Verschil moet er wezen...

Author:
Nancy01
Posted:
zo, 07/29/2012 - 05:55
Mijn excuus mogt ik dit onder het verkeerde topic plaatsen, maar wil mijn verhaal graag kwijt.

Heb met mijn naive kop alle boventanden laten trekken en een gebit erin. Vond het een beetje erg vreemd dat mijn onderste tanden, die echt nergends meer op lijken erin bleven. Heb gehuild, wilde dit helemaal niet en was zo stom om maar ja te knikken. Vroeg die tandarts huilend of mijn tanden niet gered kunnen worden. Nee, nee, nee....Hoe dom kon ik zijn ? Die onderste tanden, daar kwam een gedeeltelijke prothese in. Ik vroeg hem weer huilend of daar geen mondhygieniste bij moet. Hij bleef nee knikken, en ik dacht hij zal het wel beter weten.

Mijn gezicht is zo lelijk geworden met die omlaag hangende mondhoeken, een gebit waar je op 1 km. afstand kunt zien dat het kunstof is en totaal niet bij mijn gezicht past. Zwarte ondertanden met een ontzettend pijnelijke gedeeltelijke prothese...als ik in de spiegel kijk...dat ben ik niet. Dat gezicht slaat nergends op en eten ? Is een eenzaam gebeuren geworden, al sinds 3 jaar.

Die beste man bleek opeens een eigen praktijk te hebben en ik kwam bij een andere tandarts. Was bang dat ik alweer mijn ding uit moet leggen, maar hij was zo lief en zo rustig. Hij vroeg me of ik er wel mee kan eten. Nee, die kiezen staan zo op elkaar dat ik mijn mond zo open moet trekken dat de kaak heel hard knapt. Oorijn, nek en hoofdpijn aan de rechte kant. Die ''kiezen'' staan ook op de zijkant van mijn gehemelte...of beter dat enorme kunstof gedeelte. Hij zij de kaak, de kiezen en mijn mond is technisch niets voor een prothese. Hij verwees me door naar de speciale tandheelkunde, maar kan nog wel even duren nu in de vakantietijd. Ik snap niet waarom ik zo stom was. Dacht die man misschien dat ik de behandelingen bij en orthodentist niet kon betalen ? Waren mijn tanden echt niet meer te redden ? Snap dat niet, heb zoveel vragen.

Mijn gezicht is verontsteld, doe mijn werk, maar isoleer mij verder al sinds 3 jaar. Mijn leven is niets meer waard zo. Eerst 20 minuten kokhalsen voordat ik de tanden er in heb en dan nog lelijker ben dan zonder en al dat spul in mijn mond....

Zou die speciale tandheelkunde echt iets voor mij kunnen betekenen ? Ik wil zo niet meer leven. Kijk, ik heb geen enge ziekte, dan zou het nog acceptabel zijn. Maar dit ?

Mijn dank dat ik mijn verhaal kon doen, dit is amper te begrijpen.

Mijn vriendelijkste groeten, Nancy
Nancy01

Ja mijn topic ''verschil moet er wezen'', slaat op die lieve tandarts die ik nu heb en die onmiddelijk zag dat dit onmogelijk is. Toen al mijn tanden eruit waren merkte ik pas dat die vorige man mij niet serieus neemt. Die kiezen op het gehemelte...hij zei ik vind juist die kant mooier. Ik begon maar dom te huilen, snap niet dat die man mij als huilende patient niet weg stuurde, voor hij alles trok.

Wat was ik dom, ooooh zo dom....zonder gebit lijk ik enigsinds weer op mezelf maar helaas moet dat onding weer in mijn mond en moet vandaag leuk doen met de kinderen van mijn zus.

Fijne zondag iedereen...

en mijn complimenten, want lees nog maar sinds kort mee en wou maar dat ik dat eerder had gedaan...
zo, 07/29/2012 - 06:07 Permalink
Newtan

Bij Bijzondere Tandheelkunde gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open. Doorgaans wordt je eerst uitgebreid ondervraagd. Om te horen wat je wilt en om te zien wat het probleem is.
Je zult je zeker serieus genomen voelen.

Eerlijk gezegd zal het best terecht zijn geweest om de boventanden eruit te halen. Maar normaal gesproken heb je dan op z'n minst te horen gekregen wat opknappen zou kosten. En dan kun je zelf de beslissing nemen.

Want ik heb het gevoel dat je grootste probleem zit in het feit dat je de prothese door de strot geduwd is om het maar even op z'n noord hollands te zeggen.
Zonder inspraak.
ma, 07/30/2012 - 21:57 Permalink
Nancy01

Dat gevoel klopt helemaal, bedankt voor die lieve en duidelijke reactie.

Deze lieve tandarts nu durf ik niet te vragen, mijn tanden zijn weg en ben zo vreselijk blij dat hij de problematiek wel ziet.

Ook mooi om te lezen dat er bij de bijzondere tandheelkunde een wereld voor me open gaat.

Aan zijn ogen kon ik dat ook zien. Hij nam zich alle tijd en zei ''je hebt daar echt heel veel problemen mee''. Ik knikte weer ja...

maar is dubbel fijn om ook hier een reactie te krijgen,

dank je voor het serieus nemen, groetjes Nancy
za, 08/04/2012 - 21:38 Permalink
Nancy01

Ik voel mij verminkt...zie foto's en schrik me dood dat die zachte mond weg is die ik had. Een lachje en ik kreeg alles voor elkaar mond had ik.

Vakantie, ik word er onderhand nerveus van want ik wil mij gezicht terug.....al zal dat nooit meer goed komen....ik herken mezelf niet meer in de spiegel en die foto's, ik ben mijzelf kwijt en mijn tanden. Zag dat ze tanden beginnen te kweken in Japan, maar een of andere stof is niet toegestaan, pff...hoe heet het ook alweer ?

Ik was mooi en ben in een monster veranderd. Hij had het steets over een optische verbetering, maar dat wilde ik niet. Hoef niet in de smaak van hem te vallen, dat heb ik ook gezegt....

Waarom was ik zo stom ?

Zonder inspraak idd. die ik wel contenue heb geuit. Hij heeft me dit aangesmeerd als een verkoper...ja zo voelt dat....en ik zit ermee.

Ik idioot !

De voor en na foto's zijn om dood om te vallen.....tja schrijf het nog eens van me af, want ik wacht al bijna 3 maand op die speciale tandheelkunde. Heb ook al gebeld, maar alles is goed, alleen de vakantie....
vr, 08/10/2012 - 03:13 Permalink
Nancy01

Heb vandaag een stuk kauwgum onder mijn lippen geplaatst, dat geeft al meer lip, lijkt dan op zacht weefsel. Maar ja, lachen met zo'n kauwgumsmoel kan ook niet. Misschien moet dit topic toch verplaatst worden. Naar mooie mond en mooi gezicht, maar dat hebben we hier niet. Weer ingescheurde mondhoeken die steets weer open scheuren, zodra dat ding in de mond gaat. Zinkzalf ? Ik krijg het met rozex weg, zit een antibiotikum in.

Ben gisteren zo geschrokken van foto's 3 jaar geleden en nu. Opeens lijk ik niet meer op mijzelf, dat is geen optische verbetering, maar een reden om idd. maar op de verwijskaart van de speciale tandheelkunde te wachten.

Ja, ik ben heel kwaad op die tandarts. DIT had anders gekunt en was te behandelen zoals ik overal lees. Wat was dat voor een man ? In opleiding in die praktijk en maar gebitten plaatsen ? Net zo makkelijk denk ik en zie wel meer mensen die de zelfde kunstof tanden hebben. Bij sommige mensen die ik langer ken durfde ik wel te vragen welke tandarts ze hebben. Tja, hij, een ander zou door verwijzen, denk ik dan, en redden wat er te redden valt.

Mijn tanden zagen er wel oke uit, had er nooit last mee, ook nooit angsten voor de tandarts, waarom ?
za, 08/11/2012 - 01:27 Permalink
Newtan

Je noemt het van je af schrijven. Prima.
Tussen neus en lippen door zoek je naar oplossingen.

Is er een soort ongeduld te bespeuren?
Want het te snel en zonder verstandig overleg beslissingen nemen zou je dan je hele leven al gedaan hebben.
Daar wordt je wel wijzer van.

Wil je echt een sneller resultaat, vraag dan een maandag aan je zorgverzekeraar of ze het werk van een tandprotheticus vergoeden. En zoek daarna op je gemak naar zo'n protheticus. Heb je er een gevonden, vraag dan of je wat klanten mag vragen naar ervaringen.

Klinkt als veel werk. Maar doe je liever werk vooraf, of lig je gefrustreerd in bed achteraf?
za, 08/11/2012 - 21:06 Permalink
Nancy01

Sorrie dat ik nu pas reageer...had niet verwacht nog een reactie te krijgen, maar toch is dat nu wel fijn...

Ja ik dacht ik krijg 2 weken later een verwijskaart om eerlijk te zijn...heb al een paar keer bij de tandarts gebeld en ze moesten lachen over mijn ongeduld. Hij heeft gegevens naar het ziekenfonds gestuurd en dat kan duren.

Een protheticus is geen optie omdat mijn gehemelte al zo vervormt is dat er wel een tandarts naar moet kijken. Mijn tandarts zegt, het zit hem in de kaak en dat mijn mond technisch niet met een prothese correspondeert.

Dan moet ik nog maar een beetje gefrustreerd blijven wachten. Ik vertrouw deze man helemaal en vind het zo stom om zelf ook contact met het ziekenfonds op te nemen. Dit is 2 maanden geleden voor de vakantie periode gebeurd...zo lang is dat nog niet eens geleden.

Gevoelsmatig al precies een half jaar....

Mijn huisarts zei je bent depressief en ik kreeg gelijk een antidepressiva. Heb dat even genomen en werd er zo vrolijk van, dat vertrouwde ik niet. Ben er mee gestopt, daar hou ik niet van.

Heb nu dat onderste vakje aan gevinkt, hou me op de hoogte van nieuwe reacties...

Maar ik zal iig. wel verder blijven schrijven hoe het gaat/of is gegaan,

Dank je Newtan,
groet Nancy
za, 09/08/2012 - 20:08 Permalink
Nancy01

Newtan, morgen bel ik nog een keer bij de tandarts, ben dat gelach over mij nu zat en wil weten hoelang dat evt. nog gaat duren. Anders volg ik jou tip op om via het ziekenfonds een andere protheticus te vinden.

Een tandarts is natuurlijk wel voor echte tanden, maar toch ook voor afwijkingen kwa tandvlees en alles ? Dit kan niet langer. Was ook bij de dokter om die ingescheurde mondhoeken en vroeg antibiotikazalf, ik zie er niet meer uit !

Als ik de mond open trek om dat mismaakte ding erin te stoppen scheurt alles weer open en ben dat gerebase ook zat, want het gehemelte word te dik, bah...met kiezen erop. Het liefst wil ik die tandarts ook naar een tandarts sturen die hem alles trekt !

Sorry en trusten dan maar weer,

Nancy
vr, 09/21/2012 - 01:38 Permalink
Nancy01

Zijn tanden staan helemaal scheef, wat me op zich niet zou storen, maar en beugel heeft hij ook nooit gehad.....pfff...en zijn asistente had gele tanden waar ik best wel van schrok. Achteraf geklets, heb zelf geen tanden meer en heb iemand nodig die me mijn gezicht terug geeft en iets dat wel in mijn mond past....ingescheurde mondhoeken van 5 mm, ingevallen gezicht en een mond die zo omhoog getrokken is dat er geen bovenlip meer te zien is....nee nee nee....onmogelijk....ben nog lang geen 80...en die mensen zien er nog beter uit dan ik aaaaargh.
vr, 09/21/2012 - 01:55 Permalink
Newtan

En, wat zeiden ze vandaag bij de tandarts?
Anders kijk je zelf even rond. Je moet een TandProtheticus hebben met een contract met jouw Verzekering.

Welke regio woon je?
Als het in Gelderland of Noord Holland is, dan ken ik wel wat mensen die je verder kunnen helpen.
za, 09/22/2012 - 16:00 Permalink
Nancy01

Vandaag zeiden ze niets, zaterdag he...moet maandag bellen want vrijdag kwam ik er niet toe.

Woon in Overijssel, in de de buurt van Enschede. Ik wil nog wat foto's van 3 jaar geleden laten ontwikkelen en hoe ik er nu uitzie is niet te overzien.

Ben idd. zelf al op zoek naar tandProtheticussen sinds ik het verschil ken en of ze met mijn verzekeraar een contract hebben. Vraag me af of ik niet gewoon vrijblijvend kan bellen voor een afspraak, dit ding zit echt helemaal niet meer lekker en er staat bij ''neem vrijblijvend contact op''... lief dat je steets reageert, hoef je niet eens mensen voor te kennen, maar weet een beetje waar ik het moet zoeken. Vooral dat je me serieus neemt, helpt me enorm, ook om mijzelf serieus te gaan nemen en eens door te pakken !

Zal maandag wel vertellen wat ze bij mijn tandarts zeggen, groetjes Nancy
za, 09/22/2012 - 23:12 Permalink
Nancy01

Jij bent wel een van de betere tandartsen als ik dat mag zeggen...!!

Ben jij een angst tandarts, of gewoon zo heel gewoon..iemand die zich ook in de psyche verplaatst van jou clienten ? Hoe dan ook, dank je en maandag meer informatie, zoals ik hoop....
za, 09/22/2012 - 23:37 Permalink
Nancy01

Omdat ik mijn ondertanden nog heb moet ik wel nog een maandje wachten voor de behandeling. Het is niet te combineren met een passend bovengebid, eigenlijk komt het er op neer dat dat mijn ondertanden ook gewoon weg moeten. Oh god geef me een shot van jou onzelfzuchtige hulp aan mij.

Een tandprotheticus mag niet gaan staan trekken, maar is wel medisch bevoegt om prothesen zelfstandig aan te brengen, terwijl een technieker dit niet mag en in opdracht van de tandarts handelt.

Alsof mijn medemensen naar de wortels van mijn tanden kijken, ik had een mooie lach, en mijn onderste tanden vond ik wel erg. Daar had hij iets aan moeten doen. Heb liever een hoektand vooruitstaan en niet zo mooi, maar wel mijn ECHTE tanden, die me mijn karakter gaven, dan dit plastik ding nu dat nergends op lijkt, ook niet op mij, mijn gezicht, uitgescheurde mondhoeken die nu na atibiotikazal lidtekens zal bewaren die blijvend zijn...

Ben nu helemaal de kluts kwijt.

Sorrie voor nu, groetjes Nancy
wo, 09/26/2012 - 01:14 Permalink
Newtan

Je zegt: mijn ondertanden vond ik wel erg. Erg wat? Leuk, Lelijk, Mooi?
Je tandarts kan je ondertanden ook wat korter slijpen zodat de technicus wat meer werkruimte voor de boventanden heeft.
Of er kunnen implantaten in je bovenkaak worden gezet, zodat de prothese meer houvat heeft.
Ondertanden er uit kan ook, is ook niet een groot bezwaar.
Of,.... Er zijn nog wel meer dingen te bedenken door een expert.
wo, 09/26/2012 - 07:27 Permalink
Nancy01

Wel leuk en hoopgevend jouw post, maar mijn onderste tanden waren dus heel erg lelijk, voor mij als leek niet om te redden, roken en zo speelde wel een rol. Mijn ECHTE bovenste tanden waren nu ook niet echt een succes, had een hoektand aardig vooruit staan, maar dat paste bij mij, gewoon mijn karakter. Hoeft toch niet allemaal perfect te zijn....

Ben bang dat er niets meer te slijpen is, voel dat er gaatjes in komen, beginnen te wiebbelen, tandvlees trekt zo terug, daar is niets meer te redden...en ALS wel...? Ik ging huilend akkord, dan zou ik toch nog kwader worden op die vorige tandarts ?

Dat zei die technieker trouwens ook...moet er toch niet aan denken dat die elementen nog te redden zijn....allemaal achteraf geklets, ik was zo dom, ben te laat, maar wil mijn gezicht terug. Ouder worden is al niet zo ontzettend leuk, maar dan zo'n belachelijk ding in de mond..raak de kluts alweer kwijt...mijn excuus...komplexen banen zich even een weg...maar ben wel blij dat ik hier het verschil tussen prothetieker en technieker ontdek, en misschien is er nog iets mogenlijk opdat ik mijzelf weer in de spiegel herken.....ik neem al jou voorstellen wel mee, naar tandartsen en evt. protheticus, wat het maar mag worden, dank je voor alle mogelijkheden die mijn tandarts ff kort voor zijn eigen praktijk ...nu even mijn gevoel....afgeraffeld heeft....
wo, 09/26/2012 - 21:35 Permalink
Nancy01

Vorige maand kon ik eindelijk uit kijken naar een afspraak bij die tandheelkunde. Opeens kreeg ik een echte griep, alleen geslapen, niet meer weten of ik droom of dat het echt is, leefde even in een andere wereld.

Krijg een nieuwe afspraak voor een intake gesprek, en heb een tandPtrotheticus gevonden bij hem kan ik ook voor een vrijblijvend gesprek langs.

Zodra er iets gebeurd zal ik het hier zeker laten weten,

groetjes Nancy
di, 11/27/2012 - 01:36 Permalink
Nancy01

Gisteren was ik bij de speciale tandheelkunde.....

Wij hebben een dikke 45 minuten met elkaar gepraat en natuurlijk heeft hij mijn mond en prothese onderzocht. Hij zei, nadat hij me die prothese netjes terug heeft geplaatst, alles dat aan een prothese goed zou moeten zijn en zou moeten funktioneren, is bij deze niet goed. Hij heeft mij met zo'n skelet op een plaat gedemonstreerd wat er nu met mijn kaak gebeurd die zo knapt en ook waarom. Dat is dus mijn verhaal dat de kiezen op het gehemelte staan. Hij heeft het met woorden en handgebaren uitgelegt, ik viel hem helemaal verbaasd in de rede en zei ''precies dat bedoel ik''. Maar ik snap ook, dat het met de onderste kaak te maken heeft en met mijn eigen tanden die er nog zijn. Die maken het moeilijk om een mooie passende constructie te krijgen in het geheel. Daarom valt de prothese ook als een boog omlaag omdat bij die ontbrekende kiezen alles geslonken is. Ben vergeten te vragen of die tanden korter geslepen kunnen worden. Hij gaf mij ook zoveel informatie en zei alle vragen die ik de komende weken nog krijg, opschrijven.

Hij gaf ook informatie over implantaten als ik alles laat trekken en over het ziekenfonds. Hij was wel heel duidelijk en heb nu 3 weken bedenktijd of ik afscheid kan nemen van mijn eigen tanden, of er een constructie omheen wil die wel verbetering oplevert, maar dan gebeurt er dit en dat. En hij was duidelijk wat er gebeurd als ik laat trekken want daar is nog niets geslonken.

Hmmm...mijn mond is wel en probleemgeval.... :smt017

Maar 16 april heb ik weer een afspraak, verdorie waarom heb ik nou niet aan dat korter slijpen gedacht ?

Nou ja, iig en update zoals belooft....

Groetjes Nancy
do, 03/28/2013 - 20:49 Permalink
Nancy01

Ik ben er niet naar toe gegaan, was bang en wil die tanden niet kwijt. Doet er hier natuurlijk niet toe, maar ik ben opgenomen geweest in de psychiatrie. Mijn vriend is in januarie overleden en ben er nog lang niet aan toe om zulke keuzes te maken. Weet alleen dat ik het laatste beetje gevoel in mijn mond niet kwijt wil. En hij was geen 70 jaar, maar nog maar 39. Die onderkaak kan mij niets schelen eigenlijk, maar dat scheve bovengebit is amper nog om te doen. Kan dat niet met implantaten boven ?
wo, 05/08/2013 - 22:11 Permalink