
Per verzekeringsjaar wordt maximaal $150 per verzekerd vergoed.
Voor de duidelijkheid, dus geen kronen en bruggen!

Tandartsverzekering loont niet

Een tandartsverzekering loont niet of nauwelijks. De verzekerde is bij een bezoek aan de tandarts vaak meer kwijt aan premie dan wat de zorgverzekeraar vergoedt. Bovendien keert de verzekeraar doorgaans slechts een deel van de kosten uit, zodat de verzekerde toch nog moet bijbetalen.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad. De krant deed een onderzoek naar de tandartsverzekeringen, de hoogte van de premies en de hoogte van de vergoedingen.
Sinds 1 januari is voor volwassenen de tandarts uit het basispakket van het ziekenfonds verdwenen. Daarom hebben de zorgverzekeraars hun aanvullende verzekeringen uitgebreid.

Om na te gaan in hoeverre de kosten van de verzekeringen opwegen tegen de baten, kregen de zorgverzekeraars vier tandartsrekeningen voorgelegd met de vraag welke kosten zij op basis van hun aanvullende verzekeringen vergoeden. Slechts in een op de zes gevallen blijken de zorgverzekeraars bereid de kosten voor 100% te dekken.
Bron: Algemeen Dagblad
tandartsverzekering wil mij niet« Gepost op: 10 September 2004, 13:23:49 »

Ik baal vreselijk! Ik had een paar weken geleden van een stuk of zes ziektekostenverzekeraars een informatiepakket aangevraagd en heb uiteindelijk gekozen voor RZG. Omdat ik toch wel vaak problemen met mijn gebit heb, heb ik een aparte tandartsverzekering afgesloten. Krijg ik net een brief thuis, dat ik niet geaccepteerd ben! En waarom? Ik ben te duur. Ik moest op het formulier namelijk aangeven of ik binnenkort nog bijzondere behandelingen moest hebben en dat moet ik, namelijk een wortelkanaalbehandeling en een vervanging van mijn brug. Hoe is dat nou mogelijk? Dat is toch belachelijk dat ze je zo mogen weigeren? Dat is toch het risico dat ze moeten nemen? Er zijn mensen die nooit ziek zijn en daar kunnen ze aan verdienen, en er zijn ook mensen die wel ziektekosten maken. En die weigeren ze gewoon!!!

Ik denk dat ik maar op zoek ga naar een andere ziektekostenverzekeraar. Maar ik stond net een week ingeschreven, ik hoop maar dat ik er weer vanaf kan komen. En nu heb ik vorige week ook alle informatiefolders van de andere ziektekostenverzekeraars weggegooid! Pfff, wat een gedoe allemaal.

En ik heb net de tandarts ook maar afgezegd, want ik zou volgende week mijn wortelkanaalbehandeling krijgen, maar nu ben ik dus niet verzekerd.

Nou, dat wilde ik even kwijt hoor

Het is pas zinvol om iets te verzekeren als u het risico niet kunt dragen. In de tandheelkunde anno nu wordt gemiddeld per jaar minder dan 75 Euro uitgegeven door patiënten onder de 45 jaar en ongeveer 150 Euro door patiënten boven de 45 jaar. Uit een recente vergelijking blijkt dat dit vrijwel gelijk is aan de uitgaven aan cosmetische producten en de kapper. Nog nimmer heeft iemand een verzekering voor cosmetica en de kapper aangeboden.Begrijpt u nu waarom u geen tandartsverzekering nodig heeft? Alle op de Nederlandse markt aangeboden tandartsverzekeringen zijn gebonden aan maximering en selectieve uitsluitingen. Dat wil zeggen dat als u werkelijk een dure behandeling nodig heeft, dat u maar een klein deel daarvan terugkrijgt of het blijkt in het geheel niet verzekerd.EN DAT IS DE NARE BEPERKING IN DIT SOORT PRODUKTEN. Bij de meeste verzekeraars zijn in de kleine lettertjes wel 60% van alle tandarts coderingen UITGESLOTEN! ! ! ! U denkt dat u goed verzekerd bent als u eens iets duurs nodig heeft als een kroon of implantaat, maar dan blijkt dat u hier in het allerbeste geval nog niet de helft en meestal maar een derde van terug krijgt. En als het om meerdere tanden tegelijk gaat, zoals bij een ongeval met de voortanden wel eens voorkomt, dan zakt de uitkering nog verder. En vaak blijkt die dure behandeling zelfs helemaal NIET verzekerd. En pas dan blijkt dat u al die jaren die dure premie voor niets heeft betaald. Tel al die premie eens op! Dat had u nu uit kunnen geven...Verzekeraars verdienen grof aan tandartsverzekeringen. Dat is het beste bewijs voor wie er nu eigenlijk beter van wordt. Uw geld gaat niet naar goede tandheelkunde, maar naar de aandeelhouders van verzekerings multinationals. Een deel van uw budget voor de tandarts gaat zodoende NIET naar tandheelkunde als u een tandarts verzekering afsluit.Wat kunt u dan wel doen?Een paar goede adviezen kunnen u wel geven. Ten eerste: volg het advies van uw eigen tandarts op voor wat betreft regelmatige controle en mondreiniging. Poetsen helpt beter grote uitgaven voorkomen dan verzekeren. Goede voeding, weinig tussendoortjes en drink koffie, thee en fris zonder suiker. Dat scheelt duizenden euro's.Maak een reserve voor de tandarts. Gewoon sparen op een spaarrekening. Staat er nog niet voldoende op voor een dure behandeling? Ga dan in overleg met uw tandarts of hij die behandeling nog een tijdje kan uitstellen. Vrijwel altijd weet uw tandarts daar wel een oplossing voor .Wilt u toch snel een dure behandeling, maar is uw budget niet toereikend? Uw tandarts kan speciaal voor u een tandzorg financiering regelen. U betaalt dan ongeveer 3 - 4 jaar rente en aflossing. U kunt meteen weer lachen en de gemaakte restauraties gaan veel langer mee dan uw lening duurt.U ziet er is veel meer mogelijk dan u denkt en u blijft baas in eigen mond en portemonnee. Niet langer de verzekeraar of de overheid (ziekenfonds) bepaalt wat goed voor u is, nee, u gaat dat zelf kiezen. STOP TANDARTSVERZEKERINGEN NU!


Carel Verschoor
do, 11/25/2004 - 20:06 Permalink
minique

Het spijt mij zeer, Carel, maar ook hier geef je géén antwoord op de vragen van Ronald! Dit is dus wat ik bedoel als ik schrijf dat je moet gaan lezen!

Ronald wil praten met mensen die een aanvullende verzekering te duur vinden en door de oplopende kosten besloten hebben om niet meer naar de tandarts te gaan. Ook wil hij contact met tandartsen, orthodontisten, tandheelkundigen en andere beroepsdeskundigen over hun ervaringen (zien zij daadwerkelijk dat patienten vaker thuisblijven? Wat kunnen hier de mogelijke gevolgen van zijn?)

Ik kan in jouw bericht géén antwoorden vinden op de vragen van Ronald en al evenmin iets dat op de andere reacties betrekking heeft. Dus vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde van jouw antwoord is?

Ik wil je vriendelijk doch dringend verzoeken om voortaan de berichten waarop je wilt antwoorden aandachtig door te lezen voordat je antwoordt!

Monique
do, 11/25/2004 - 20:17 Permalink
infocarel

Hallo Minique,

Ik geef geen antwoord, ik laat een aantal verzekeringsvormen zien met de eventuele uitsluitingen.
Tevens laat ik twee reactie's zien van mensen die hun persoonlijke uitleg geven over een tandartsen verzekering.

Carel Verschoor
do, 11/25/2004 - 20:50 Permalink
minique

Een beetje een journalist kan deze teksten uit o.a. het AD ook zelf vinden. Dus toegevoegde waarde 0,0

Hou je bij de topic/vraagstelling!

Monique
do, 11/25/2004 - 21:01 Permalink
infocarel

Hallo bliepmiep,

Over die groep wil ik dus graag schrijven... mensen die die av niet kunnen betalen, en dus overwegen even niet naar de tandarts te gaan. Want ze zijn er absoluut.
Gelukkig heb ik er ook persoonlijk niet zo'n last van. Maar toch is het geen maatregel die ik toejuich. De zwakste schouders dragen de zwaarste lasten in plaats van andersom.

Groet,
Ronald


Hallo Ronald,

Indien je een studie maakt van de verschillende soorten dekking met of zonder aanvullende voorwaarden, dan kan je al snel de bomen door het bos niet meer zien.
Veel duidelijkheid is er niet.
Vanuit mijn doelgroep, ontmoet ik bijzonder veel mensen die geen geld hebben voor de tandarts. Buitendat de aanvullende verzekering ontbreekt, laat de vergoeding te wensen over. De eigen bijdrage wordt tegenwoordig door de tandarts contant gevraagd.
Een krankzinnige situatie die is ontstaan doordat er ook mensen een gebit lieten renoveren en achtereenvolgens niet betaalden! Daar is wat voor te zeggen. Het probleem gaat verder als je direct hulp nodig hebt, veel tandartsen hebben zelfs de ongepaste brutaliteit om voor de behandeling een bedrag te vragen. Voorbeelden zijn in Flevoland, bij sommige tandartsen staat dat al met grote letters op het raam. Met name als er een weekend dienst wordt gedraaid.

Als er grote ingrepen gedaan moeten worden en de aanvullende verzekering is er niet, danwel dekt het niet!, dan kan de patient met zijn plasje naar de dokter, maar niet naar de tandarts. Deze mensen creeren een grote achterstand van onderhoud, simpelweg omdat er geen geld is!

Ik kan mij voorstellen dat een praktiserend tandarts geen weet heeft van deze zaken, want hij/zij heeft een drukke praktijk en sl;echts alleen de betalende klanten komen daar over de vloer.
Daar zit het probleem.
Het is niet voor niets dat veel mensen uitwijken naar goedkopere landen.

In Flevoland is het zelfs zo, dat indien een kosten begroting te hoog is, de tandarts een alternatief kan aanbieden van bijvoorbeeld tandtechnies werk te laten uitvoeren in Thailand. Deze zaken staan niet op zich zelf, maar nemen hand over hand toe.

Ik begrijp dat ik wel bot uit de hoek kom, maar de feiten liggen zo. Veel mensen kunnen eenvoudig de tandarts kosten niet betalen en de gewone verzekering dekt praktisch niets.

Carel Verschoor
do, 11/25/2004 - 21:10 Permalink
infocarel

Een beetje een journalist kan deze teksten uit o.a. het AD ook zelf vinden. Dus toegevoegde waarde 0,0

Hou je bij de topic/vraagstelling!

Monique


Je bent een kanjer!
do, 11/25/2004 - 21:11 Permalink
dj

Over het onderstaande graag geen discussie meer, ook niet in andere threads. De digitale tandarts zou, als forum-eigenaar, hierover nog prive kunnen worden benaderd.

De reaktie is strikt genomen inderdaad niet helemaal 'ontopic'. Hier wordt in het algemeen niet een groot punt gemaakt door degenen die hier op deze site over gaan, totnutoe is het beleid geweest wat ruimte te bieden. Iemand die wat aanvaringen met moderatie heeft gehad doet er echter verstandig aan ontopic te blijven, om voor de hand liggende redenen.

De reaktie is echter een vervolg op deze discussie:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4615
die op slot is gezet. Met deze reaktie wordt de beslissing van de moderator omzeild. Dit is zéér ongewenst. Vooral daarom gaat ook deze weer dicht.

Carel, post voorlopig nou eens even niet, lees veel op het forum als dat nog goed voelt en begin weer met posten als er een goed gevoel is voor wat wel en niet gebruikelijk/aanvaardbaar is op dit forum. Dat zal niet meevallen want er zijn toch verschillen van inzicht met degenen die hier de regels stellen. Dit is echter de realiteit: ook moderatieteams zijn subjectief en soms wordt je het niet met elkaar eens over gedragsregels. Moderatie wint dan, zelfs als ze ongelijk hebben.

Bedenkt ook dat grote aantallen posts met een achtergrond als die van een stichting als Esculaap uiteindelijk altijd als reklame gezien zullen worden. De ruimte hiervoor is niet nul maar wel beperkt.

De op de houding van tandarts vV geuite kritiek deelt moderatie niet. Daarbij is het eigenlijk niet de bedoeling dat gebruikers elkaar op houding/gedrag op het forum aanspreken, zelfs als iemand hier aanleiding toe heeft gegeven. Dit kan beter aan moderatie worden overgelaten.
do, 11/25/2004 - 21:44 Permalink