Vraag aan deskundige over tand klinieken Spanje

Author:
Madrileña
Posted:
zo, 11/26/2006 - 00:26
Ik heb een vraag over de klinieken die je hier in Spanje ontzettend veel vind.

Hoe weet ik dat ik bij een goede en degelijke kliniek terecht kom?

Ik ben er bij 2 geweest nu om een diagnose te laten stellen en een prijsopgave te laten maken.

De eerste viel voor mij meteen af (ondanks dat ze goedkoper waren), omdat ik er geen goed gevoel bij had.

Bij de tweede, die volgens mij erg goed aangeschreven staat hier in Spanje, kreeg ik de indruk dat ze totaal geen interesse hadden naar het verleden van mijn gebit.

De nadruk ligt er heden ten dagen een beetje in het feit dat je mooie witte tanden moet hebben , maar dat is iets dat mij niet zoveel boeit. Ik wil dat mijn gebit wordt opgeknapt. Dus kronen plaatsen, een aantal implantaten en oude vullingen vervangen en schoonmaken etc.

Hoe/waar kan ik de prijzen vergelijken met die in Nederland?
Ik heb vroeger altijd bij Nederlandse Tandartsen gezeten, maar omdat ik nu hier in Madrid woon kom ik automatisch bij deze klinieken terecht.

Omdat ik in het verleden behoorlijke problemen met mijn gebit gehad heb, kaakontstekingen/abcessen en cystes (hoop dat ik het goed schrijf), ben ik toch een beetje benauwd om problemen te krijgen.

Dat er alleen maar gekeken wordt naar de kronen en implantaten en de rest wordt zowat niet over gepraat...alsof dat er niet zo bij hoort.

Ik wil niet erg kritisch overkomen, maar mijn ervaring met Nederlandse tandartsen is altijd goed geweest. Als ik daar voor controle kwam (ik heb er diversen gehad vanwege verhuizingen binnen Nederland), keken ze mijn gebit altijd goed na en zagen ook wat er met mijn gebit zo'n beetje gebeurt was.

Mijn aanvullende vraag is ook deze:

Sinds mijn 15e heb ik kaakontstekingen gehad, dan moest ik naar het ziekenhuis naar de kaakchirurg om alles schoon te maken en dan werden de wortelpunten verwijderd , dit werd gedaan door het tandvlees te openen. (Ik denk dat ik een stuk of 4 keer geweest ben in mijn jeugd). Op latere leeftijd had ik ineens een stuk of 6 onstekingen (na onderzoek/operatie zei de professor in het AC te Groningen, dat het cystes waren- = nu zo'n 18 jaar geleden al weer). Ook zei hij mij dat ik niet meer bang hoefde te zijn om nog eens zoiets terug te krijgen omdat hij het nu goed had afgedicht. Ik weet niet meer precies met wat (ik meen mij te herinneren met ''rubber dopjes o.i.d) precies en technisch heb ik er helemaal geen verstand van. Maar ik heb aan deze tanden nooit geen last meer gehad.

De vraag is, waarom heeft deze kaakchirurg (was overigens een professor) toen der tijd een andere manier gebruikt dan de voorgaande kaakchirurgen?
En hoe ontstaan deze cystes op de plaatsen waar ik al die jaren kaakoperaties gehad heb, vanwege ontstekingen?
Het waren altijd mijn tanden in het bovengebit.

Gevolg van de kaakoperaties is dat mijn tanden na verloop van tijd ''zwart'' werden en en in de loop der jaren spontaan afbraken.
Klopt het dat je deze tanden op een foto minder goed ziet, of helemaal niet? Ik heb nml. nu één tand die ik moet laten vervangen voor een kroon, omdat ik bang ben dat deze tand elk moment kan afbreken.
Hier in Madrid hebben ze een foto gemaakt van mijn gebit en op de foto zie je dus helemaal geen tand zitten, wel de wortel etc.

De Spaanse tandarts van de kliniek waar ik was, dacht dat het een kroon was van kunststof. Maar ik weet dat dat niet zo is.
Vanwege het verkleuren in de loop der jaren heeft ooit een Nederlandse tandarts er eens een soort van laagje op aangebracht, waardoor de tand niet meer zo zwart zag......maar nu begin ik opeens te twijfelen of dit wel zo is, vanwege wat de Spaanse tandarts dacht dat het was.
Ze hadden nml. 2x een foto gemaakt, omdat ze dachten dat de eerste mislukt was.

Door dit voorval ben ik bang dat men fouten gaat maken met mijn gebit en dat ik na behandeling (9000 euro) alsnog met problemen kom te zitten.

Ik kan een eventuele prijsopgaaf geven met de behandeling van wat ze gaan/willen doen met mijn gebit.

Hoop dat mijn verhaal niet erg onsamenhangend is geworden.
Maar ik ben al onwijs bang voor behandeling, maar het zou nog erger zijn als een en ander niet goed gedaan wordt of dingen over het hoofd gezien worden.

Wellicht dat ik een beetje overdrijf, maar ben gewoon hartstikke bang.
robinson

Ik zou proberen om info. in te winnen bij evt. bekenden die daar behandeld zijn.
Vanaf hier is het erg moeilijk om daar een oordeel over te geven.
zo, 11/26/2006 - 13:12 Permalink
BJN

Ooit eens bijna daar in zo'n kliniek gewerkt. Het gaat uiteindelijk altijd om wie je daadwerkelijk behandeld, om wie er 'boort en vult'. En door grootschaligheid van een grote kliniek kan dat misschien per keer veranderen. Vaak is er groot verloop van tandartsen in dat soort klinieken.

Wel kunnen dat soort klinieken bepaalde apparatuur aanschaffen die in een kleinschalige kliniek niet rendabel wordt. Dat is een voordeel.

Wat dus misschien belangrijk kan zijn is de continuiteit van de behandelingen door de jaren heen. Dwz: dat er niet te veel wisseling van behandelaars is. Goed teken is als de tandartsen lang in een kliniek blijven, omdat de organisatie blijkbaar bevalt.

Waar gaat het uiteindelijk om als je kwaliteit wil benoemen: Dat problemen worden onderkend, en besproken. Dat de behandelingsmogelijkheden worden afgewogen, en besproken. Dat de zowel de uitvoering en het prijskaartje goed zijn. Alles in passend een meerjarenplan.

Volgens mij is er geen relatie tussen kwaliteit en hoge rekeningen, of mooie praktijkinrichting, praktijkgrootte, of het aantal en de schoonheid van de assistentes. Dus kun je inderdaad beter afgaan op de goede of slechte indrukken van vrienden en/of collegas die ergens al wat langer ergens onder behandeling zijn. Maar ook dan blijft de kwaliteit nog steeds moeilijk in te schatten voor een patient/'leek'.

Zeker bij groot onderhoud (dat geef je zelf aan) is een meerjarenplan voor de aanpak onontbeerlijk. Laat zeker niet alles in een keer aanpakken! Klinieken die dat doen zijn vaak alleen op je geld uit. De meest uitgebreide plannen kunnen het best in een aantal jaar uitgevoerd worden. Dan weet je ook zekerder dat het technisch goed opgebouwd wordt.

Suerte con las decisiones.
zo, 11/26/2006 - 15:30 Permalink
Madrileña

¡¡ Que bien, hablas Castellano!!


Bedankt voor jullie antwoorden.

De klinieken hier praten over een behandeling in een keer, maar later in het gesprek hadden ze het er over dat alles met ca. 3 maanden in orde zou zijn.


Ik zal eens met mijn schoonzusje praten, zij heeft al jaren dezelfde tandarts.
ma, 11/27/2006 - 20:45 Permalink
mecánico para …

Zou ik ook doen, 1 behandelaar gedurende langere tijd is veel beter als je uitgebreid aan de slag zal gaan. In dat soort klussen is een overzicht beter te waarborgen.
en met een pootje tussen de deur via je schoonzus moet er toch wat te regelen zijn, claro que si!?
ma, 11/27/2006 - 21:10 Permalink