Vlaks vullingen

Author:
Stefan
Posted:
zo, 01/27/2002 - 20:47
Een maand geleden heb ik er weer een vulling bij gekregen. maar wat bedoelen ze met een
pitvulling en een 1 vlaks en 2 vlaks en 3 vlaks vulling?
Bij mij is er een tweevlaks vulling geplaatst. het gaatje zat in een kies boven op het kouwvlak.
Bij mij zijn alle kiezen voorzien van een vulling en een enkel is ook aan de zijkant gevuld. Maar de boven kant bestaat toch uit 1 vlak.
bij voorbaat bedankt voor het antwoord.
de digitale tandarts

Tanden en kiezen hebben meerdere vlakken. Vullingen kunnen in een van deze vlakken liggen of zich uitstrekken in meerdere vlakken.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/vlakken.jpg

Hierboven zijn in willekeurige volgorde de vijf vlakken van een kies te zien.
Waarbij 1 de tongkant en 3 de wangkant en 4 het kauwvlak symboliseren. 2 en 5 zijn de vlakken waar de kiezen tegen elkaar staan (approximale vlakken). Deze vlakken moeten met floss en/of tandenstokers worden schoongehouden.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/approxcaries.jpg

Hier is een gaatje getekend in zo'n approximaal vlak (2 of 5). De tandarts moet dan m.b.v. de boor via het kauwvlak toegang verkrijgen. In de bovenste tekening is de preparatie te zien die de tandarts heeft geboord na het weghalen van het tandbederf. Na het vullen is het gaatje met het oog eigenlijk alleen goed te zien vanaf het kauwvlak, maar het approximale vlak is wel degelijk gevuld. Dit wordt dan een tweevlaksvulling genoemd.

Een pitvulling is een heel kleine vulling in een vlak, meestal aan de wangkant en het kauwvlak. Het betreft eigenlijk maar een klein putje, het tarief is dan ook lager dan bij een eenvlaksvulling.

Met vriendelijke groet.
do, 01/31/2002 - 17:45 Permalink
Stefan

Nog een keer. Als alleen het kauwvlak gevuld is en niet meer. Is het dan een 1 vlaks vulling?

Ik heb ook wel eens een gaatjes gehad tussen twee kiezen in. De kies was al op het kauwvlak al een keer eerder gevuld. De tandarts heeft toen de hele vulling in de kies vernieuwd. Omdat er dan een verbinding beter stand houd. Dan is er spraken van een twee vlaks vulling.

Bij voorbaat dank voor het antwoord.

Marleen
zo, 02/03/2002 - 21:07 Permalink
de digitale tandarts

Als alleen het kauwvlak gevuld is dan betreft het inderdaad een eenvlaksvulling.

Mocht het een vulling zijn tussen twee kiezen in, dan betreft het een tweevlaksvulling...het vlak tussen de kiezen + het kauwvlak.

Bij grijze vullingen wordt in het geval van een al bestaande vulling in het kauwvlak deze vaak (gedeeltelijk) vervangen, bij witte vullingen is dit minder noodzakelijk.

Ook al wordt de vulling in het kauwvlak niet vervangen, de vulling tussen de kiezen blijft dan overigens een tweevlaksvulling.

In de onderstaande tekening zijn de twee vlakken te zien:
http://www.tandarts.nl/imagesforum/tweevlaksvulling.gif



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-05 19:05 ]
di, 02/05/2002 - 00:08 Permalink