V21

Author:
Flandria
Posted:
do, 10/26/2006 - 16:17
De verrichting V21... Etsen in combinatie met etsbare onderlaag.

Wat moet ik hier onder verstaan? Is dat het dentineoppervlak conditionen zodat er een hechting is tussen glasionomeercement en tand? Of hoe moet ik dat interpreteren?
mecánico para …

elek handeling die een verbeterde hechting tot stand brengt tussen de hydrofiele dentine kanelen en de hydrofobe kunststoffen.

dus:
1: conditioneren met polyacryl en GIC aanbrengen
2: alleen GIC aanbrengen op de smeerlaag
3: smeerlaag verwijderen door ets en hybride laag creeren met primer en bonding.
4: smeerlaag modificeren tot te impregneren laag


dat werk.

een vraag was ooit of primer + bonding V21 kon zijn, en de uitslag was ja: je creeert met eigen materiaal (dentine) en bijv de SA primer een beter te impregneren gebied. De bonding kan dan hechten aan de collageen vezels boven het dentine en diep in de tubuli kruipen. Dat geheel is dan wel geen aangebrachte maar wel door handeling verworven laag: dus V21.

Een etsende primer, een primende bonding een all in 1 systeem, alles als bonding van de tigste generatie mag ondertussen V21 heten. UItgaand van een dentine hechting. Het alternatief de pulpaoverkapping met Ca(OH)2 geldt daar weer niet als V21 maar V60. Maar is eigenlijk een obsolete handeling geworden, daar zelfs directe exposities na een verwijderen van onstoken pulpaweefsel afgedekt met GIC of (hollandse nieuwe) direct met bonding en composiet geen necrose en bijwerking geven, terwijl Ca(OH)2 daar wel lichtelijk op leunde.

toch?
do, 10/26/2006 - 16:43 Permalink