vertrouwen in tandarts kwijt

Author:
lisatje
Posted:
vr, 01/05/2007 - 11:35
hallo,

nog niet lang geleden ben ik verhuisd en bij een nieuwe tandarts terecht gekomen. Alleen spookt de vraag steeds door mijn hoofd: ligt mijn recente tandprobleem bij de tandarts of bij mijn tanden? Ben ik bij de juiste persoon terechtgekomen zeg maar.

Ik probeer het verhaal zo getrouw mogelijk weer te geven...

Ik had tandpijn. Tandarts zei dat er niets aan die tand was. Enfin, ik bleef vergaan van de tandpijn (ongeveer 6 maanden: pijn kwam op en weer weg). Dan zei hij dat er toch een gaatje zat verscholen tussen de 2 tanden, daar zou de pijn vandaan komen. Gaatje gemaakt, nog steeds tandpijn. Dan moest hij een WKB uitvoeren zei hij. Die begon te ontsteken (waarover ik in een ander topic vertelde), ik kreeg AB(1 maand), maar hij wou de tand niet terug openen om te spoelen. why not? don't know.
Mijn andere tanden waren in orde zei hij.

Enfin, de tand met WKB is er nu sinds verleden week uit (en nog steeds pijnlijk). Links zit ik een tand die pijn begon te doen, ow een gaatje zegt mijn tandarts (hoewel mijn gebit in orde was -> de week ervoor toch). nu zegt mijn tandarts dat weer een WKB nodig is.
Nu ben ik wel bang, want natuurlijk moet die pijn ophouden (slaap bijna niet), maar ligt het aan hem (nu ja niet om met vingertje te wijzen, maar ik wil gewoon geen pijn meer) dat die tand er uiteindelijk is uitgemoeten, dat de wkb pijn deed en dergelijke?

Op zich lijkt hij me wel bekwaam, maar dat hij die tand niet wou openen. dat ik geen gaatjes bleek te hebben en een week later toch weer wel, welke hij maakt maar toch begint te ontsteken en deze nu zelfs een WKB moet ondergaan. Het kan toeval zijn en inderdaad aan mijn tanden liggen, maar wou hierover toch graag een objectieve mening want wil toch wel de beste zorgen voor mijn tanden.

Ik weet dat het moeilijk is om daarop op afstand iets zinnigs te zeggen, maar ik weet echt niet wat ik best doe.
vV

zijn er ook nog andere klachten? En dan bedoel ik ook last regio hoofd-hals die u niet zomaar in verband zou brengen met pijn aan het gebit??
vr, 01/05/2007 - 11:48 Permalink
lisatje

voor de duidelijkheid: mijn getrokken tand: daar was wel degelijk iets mee mis. Maar mijn tandarts zei dat er niets was en na een aantal maanden klagen van mijn kant zei hij 'ahn ja toch een gaatje' maar onderhand was dat gaatje al zo gevorderd dat WKB nodig was. Daar kreeg ik ook weer een kloppende pijn. Mijn tandarts gaf me AB, maar spoelde de tand niet of wat dan ook. Uiteindelijk bij een andere tandarts geweest, die spoelde wel. Maar uiteindelijk moest de tand dan toch getrokken worden. ik denk alleen dat dit misschien had kunnen voorkomen worden. Niet dat ik daar nu over wil zeuren, maar ik vind het wel belangrijk gezien ik nog een andere tand heb met gelijkaardige klachten. (links deze keer) en ik geen zin heb om ook hier weer maanden mee te sukkelen.
Ik kan er inkomen dat tandpijn soms een andere oorzaak kan hebben dan echt iets aan de kiezen, maar dit zijn echt tandpijnsignalen, anders dan af en toe een gevoelige tand door het koude weer of pijn aan tanden wegens oorontsteking e.d.
vr, 01/05/2007 - 13:55 Permalink
Newtan

Als ik je verhaal zo lees, denk ik dat je tandarts in ieder geval wat aan z'n uitleg moet doen.
Hoe kan je geen gaatje hebben en zes maanden later ineens een gat tot in de zenuw? Dat moet een spannend verhaal worden.
Zeker als er rontgenfoto's zijn gemaakt, want dat hoort als je steeds maar pijn hebt.

Als je dat verhaal hebt aangehoord, wil ik wel eens weten of het logisch klinkt.

Een logische verklaring is de volgende:
je bent ongeveer een 30 plusser. Je snoept, eet en drinkt 'normaal', dus de hele dag door. Je hebt je hele leven al gepoetst met fluoride tandpasta.
Je hebt tot nu toe nog weinig vullingen gehad.

Je moet je voorstellen: fluoride houdt het buitenkantje van het glazuur intact. Maar via de contactpunten tussen de kiezen ontstaat er onder het oppervlak een klein gaatje. Dat neemt rustig de tijd om groter te worden. Maar vanwege de verharding van het glazuur valt het gat totaal niet op. In een groot aantal gevallen zie je ze wel op een rontgenfoto, maar dat hoeft niet eens!
Je kunt je voorstellen, dat een periode waarin je wat meer snoept of fris drinkt bijvoorbeeld voldoende kan zijn om die gaatjes eventje te laten verergeren. Dat kan inderdaad al in een paar maanden.

Een andere verklaring: witte vullingen die lekken. Een van oorsprong diep gat kan zo van kwaad tot erger gaan.

Maar er is wel suiker bij nodig. En vaak ook. Zeven kopjes koffie per dag kan al voldoende zijn. Of de hele dag pepermuntjes, voor een frisse adem (ook die hele kleintjes met een zachte binnenkant).

Ik ben toch wel benieuwd naar het verhaal van je nieuwe tandarts.
za, 01/06/2007 - 20:30 Permalink
lisatje

ik volg je verhaal helemaal. maar kan dat nu idd bij verschillende tanden tegelijk en als ik steeds klaag van tandpijn, dan moet de tandarts toch een gaatje zien? misschien niet in het begin, maar van geen gaatje naar ineens een WBK is toch wel een grote stap.
Hij zei er is geen gaatje, het zal aan je sinussen of wat dan ook liggen en dan ineens heb ik een WKB nodig. ja sinussen kunnen m.i. wel effect hebben op de tanden, maar 1) er is niets aan mijn sinussen (heb t voor de zekerheid toen toch laten checken) en dat maakt toch niet dat 1 tand gevoelig is voor warm en koude

En als ik na voorlopige WKB(dus nog niet afgewerkte) van tandpijn klaag,was het dan niet logisch geweest dat hij het nogmaals schoonmaakte of weet ik veel?
ma, 01/08/2007 - 14:35 Permalink