Wanneer moet een prothese vervangen worden?

Author:
Lieneke
Posted:
ma, 11/13/2017 - 11:29
Even een vraag vanuit mijzelf en een collega. Wat zijn argumenten om een prothese te vervangen en hoelang gaat een prothese gemiddeld mee? Moet het altijd na 8-10 jaar vervangen worden? Wat zijn de consequenties van te laat vervangen? Weigeren patiënten vaak om de prothese te laten vervangen op advies? We maken als mondhygiënist namelijk regelmatig mee dat patiënten met een steg niet meer naar de tandarts gaan en ook weigeren om hier nog voor controle naar toe te gaan. Dan wil je toch iets weten of die prothese vervangen moet worden of niet...Zo zien we vaak mensen die al meer dan 15 jaar met dezelfde prothese lopen. En soms hoor ik van de tandarts dat het niet vervangen moet worden, ook al is het enorm afgesleten...Wie brengt helderheid?
Chris888

Geen antwoord op je vraag en n=1, maar ter info: mijn moeder heeft al 27 jr dezelfde prothese, de eerste zelfs, dus je zou het immediaat kunnen noemen denk ik. Hij is al een keer gebroken en weer geplakt maar desondanks wil ze van vervanging niets weten omdat deze goed functioneert (als in: broodjes kunnen afhappen enz) en ze bang is dat het minder goed kan uitpakken.
ma, 11/13/2017 - 12:06 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Chris888

N= 1 ervaringen zijn welkom! Ze heeft dus wel het advies gehad om het te laten vervangen? Is er ook gewezen op klachten die ze wel heeft maar zelf niet direct relateert aan het kunstgebit? Ik denk dat ouderen inderdaad moeite hebben met de verandering...beter is niet altijd echt beter voor de eigen ervaring.
ma, 11/13/2017 - 12:19 Permalink
vV

redenen te vervangen: slijtage; vaak aangepast (rebasingen) waardoor de beetverhoudingen te veel veranderd zijn; te diep ingezakte beet door slinken kaken.
Controle op implantaten: ik herken het probleem. Patiënten worden geïnformeerd erover dat deze net als , eigenlijk meer nog dan eigen elementen controle nodig hebben. Vergeet niet dat er een reden is geweest in verlies eigen gebit. Dit trekt zich door in meestal ook een gebrekkige motivatie voor controles. Tegenwoordig krijgen mijn patienten de adviezen mbt periodieke controles schriftelijk samen met een oproep wanneer ze een tijd niet geweest zijn. Nog steeds melden weinigen zich helaas. Tot er problemen zijn en dan moet het liefst met de knip van de vinger klaar zijn. Is het zelden helaas....
vervangingstermijn loopt wel heel erg uiteen, ik heb ze die de 5 jaar niet halen..., velen gaan echter ver over de 10 heen.
ma, 11/13/2017 - 12:47 Permalink