Vraag over kunstgebit en waar terecht kunnen..

Author:
litherata
Posted:
zo, 12/15/2002 - 13:53
5 jaar terug naar de kaakchirurg gegaan en alles eruit gehaald en sinds die tijd een boven en onder prothese. Helaas is mijn toenmalige tandarts met de noorderzon vertrokken en mijn gebit zit wel stevig maar t had beter *opgevuld* moeten worden (zodat gezicht minder invalt) en de kleur van de tanden die ik nu heb was gebaseerd op mijn slechte gebit toen (donkergeel).

Nu heb ik toestemming van mijn verzekering voor een nieuw gebit. Moet dat gebit door een tandarts aangemeten worden? en hoe vind ik er 1 die mij wil helpen?

Ik ben ook onder behandeling van een kaakchirurg die mijn onderkaak/kin zal corrigeren. Ik neem aan dat t gebit beter na de kaakoperatie aangemeten kan worden?

dank,
Lith.
de digitale tandarts

Een kunstgebit kan gemaakt worden door een tandarts of een tandprotheticus.

Tandartsen zijn te vinden in het telefoonboek, gouden gids of via deze site. Misschien is het handig om te zoeken naar een tandprothetische praktijk.

Als de onderkaak verplaatst gaat worden door de kaakchirurg (osteotomie) dan zal de relatie van de kaken t.o.v. elkaar veranderen en je tanden en kiezen anders op elkaar staan. Het kunstgebit zou dan mogelijk niet meer goed op elkaar kunnen passen.
Ik neem aan dat de kaakchirurg van te voren ook een bepaalde planning van maakt, overleg eens met hem/haar over dit alles.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-01-07 18:34 ]
ma, 12/16/2002 - 09:47 Permalink
litherata

Bedankt voor de informatie,zowel van de digitale tandarts als de emails die ik kreeg. Ik heb in januari een afspraak met de kaakchirurg en zal t doorpraten. Het ziekenfonds had in de voorwaarden staan dat verrichtingen via een tandprotheticus wel werden vergoed en via een tandtechnicus niet. Ik weet niet wat t verschil ertussen is,maar ik ga voor een tandprotheticus.

groet
Lith aka Nathalie
vr, 12/20/2002 - 14:13 Permalink
de digitale tandarts

Een tandprotheticus is eenvoudig gezegd een tandtechnicus die een extra opleiding heeft gevolgd.

In deze opleiding heeft hij/zij naast het tandtechnisch werk ook geleerd met de patient te werken. Bijvoorbeeld het nemen van afdrukken en beetbepalen bij de patient.

Hij/zij is dus in staat om de gehele prothese zelf te maken. Een tandarts werkt over het algemeen samen met een tandtechnicus. De tandarts doet het deel wat in de mond moet gebeuren en de technicus doet het techniekwerk.

Met vriendelijke groet.
vr, 12/20/2002 - 23:07 Permalink