Wat is waar.....?

Author:
Otto
Posted:
ma, 01/05/2004 - 12:54
Hallo,

Op 23-12-2003 is er bij mij een kies voor een kroon voorbereid. Vrijdagavond 2-1-04 liet de noodkroon los. Ik ben toen naar de weekend-tandarts gegaan. Wat mij gelijk al opviel, was dat er veel minder gehaast werd gewerkt dan bij mijn reguliere tandarts. (en dan te bedenken dat het weekenddienst was)
Mijn reguliere tandarts had mij al verteld dat in de komende jaren bijna alle kiezen moeten worden vervangen door kronen.
Dit vertelde ik zo aan de weekend-tandarts.
Zij keek mij verbaasd aan en zei dat er in haar opinie geen noodzaak is om de komende periode mijn kiezen te vervangen door kronen.

Uiteraard ben met haar in gesprek gegaan.
Zij vroeg mij wat ik moest betalen voor deze kroon. €750,- !! Ook daar keek zij van op.
Eenzelfde behandeling zou bij haar op €500/€550 komen. Uiteraard met gebruikmaking van dezelfde materialen.

Het verdoven werkte ook bijzonder. Zij had een verdovingspistool waarmee de verdoving heel rechtstreeks met hoge druk bij het element wordt gespoten zodat alleen de kies verdooft is en niet mijn hele wang zoals ik normaal gewend ben. Alles bij elkaar heb ik een goed gevoel over de gang van zaken bij deze tandarts.

Deze weekend-tandarts heeft een eigen praktijk en mijn eigen tandarts is in dienst bij een praktijk.Misschien dat dat e.e.a. verklaart.

Eigenlijk wil ik zodra de definitieve kroon geplaatst is gelijk overstappen naar deze weekend-tandarts.

Wie kan mij vertellen wat wijsheid is?


Mvg,
Otto

[ Dit Bericht is bewerkt door: Otto op 2004-01-05 13:14 ]
IlsevdA.

Hoi,

Wat jij moet doen weet ik niet. Ik kan je wel vertellen hoe het bij mij ging.

Mijn kroon kostte een half jaar geleden ook tegen de 500 euro.
Mijn tandarts heeft gezegd dat hij in de nabije toekomst nog wel een kroon ziet (2 aan elkaar) aan de andere kant. Ik kan me zo voorstellen dat dat waar is, omdat die kiezen (met vullingen) soms op een vervelend punt afbreken (zoals bij die ene gebeurd is waar een kroon geplaatst werd). Maar mijn tandarts kan niet precies zeggen wanneer dat zal zijn. Misschien kan ik nog een hele poos vooruit met mijn eigen kiezen. Ik wacht het af.

Soms kondigt mijn tandarts ook wel eens aan dat er een verstandskies een keer verwijderd moet worden. maar dan bedoelt hij: binnen nu en een jaar of 2 :smile:

Ik ben tevreden met mijn tandarts. Wanneer jij dat niet bent (en van tevoren niet was) zou ik eventueel overstappen.

Succes, groetjes IlsevdA.
ma, 01/05/2004 - 16:08 Permalink
dj

Hoi,

Hierover moet ik helaas een waarschuwend geluid laten horen. Het is namelijk volgens mij zo dat er over dit soort dingen door tandartsen afspraken zijn gemaakt.
Die luidt ongeveer zo: Soms komt iemand bij een andere dan de vaste tandarts terecht, bv:
- de weekendtandarts,
- een second opinion
- als de vaste tandarts voor de benodigde behandeling niet de juiste expertise heeft zoals bv implantologie of orthopedie,

De afspraak is dan dat de patient binnen een termijn van een half jaar niet over mag stappen naar de tweede behandelaar.

Ook huisartsen hanteren deze regel, in ieder geval in de regio waar ik woon. GGZ stelt zich niet zelden precies zo op.

Ik ben er vooralsnog van overtuigd dat deze afspraken gewoon onrechtmatig zijn en dus eigenlijk helemaal niet zouden horen te worden gemaakt. De WGBO geeft de patient duidelijk zoveel zeggenschap over de behandeling dat het aspect van vrije keuze van behandelaar hier mi ruimschoots onder valt, ook al wordt dat niet expliciet gesteld.

Deze overstap kon dus wel eens moeilijk worden, alhoewel ik dus vind dat er gewoon ruimte voor zou moeten zijn. Het is me in het geval van huisartsen in iets andere omstandigheden wel eens gelukt een dergelijke overstap te maken op basis van bovenstaande argumenten. Ik zal eea zeer binnenkort wat meer motiveren in deze thread.

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-01-05 20:33 ]
ma, 01/05/2004 - 20:32 Permalink
Steph

Pffff wat een gedoe zeg...
Bij ons in België is dat allemaal geen probleem, je belt een tandarts op, maakt een afspraak: klaar!

Ik ben ook een tijdje geleden van tandarts veranderd (omdat de vorige nogal onkundig was :roll::), ik heb gewoon een andere gebeld om een afspraak te maken, en ga nu daarbij, geen enkel probleem ...

Ik zou het overigens maar heel onrechtvaardig gevonden hebben als ik verplicht zou geweest zijn bij die andere te blijven. En mijn gebit nog verder te laten vernielen ... nee, dan nog liever géén tandarts!


[ Dit Bericht is bewerkt door: Michelle op 2004-01-05 23:09 ]
ma, 01/05/2004 - 23:07 Permalink
janny1970

Hoi,

Bij ons in de regio is het ook heel normaal dat je van tandarts kunt veranderen als hij maar bij het ziekenfonds is aangesloten, anders moet je zelf betalen(maar nog even en dan moet je toch gaan doen).
Ik vind dat als jij je niet prettig bij de 1 voelt en wel bij de "weekend arts" dan moet je daar gewoon heen gaan als ze nog nieuwe patienten aanneemt.
Suuces ermee.

Groetjes Janny
di, 01/06/2004 - 12:22 Permalink
Otto

Op zich is de overstap geen probleem.
Ik heb reeds contact gehad mijn ziekenfonds.
Zei deden niet moeilijk.
Ik ben vrij om naar elke tandarts te gaan die ik zelf uitkies. Ook al zit deze in limburg en zou ik in Groningen wonen...
wo, 01/07/2004 - 11:58 Permalink
Haas

Overplaatsen kan, maar vraag wel eerst bij de tandarts waar je naar toe wilt, of zij nog cliënten aannemen, voordat je jezelf bij je eigen tandarts laat uitschrijven.
wo, 01/07/2004 - 14:46 Permalink