Wanhopig: opleiding tandheelkunde

Author:
Banzai
Posted:
di, 04/28/2009 - 12:38
Hallo,

Mijn vrouw en ik zijn al jaren op zoek naar een manier om een Nederlands tandartsdiploma voor mijn vrouw te krijgen.
Zij heeft op dit moment een Russisch tandartsdiploma en studeert mondzorgkunde in Nederland (om toch nog een beetje met tandheelkunde bezig te zijn).
Alles wat ze op de studie mondzorgkunde "leert" weet ze echter al en het niveau van de mondzorgkunde opleiding is lager dan wat ze op haar Russische tandheelkunde opleiding heeft gehad.

We hebben haar Russische tandartsdiploma laten waarderen door het Nuffic. Zij zeggen dat mijn vrouw mag beginnen in het derde studiejaar van de opleiding tandheelkunde. Maar je moet wel eerst door de centrale loting heen komen voordat een universiteit (de examencommissie) uberhaupt naar je diploma's kijkt en bepaald waar je mag beginnen.
Aangezien mijn vrouw een buitenlands diploma heeft (dat dit een tandartsdiploma is doet er blijkbaar niet toe) wordt ze bij de loting in de C categorie ingedeeld... redelijk kansloos dus.

Ze heeft al eens meegedaan aan decentrale selectie, maar toen was haar vooropleiding niet hoog genoeg. Radboud wilde niet naar haar tandartsdiploma kijken maar naar haar middelbare school diploma ("Om iedereen een gelijke kans te geven"), en hoewel ze het hoogst mogelijke middelbareschool diploma heeft wat men in Rusland kan halen was dit niet voldoende. Met andere woorden: Je komt uit Rusland dus je mag niet meedoen.

Weet iemand of er nog manieren zijn om een Nederlands tandartsdiploma te krijgen? Misschien door het volgen van cursussen of iets dergelijks?
Wie kan ons helpen?
Lieneke

Helaas, hier bestaan geen andere cursussen voor.
Het enige wat ze nog op kan hopen is dat ze flinke hoge cijfers krijgt (op de opleiding mondzorgkunde) en dat de 'hoge heren' ondertussen eindelijk een programma hebben verzonnen voor mondhygienisten om een verkorte opleiding tandheelkunde te volgen. Hier kan ze dan instromen. De hoge heren hebben dit al 2 maal beloofd, en twee maal hebben ze het 'te druk' gehad om het programma op te zetten. Maar ze zijn er mee bezig...
di, 04/28/2009 - 12:51 Permalink
Illuminus

Dit klopt niet helemaal meer. "Vroegah" liet je idd bij het nuffic je diploma waarderen waarna je dan een geheel of verkort tandheelkunde programma moest doorlopen. Dit is onlangs (ik dacht vorig jaar) veranderd.

Tandartsen met een diploma van buiten de EU moeten een zgn. Beroeps Inhoudelijke toets (kortweg BI-toets) en een Kennistoets afleggen. Nu weet ik helaas de finesses er niet helemaal van maar, wat ik er van begreep is dat wanneer je deze toetsen voldoende afsluit je een Big-registratie krijgt. Haal je de toets niet weet ik niet of je alles over moet doen of alleen bepaalde onderdelen....Ik plak hieronder de links naar het RIBIZ en ACTA zij verzorgen dit traject voor niet EU tandartsen.

http://www.ribiz.nl/Images/TA%20Informatie%20beroepsinhoudelijke%20toets_tcm40-24630.pdf
http://www.studieweb.acta.nl/sf.mcgi?ac=frameset&id=16

Succes in ieder geval!
di, 04/28/2009 - 18:06 Permalink
Illuminus

Hij is niet mals die nieuwe toets trouwens.....

Overigens begrijp ik het verhaal van de centrale loting niet helemaal, want die loting was alleen van toepassing op de propedeutische fase. Als het niveau op 3e jaar bepaald werd sloeg je de propedeutische fase over en was de loting niet van toepassing. Maar die beslissing werd genomen door de universiteit na beoordeling van diploma en nuffic advies.

Bij geneeskunde werd aan tandartsen die kaakchirurgie gingen doen wel een vrijstelling 1e jaar verleend om geen problemen met de loting te krijgen. Maar hoe dat uitpakte voor de opleiding qua financiering etc geen idee. Ik weet van 1 geneeskunde opleiding dat het op die manier gedaan werd. En bij mijn weten zijn er toen ik op de opleiding zat ook mensen in hogere jaren ingestroomd op een buitenlands diploma.......

Ik zou toch eens een keer een goed gesprek hebben met mensen die van de hoed en de rand weten in dit soort zaken.....
di, 04/28/2009 - 21:52 Permalink
Banzai

Bedankt allemaal voor jullie reacties.

Ik vond het zelf inderdaad ook raar dat je zou kunnen beginnen in het derde jaar van de opleiding en dan toch nog ingeloot moet worden. Maar de examencommissie, die over dit soort beslissingen gaat wil dit alleen bepalen voor studenten die aan de opleiding mogen deelnemen, en dus ingeloot zijn.

Mensen die van de hoed en de rand weten zijn schaars... men doet alsof men het weet, maar ik heb inmiddels een aantal zogenaamde experts gesproken (decanen, opleidingsadviseurs, mensen van de IB groep, etc.) en niemand geeft eenduidige informatie. M.a.w. men weet het zelf ook niet.

Ik zal in ieder geval eens gaan kijken naar dat traject voor buitenlandse tandartsen.
Ik heb eerder iets over een speciale opleiding voor buitenlandse tandartsen aan de Acta gehoord... hierbij zouden 20 buitenlandse tandartsen worden toegelaten... zij zouden ieder 20.000 euro moeten betalen en na 1 jaar waren er van de 20 deelnemers nog 5 over. Ik heb van een decaan gehoord dat dit traject stop is gezet omdat het geen succes bleek.

Nogmaals bedankt voor de informatie, we zijn inmiddels ook in Belgie aan het kijken.
do, 04/30/2009 - 16:24 Permalink
Illuminus

Ik ben aardig op de hoogte van de exotische regelingen die ACTA heeft/had. Maar deze kende ik niet. ACTA heeft onmogelijk capaciteit om 20 tandartsen per jaar buiten het reguliere aantal op te leiden, maar goed de wonderen zijn de wereld nog niet uit natuurlijk. Van Groningen weet ik dat zij een aantal plekken heeft 'verkocht' aan studenten uit saoedie arabie voor 35.000 euro per jaar.

ACTA heeft wel een schakeljaar voor mondzorgkundigen kost 20.000 euro, na voltooiing stroomt men dan door naar het 4e jaar.

Overigens klopt het wel dat de examencommissie pas beslist nadat iemand is toegelaten tot de opleiding, maar de examencommissie beslist niet over de toelating. Dit wordt door het bestuur van de faculteit beslist. Dit weet ik heel zeker omdat ik met dit toelatingsbijltje gehakt heb.

Ik weet niet hoe vaak uw vrouw heeft meegeloot, maar anders is een beroep op de hardheidsclausule bij de IB-groep een optie (bij 4x uitloting werd over het algemeen een onbillijkheid aangenomen, maar op het moment weet ik hun 'jurisprudentie' hieromtrent niet)

Overigens als u in Belgie kijkt, zult u wel een route moeten kiezen die leidt tot een belgisch tandartsdiploma, alleen erkenning op grond van een buiten eu-diploma in belgie geeft niet automatisch erkenning in Nederland........

Ik heb deze link nog even opgescharreld, staat nog wat meer informatie:
http://www.ribiz.nl/diplomaenwerk/buitenlandsdiploma/assessment/assessmentvoortandartsen.aspx
do, 04/30/2009 - 19:26 Permalink
MartinS

Na het lezen van dit artiekel ben ik nog niet veel wijzer, anders dan dat men er problemen mee heeft. De geplaatste links bestaan helaas niet meer.

Als iemand nog tips heeft (wij gaan net beginnen met het traject :wink: ) hoor ik het graag. Mijn meisje komt uit Rusland en heeft daar ook haar tandarts diploma gehaald.
di, 12/03/2013 - 21:34 Permalink
vV

hmmm als je als tandarts bent opgeleid heb je toch neem ik aan een behoorlijk niveau , dan kan je dit soort trajecten qua informatie-inwinning toch ook zelf vinden?

edit, 1 google zoekopdracht verder:
https://www.bigregister.nl/registratie/meteenbuitenlandsdiploma/default…

en als je dan wat dieper gaat kom je hier:
http://www.nuffic.nl/bibliotheek/landenmodule-rusland.pdf

verder moeten jullie het zelf kunnen lijkt mij
wo, 12/04/2013 - 13:12 Permalink