Vergoeding orthodontie op 23-jarige leeftijd....

Author:
Ton23
Posted:
za, 03/15/2003 - 17:41
Hallo,

Ik ben nieuw hier en betwijfel of m'n bericht hier goed staat. Alvast mij excuses hiervoor.

Ik ben een student van 23 jaar die na vroeger enkele jaartjes gebeugelt te hebben wederom last krijgt van zin gebit. Na onderzoek bij de tandarts bleek dat op jonge leeftijd tanden getrokken hadden moeten worden om zodoende ruimte kweken vooraan in m'n gebit. Dit is toen niet gebeurd met als gevolg dat de voorste boven- en ondertanden (vooraan in 't gebit) aan 't schuiven zijn. De tanden wijzen als 't ware steeds meer m'n mond UIT ipv recht te staan (ze gaan ook OVER elkaar schuiven). Aan de contour van m'n gezicht is dit van de zijkant ook goed te zien. Om het geheel te verbeteren is het trekken van 4 hoekkiezen (2 boven en onder) noodzakelijk + minimaal 1 jaar een vaste plaatjesbeugel dragen. De behandeling is noodzakelijk omdat de spanning in m'n voorste rij tanden dermate hoog is dat door de onstane gevoeligheid amper goed eten valt.

Met de bovenstaande info ben ik gaan kijken welke verzekeraar mij op 23-jarige leeftijd nog wil gaan verzekeren. Als student zijnde ben ik nog particulier bij mijn ouders meeverzekerd via het IAK. Binnenkort zal ik zelf gaan werken en moet ik beroep doen op het ziekenfonds.

Het IAK (particulier) vergoed tot een leeftijd van 21 jaar orthodontie. Dat kan ik dus al vergeten. Een gemiddelde ziekenfondsverzekeraar vergoed boven de 18 jaar tot een maximum van 341 euro. Ook daar kom ik dus niet ver mee.
Dit zijn dus beide vergoedingen voor ORTHODONTIE, geen tandheelkunde. Het liefst laat ik dit natuurlijk over aan een orthodontist. Maar misschien krijg ik juist via de tandheelkunde iets vergoed wanneer ik m'n tandarts de orthodontie laat uitvoeren. Misschien is 't laatste een optie....alhoewel ik daar niet veel voor voel. Het moet perfect uitgevoerd worden en naar mijn mening is een "gewone" tandarts niet specialistisch genoeg.

Kortom. Wat zijn de financieel gezien de mogelijkheden voor mij? Het kan toch niet zo zijn dat ik ALLES (zo meerdere mensen in Nederland) uit eigen zak moet betalen? Over hoeveel geld hebben we 't dan wel niet, 4000 euro?

Elke info is welkom!
Esther18

Hier ben ik ook wel heel benieuwd naar!
Ik krijg ook maar 365 euro vergoed!
En aangezien ik rond moet komen van mn bijbaanje kan ik dat nooit bekostigen!
ma, 04/07/2003 - 13:57 Permalink
Spa

Hoi,

Ik heb ook hetzelfde probleem (student die een beugel overweegt..) Ik ga het nu wel uit eigen zak betalen allemaal (maar dat is eigenlijk toch te gek voor woorden; hoeveel betalen we niet voor de ziektenkosten verzekering per jaar...orthodontie voor boven de 21 jr. zou daar toch ook onder moeten vallen!) Je moet toch zeker rekenen op minimaal 2000 euro (bij vaste app.), wat voor studenten al helemaal niet op te brengen is.. Laten Bos en Balkenende dáár eens wat aan gaan doen.. Groeten
ma, 04/07/2003 - 16:36 Permalink
Esther18

Ik heb contact opgenomen met mn verzekering en dat wordt zelf betalen!
Ze vergoeden eenmaal een bedrag van 365!!
Hoe moet ik dit ooit betalen???????
wo, 04/09/2003 - 13:00 Permalink
Spa

Hoi Esther,

Welke verzekeringsmaatschappij heb je en wat studeer je? Ik weet wel een maatschappij welke orthodontie dekt, maar dan moet je wel iets 'medisch' studeren... Laat maar weten of je interesse hebt dan geef ik je de naam wel! groetjes
vr, 04/11/2003 - 10:04 Permalink
vV

ik denk dat boven de 18 bijna geen enkele verzekering dit dekt. Overigens maakt het niet uit of de beugel geplaatst wordt door tandarts of orthodontist, het blijft voor de verzekering orthodontie, alleen wijken de tarieven geloof ik (gering) af.

Tevens zal een verzekering dekking weigeren , bij de meeste verzekeringen zal een acceptatiekeuring moeten plaatsvinden voor uitgebreide aanvulling, en omdat dit probleem al aanwezig is zal je waarschijnlijk gedeeltelijke uitsluiting voor orthodontie kunnen verwachten.

toch succes!

p.s. wellicht is er een aanvraag te doen onder bijzondere tandheelkunde, omdat je vroeger al behandeld bent, maar dit niet goed gedaan is, en er nu zonder behandeling wellicht andere klachten kunnen ontstaan. Je tandarts kan je eventueel verwijzen naar een Centrum Bijzondere Tandheelkunde, daar weten ze meer.
wo, 10/20/2004 - 17:31 Permalink
marionrene

Ik ben bijna 41 en ook doorgestuurd van de kaakchirurg naa de bijzondere tandheelkunde,en vandaar toch naar een ortho. Het klopt dat je maar 345 euro vergoed kijgt. Bij mij zegt de ortho dat het toch een afwijking is die er vroeger ook alwas, en het CZ bekostigd in bijzondere gevallen/indicatie wel 100%. Ortho dacht dat ik daar wel voor in aanmerking kon komen, maar je leest dus echt nergens wat die indicatie is. Na een paar keer op en neer bellen kon ook niemand me dat daar vertellen,dus ortho een brief opgesteld. Heel netjes met alles erin, over kaakchiurg, fysio, bijzondere tandheelkunde en het plan en wat er mis was. Er wed haar verzocht om de foto's en gebitsmodellen op te sturen, allemaal op kosten van de ortho. Heeft ze ook gedaan, en wat denken jullie, van mei tot eind sept heeft het CZ moeten denken om ons daarna een brief te sturen dat het natuurlijk afgewezen is omdat de afwijking in ernst gezien even ernstig moet zijn als een gespleten gehemelte.
Dus dat wordt zelf betalen, daar werk ik nu dus elke maand voor, want met 2 studerende pubers is het ook moeilijk om dit elke maand op te brengen, maar ik heb ook geen keus. De kaakoperatie wordt gelukkig wel vergoed. Ik heb de op een na duurste verzekering, dus betaal genoeg, maar de vergoeding voor ortho boven de 18 is bedroeven laag.
do, 10/21/2004 - 23:48 Permalink
vV

Hier wil ik toch even op reageren, in de eerste plaats heeft een ziekenfonds een plicht binnen een fatsoenlijke termijn te reageren, is hier dus niet het geval (2 maanden is lang genoeg om beeld te vormen en conclusie te formuleren.

In de 2e plaats gaat de vergelijking met gespleten verhemelte mank, slaat werkelijk nergens op.

In de derde plaats als ik uw reactie lees is er wel degelijk sprake van een probleem wat zgn. multidisciplinair is. Dat de afwijking al langer bestond maakt niet uit, wat overeind staat is dat er nu wat aan gedaan moet worden vanwege de klachten (die niet per se langer bestaan...)

Ik adviseer u dan ook bezwaar te maken tegen deze beslissing (die mogelijkheid is er, en er zit nu zoveel werk al in, dit kan er ook nog wel bij).

Ook ziekenfondsen/adviserend tandartsen maken wel eens beoordelingsfouten, en soms worden aanvragen zelfs helemaal niet beoordeel door de adviserend tandarts zelf, maar gewoon door administratieve medewerkers.

Overigens zou ik meer over uw probleem moeten weten om te kunnen beoordelen of dit binnen bijzondere tandheelkunde valt, maar gezien de opsomming van behandelaars is dit zeer wel mogelijk.
vr, 10/22/2004 - 13:15 Permalink