verdoofde gezichtszenuw

Author:
janiek
Posted:
wo, 07/10/2002 - 13:17
Ik ben net naar de tandarts geweest, en kreeg een verdoving in mijn onderkaak,aan de rechter kant achterin.
De betreffende kies werd echter niet verdooft maar mijn gezichtszenuw. Ik kon niet meer met mijn oog knipperen en mijn spieren rechts deden niet meer mee. Mijn tandarts lachte erom, en zei dat dit niet mogelijk was. En ik ben dus weggegaan. Hoe los ik dit nu op met die tandarts, oftewel, eigenlijk wil ik nu een andere want mijn vertrouwen is weg.

Janiek
de digitale tandarts

Bij het verdoven van de kiezen in de onderkaak, wordt over het algemeen de anesthesievloeistof halverwege de opstijgende tak van de onderkaak ingespoten:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/mandibulairblock.jpg

Het bot in de onderkaak heeft een te dichte structuur om de vloeistof naast de kiezen in te brengen; de vloeistof zal de wortels niet kunnen bereiken. Daarom wordt deze aangebracht op de plek waar de zenuw die het o.a. het gevoel van de tanden/kiezen verzorgt, de kaak binnenkomt (zie afbeelding). Deze verdoving wordt een mandibulair block genoemd.

Deze plek kan per persoon enigzins varieren en tevens lopen er meerdere zenuwen en bloedvaten in de buurt die ook van locatie kunnen varieren. Hierdoor kunnen soms enige bij-effecten ontstaan, zoals u helaas gemerkt heeft.

Takjes van de aangezichtszenuw (nervus facialis) lopen achter het roze gebied in de afbeelding en verzorgen de motoriek van de mimische spieren van een gelaatshelft. Mochten deze ook verdoofd zijn dan is het voor de patient soms niet meer mogelijk om het oog aan de betrokken zijde te sluiten of bijv. de lippen te tuiten.
Over het algemeen verdwijnt dit weer binnen een half uur. Je hoeft geen zorgen te maken... de verdoving werkt altijd uit.
Iets waar opgelet moet worden, nu tijdelijk niet geknipperd kan worden, is dat het oog niet uitdroogt. Soms wordt het oog dan ook tijdelijk dichtgeplakt.

Vervelend dat u dit heeft meegemaakt, door de volgende keer de tandarts er rekening mee te laten houden dat bij u de verdovingsvloeistof minder ver naar achteren moet worden ingebracht, moet een dergelijke situatie te voorkomen zijn.

Succes.
ma, 07/15/2002 - 13:07 Permalink