wie weet raad? Fistel?

Author:
joppa
Posted:
ma, 11/15/2004 - 17:54
Hoi,

Ik ben Joppa, 27 jaar oud. Op mijn 17e liet ik omwille van estetische redenen een kroon plaatsen op mijn voorste boventand. Niet kort daarna kreeg ik een ontzettende ontsteking (opgezwollen kaak, wang, koorts,...).
Uiteindelijk werd ik op mijn 18e door een stomatoloog uitgebreid onderzocht, met een chirurgische ingreep als gevolg; verwijdering van de 4 wijsheidstanden + appex, onder volledige narcose.

Kort nadien (+- 1 jaar), bleek mijn kroontand gevoelig. Alsook het gebied daarrond, vooral de streek rond de neusvleugel. Bovendien had ik boven de desbetreffende tand, littekens + 2 bolletjes (zeer hard), ik vermoedde eveneens littekenweefsel.
Opnieuw naar de stomatoloog, met uitgebreid onderzoek. Alles leek normaal én de stomatoloog wijt de gevoeligheid aan het tandenknarsen. Ik zou volgens hem de kroonttand onder te veel druk zetten. (de bolletjes heb ik toen niet laten zien, zitten ook vrij hoog, je moet je lip al echt opkrullen.)

Nu ben ik 24 weken zwanger en is de tand en de streek ronddom nog gevoeliger dan voorheen. Als ik mijn 15 maand oude baby wil knuffelen, ben ik altijd uiterst voorzichtig, bang om een onverwachte klap te krijgen. Soms zou ik de kroonttand er gewoon uitwillen, zo'n druk zit er op. Ik heb er gedurende al die tijd wel geen pijnstillers voor moeten nemen en ook nu is er eerder sprake van een gevoeligheid, vooral als ik duw op de 2 bolletjes of de streek ronddom mijn neusvleugel.

Rondneuzen op deze site, deed me botsen op het onderwerp fistel (met foto). Zou het kunnen dat die 2 bolletjes fistels zijn? Er is wel nooit pus uitgekomen en ze zijn ook nooit in grootte toegenomen. Ik ben nu zo bang dat ik al die tijd (toch bijna 9 jaar) rondloop met een infectie. Ben ook bang dat ik terug een opstoot zal krijgen, gezien ik nu met de zwangerschap moeilijk behandelt zou kunnen worden.

Op 1 december ga ik eens langs mijn tandarts om haar de bolletjes te laten beoordelen. (heb haar dit ook nog nooit laten zien) Ondertussen ben ik er niet gerust in. Zouden de bolletjes ook 'oude fistels', dus eerder littekens kunnen zijn? Komt er altijd pus uit?
Kan tandenknarsen echt oorzaak zijn, zoals mijn stomatoloog eerder aanhaalde? Kan je zolang ronddlopen met fistels, zonder dat de boel barst?
Iemand ervaring hiermee? Alsook welke behandeling bij zwangerschap of toch maar wachten tot na de bevalling? En wat dan met behandeling en borstvoeding?

Zoveel vragen,
ben wel blij dat ik niet afzie en geen pijnen ondervind. Alleen dus een zeurende pijn en gevoelige 'bolletjes' én de angst om er een klap op te krijgen.

Hoop op reacties,

Vriendelijke groeten,
een ongeruste joppa
de digitale tandarts

Uit fistels komt zeker niet altijd pus, soms kan er door in te rpikken wel vocht vrijkomen.

Of het litteken weefsel is of een fistel dat zou de tandarts moeten kunnen beoordelen, het is echter wel ongewoon dat er twee fistels naast elkaar bestaan.
ma, 11/15/2004 - 19:22 Permalink
raphael

Zo heb ik ook jarenlang gelopen, druk op de stifttand en erg gevoelig, bult op het tandvelees boven de tand en ook wat puntjes, ik denk van de oude hechtingen van de apex, jaren geleden. Ik had wel het gevoel dat het niet helemaal lekker zat, tot mijn stift losliet en de tandarts vond dat er een foto gemaakt moest worden. En ja hoor, dikke ontsteking. Zonder pijn, maar toch best lastig.

Ik zou in jouw geval toch even je tandarts raadplegen.
ma, 11/29/2004 - 17:01 Permalink
joppa

Ik ben vandaag naar de tandarts geweest en zij beoordeelde 'de bolletjes' als littekenweefsel of wild vlees.

Zij vermoedt dat er geen sprake is van een ontsteking, gezien ik geen druk ervaar aan de tand zelf.

Zij gaat uit van een te grote druk op de tand en de omgeving ervan of m.a.w. een fixatie.

Zij gaf wel aan dat vele mensen na een apex gevoelig bleven in desbetreffende zone van het gebit.

Daarnaast stelt zij voor om na de bevalling (dus over zo'n 3 maanden) over te gaan tot het nemen van een foto om met zekerheid te zeggen wat er nu aan de hand is.
Maar ze vermoedt dat alles goed is en zei me dat recidiven na een apex zo goed als nihil is (alhoewel ik op deze site al anders vernomen heb.)

Haar advies : minder aan denken én foto na de bevalling (zou nu ook mogen, maar wegens niet hoogdringend wordt dit liever uitgesteld).

Ben nog niet gerustgesteld, maar wacht geduldig af.
Alvast bedankt voor de reacties,

Groetjes,
Joppa
wo, 12/01/2004 - 20:13 Permalink