Wachten op behandeling omdat tandarts geen tijd heeft

Author:
Monique256
Posted:
zo, 09/09/2007 - 22:20
Ben terug van vakantie gekomen en had tijdens vakantie veel tandpijn, wat soms weer weg ging! Mijn oude tandarts was op vakantie (3 tandartsen tegelijk op vakantie) en ass. wilde wel kijken of het probleem niet later behandeld kon worden als tandarts weer terug was. Ik was inmiddels al verhuisd en dacht laat ik maar gelijk inschrijven voor een nieuwe tandarts in mijn nieuwe woonplaats.(had dit al voor de vakantie geprobeerd bij een praktijk, maar deze zat vol). Tandarts gevonden! Kon pas na ca. 3 weken op controle! Nu blijkt dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is! Tandarts heeft het erg druk, en kan me pas na nog eens 4 weken helpen! Hij wil wel eventueel een noodoplossing toepassen.
Mijn vraag :is dit normaal?
Is een extra rekening voor een noodoplossing voor de klant?
Kan ik verslechtering van mijn tand (natuurlijk moeilijk bewijsbaar) waardoor hogere kosten uit voortvloeien verhalen?
Spiegeltje

Het komt bij drukke praktijken reelmatig voor dat je 3-4 weken moet wachten voordat je terecht kunt voor een niet-spoedgeval, want daar gaat het hier om. Het is natuurlijk wel veel te lang maar je doet er weinig aan.

Wat de behandeling betreft: ik denk dat de tandarts met de 'noodoplossing' de wortelkanaalbehandeling alvast wil starten en de kies tijdelijk wil afsluiten met een noodvulling. Het tijdrovende afmaken gebeurt dan later, daar mag desnoods wel een paar weken tussen zitten. Deze fasering is niet ongebruikelijk. De prognose is niet slechter als de behandeling in één keer wordt gedaan en dat is minder bezwaarlijk voor de patient.

En wat is nu beter: in twee behandelingen waarvan de eerste op korte termijn kan worden gestart of vier weken wachten en alles in een keer? Daar zou ik geen zeker antwoord op kunnen geven.

Ik vermoed wel dat het allebei aanvaarbare opties zijn zodat je van je eigen voorkeur kunt uitgaan. Misschien omdat je nu geen pijnklachten hebt is het beter maar te wachten totdat alles in een keer kan? Desnoods af en toe een pijnstiller.

De kosten voor een wkb blijven gelijk, of het in één of twee zittingen wordt gedaan dus de noodoplossing maakt het niet duurder.
zo, 09/09/2007 - 22:48 Permalink
mecánico para …

Tandarts gevonden! Kon pas na ca. 3 weken op controle! Nu blijkt dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is! Tandarts heeft het erg druk, en kan me pas na nog eens 4 weken helpen! Hij wil wel eventueel een noodoplossing toepassen.
Mijn vraag :is dit normaal?
Is een extra rekening voor een noodoplossing voor de klant?
Kan ik verslechtering van mijn tand (natuurlijk moeilijk bewijsbaar) waardoor hogere kosten uit voortvloeien verhalen?



Je legt je probleem bij een nieuwe tandarts en die wil je wel helpen. Wat is dan het probleem? Noodoplossing kan best een eerste stap van een normale oplossing zijn. KOsten. Voor jou. Verslechteren? Lijkt me wat overtrokken binnen drie weken, maar waarom uberhaupt daar die nieuwe tandarts mee gaan opzadelen. Kan je ook zeggen, die oude/vorige tandarts heeft te laat ingegrepen, maar dat is ook flauw en niet hard te maken.
Hogere kosten? Tja, een wortelkanaalbehandeling kost geld. Het vervolg heeft qua hoogte van de kosten weinig te maken met nu acuut beginnn of over drie weken.

Overigens, de tandarts biedt een behandeling na 4 weken aan plus nood/tussen oplossing. Ik zou gewoon die afspraken nakomen en eens zien hoe of wat. Je gaat nu uit van het slechtste scenario waar de nieuwe tandarts geen invloed op heeft anders dan dit. Of kon u bij uw eigen tandarts wel meteen voor behandeling terecht? Ik denk dat die namelijk ongeveer dezelfde termijnen en planning zou uitvoeren. Eerst de klachten binnen de perken brengen, de definitieve behandeling later uitvoeren.
zo, 09/09/2007 - 22:53 Permalink
mecánico para …

Het komt bij drukke praktijken reelmatig voor dat je 3-4 weken moet wachten voordat je terecht kunt voor een niet-spoedgeval, want daar gaat het hier om. Het is natuurlijk wel veel te lang maar je doet er weinig aan.


4 weken wachten voor een niet spoedgeval is te lang? Hoe lang duurt het voor je gedotterd wordt als er geen spoed is? Hoe lang is de wachttijd voor een staar behandeling?
Hoe krom moet je liggen willlen ze je hernia operereren? Gaat allemaal om de qualiteit van leven
En dan 4 weken voor een niet spoed te lang noemen? Vind ik niet heel verweg gepland en er was geen spoed maar eventuele tussentijdse hulp is aangeboden.
:smt018

Als iemand al meteen zo veeleisend is zou ik echt denken, ga even terug naar je vorige tandarts en laat die dan na al die jaren goede zorg ook dit even picobello regelen. Zeker als meteen met consequenties van aansprakelijkheid voor geleden schade wordt geschermd.
Jammer dat de zorg zo overassertief tegemoed wordt getreden. Echt jammer.
zo, 09/09/2007 - 22:59 Permalink
Spiegeltje

Het is mij bekend dat in Nederland wachtlijsten gelden voor allerlei (poliklinische)behandelingen. Daaraan afgemeten is een wachttijd van 4 weken bij een tandarts niet excessief maar dat wil nog niet zeggen dat je als patient daar automatisch genoegen mee moet nemen. In de omliggende landen kun je vaak veel sneller terecht of is helemaal geen wachttijd. Maar daar hebben ze ook veel meer artsen en specialisten per 1000 inwoners dan in Nederland.

In deze casus is er iets voor te zeggen de behandeling in één zitting te doen. Maar dan loopt de poster wel kans dat ie af en toe last krijgt van die kies omdat dat pas kan in vier weken. Het zou dus heel mooi zijn als ie dezelfde week al ergens terecht kon.

Dus: naar algemene maatstaven gemeten is wat de tandarts voorstelt niet ongebruikelijk en ook nog wel aanvaardbaar maar niet zo heel vriendelijk naar de patient toe. Het gaat, vind ik, wel te ver om de tandarts op dit punt zware verwijten te gaan maken.

Ik hoop dat ik nu genuanceerd genoegd ben geweest.
zo, 09/09/2007 - 23:29 Permalink
mecánico para …

Het is mij bekend dat in Nederland wachtlijsten gelden voor allerlei (poliklinische)behandelingen. Daaraan afgemeten is een wachttijd van 4 weken bij een tandarts niet excessief maar dat wil nog niet zeggen dat je als patient daar automatisch genoegen mee moet nemen. In de omliggende landen kun je vaak veel sneller terecht of is helemaal geen wachttijd. Maar daar hebben ze ook veel meer artsen en specialisten per 1000 inwoners dan in Nederland.

Ik hoop dat ik nu genuanceerd genoegd ben geweest.


Kijken naar buurlanden heeft als je daar niet woont niet zoveel zin. In Italie is die afspraak vandaag geregeld. Echter kost een endo wel het driedubbele. Genoegen mee moeten of willen nemen is geen criterium als er een beperkte hoeveelheid handen aan de stoel is in een gegeven gebied (lees nederland).
Dus tussen willen, wenselijk en kunnnen zitten wel wat grijstinten. Door alles dan bij de uitvoerende persoon als probleem te droppen is bekend, maar of dat redelijk is? In het ergste geval neemt neimand meer patienten aan en blijft er een groep in de kou staan. Is ook niet echt solidair naar die laatsten toch?
ma, 09/10/2007 - 08:27 Permalink
Monique256

Beste lezers van dit forum,
als U goed gelezen heeft wacht ik al ruim 7 weken!
Wat is spoed? Ik heb iedere dag last van mijn tand, met drinken en eten!
Zelfs bij fietsen voel ik pijn door koude wind aan mijn tand. Koude en warme drank is verschrikkelijk, voedselresten blijven steeds zitten wat ook druk veroorzaakt en pijn! Wat is spoed nogmaals? Voor de één is spoed een klein pijntje,voor de ander is dat anders! Moet ik gaan gillen om geholpen te worden? Ik hoop dat het vrijdag snel verholpen gaat worden! (Ik heb wel het idee dat de tand verslechterd is!!!).
di, 09/18/2007 - 20:00 Permalink
hello jozefien

ja, wat is spoed, ikzelf vind zoveel tandpijn spoed. het is ook maar hoe je het brengt, als je gewoon 's morgens vroeg een tandarts belt en zegt dat je erg veel last hebt dan word je normaal toch wel dezelfde dag geholpen. Ja, beter zal het er niet van worden van dat wachten. maar misschien kan een forumtandarts hier meer over zeggen. In 7 weken kan de boel toch verslechteren? zo'n zenuw toch doodgaan, kun je toch een wortelontsteking krijgen? Wens je sterkte vrijdag. laat je horen hoe het was? :smt006
di, 09/18/2007 - 20:09 Permalink
mecánico para …

In 7 weken kan de boel toch verslechteren? zo'n zenuw toch doodgaan, kun je toch een wortelontsteking krijgen? Wens je sterkte vrijdag. laat je horen hoe het was? :smt006


wat had je kunnen doen om de zenuw NIET te laten doodgaan en een ontstekingsreactie in de wortel te krijgen? welke behandeling had je voorgesteld? Die bestaat namelijk niet. De zenuw ging dood, punt.

Nu het gegeven of je op kortere termijn geholpen kan worden. ALs je aan de telefoon je klacht als niet spoed afdoet of bagateliseert, dan is een spoedafspraak, (dezelfde dag nog), dus niet nodig. En ook niet in te schatten. Daarna dan hier komen vertellen dat je moet wachten daar kan diegene die de afspraak in het boek maakt, niets mee.

Overigens blijf ik het dus nog steeds apart dat de tandarts met een blijkbaar "niet spoedklacht" adequaat optreedt. Dat de patient nieuw is en blijkbaar niet duidelijk weet te maken hoe het zit met de klacht. Dat de oude tandarts, alleen omdat ie te ver weg woont niet wordt bezocht en ook uit de wind wordt gehouden als het om klagen gaat. Kortom, degene me de klacht is niet doortastend genoeg en de tandarts/assistent heeft het gedaan.
sorry, maar je blijft nog altijd zelf verantwoordelijk voor de manier waarop je hulp zoekt en vraagt. Dat di etand nu 7 weken verder is en elke dag minder lekker aanvoelt is inderdaad vervelend, maar je mag ook eerdre bellen om dan aan te geven dat het allemaal niet goed gaat, en dan weet ik zeker dat je dan gewoon mag komen. Door bij herhaling hier te klagen geef je de behandelend tandarts dus ook niet de mogelijkheid om het beter te doen.


En ten overvloede: de tand had al klachten op vakantie en toen is pas besloten de nieuwe te bezoeken. deze constateert dan een dode zenuw de oorzaak is en de tand moet worden behandeld. Afspraak voor gehele 4 weken. is helemaal niet slecht!
wo, 09/19/2007 - 13:49 Permalink
hello jozefien

oke, ben het helemaal met je eens met je antwoord. Inderdaad als je niet duidelijk bent weet de tandarts ook niet wat er aan de hand is. Wat betreft de zenuw...ik begrijp nu: pijn... zenuw gaat dood, door ontsteking? niets meer aan te doen, maar komt er dan altijd een wortelpuntontsteking of alleen als je te lang wacht, of maakt dat geen verschil? :smt006
wo, 09/19/2007 - 21:39 Permalink
mecánico para …

als ie doodgaat zal langzaamaan de botstructuur rond de punt veranderen, danwel de heveelheid bot afnemen. DAt zie je vaak pas na maaaaaaaaaaaaaanden. Bij een wat ik eruit lees: irrevesibele pulpitis zijn er zelden of nooit afwijkingen te zien in het stadium dat ie nog naspartelt. maar, als een kies meer wortels heeft kan het zijn dat de ene wortel al in een verder stadium is, misschien zelfs wel dood materiaal bevat en dat een ander gedeelte nog krampachtig probeert er het beste van te maken = onduidelijk pijnklachten, soms wel, soms niet, snachts meer overdag minder, warm doet wel zeer, koud verlicht de klacht, maar ook niet echt............belasten doet soms zeer, maar soms ook spontane pijn. enzovoort.

nee, in die 4 of 7 weken is het alleen vervelend dat het onduidelijk is, maar het maakt voor het uiteindelijke resultaat geen holle fluit uit. Als je een beetje gezond bent kan het afweer systeem lekker tegengassen en dat kan je soms ook weer voelen..........wat een vak hè.

Maar goed, het is soms lastig te overzien wat nu eigenlijk de reden van al die ellende is en dan moet j , wil je het goed aanpakken, ook wel even de tijd er voor nemen om het straks netjes af te kunnen leveren.
wo, 09/19/2007 - 21:49 Permalink