tandheelkunde opleiding

Author:
Sw1997
Posted:
wo, 03/12/2014 - 17:47
Hallo,

ik zit in vwo 5 en moet binnenkort een studie kiezen en tandheelkunde lijkt me erg leuk. Maar tandheelkunde heeft een loting en maar 1 op de 6 wordt toegelaten voor de studie. Aangezien je je maar op 1 lotingsstudie mag inschrijven twijfel ik dus heel erg over de studie. Dus mijn vraag is over wat voor capaciteiten moet je beschikken om een goede tandarts te zijn en hoe zwaar is de opleiding en het werk?
Misschien dat ik zo meer inzicht krijg of de studie en het beroep bij me past.

groetjes
zel'dovich

Bij Acta heb je ook decentrale selectie. Met een 8 gemiddeld op je eindlijst wordt je ook geplaatst. Loting is dus niet nodig.

Ik denk dat als je een 8 gemiddeld hebt en daarvoor hard hebt moeten werken je de tandartsstudie ook wel aan zal kunnen, tenzij je motorisch gestoord bent natuurlijk :D

Als je minimaal een 8 hebt en er weinig voor gedaan hebt, zoals ik vroeger, wordt het waarschijnlijk lastig omdat je niet hebt geleerd aan te pakken. Want je bent wel zo'n 40 uur per week met de studie bezig. :x Dat is zwaar. Tenzij je het gewoon erg leuk vindt natuurlijk
do, 03/13/2014 - 21:18 Permalink
zel'dovich

Ja, een vol rooster en dan nog voorbereiden van colleges, praktika, werkgroepen en tentamens. Net als geneeskunde en veel technische studies trouwens.

Zelf denk ik dat je je vooral moet afvragen wat het vak van tandarts inhoudt want je hebt niet veel andere mogelijkheden met zo'n studie. Ben je gemotiveerd dan lukt het met de studie ook wel. Het is niet zo dat je een bolleboos hoeft te zijn, als je netjes slaagt voor het vwo met het juiste profiel is het cognitief vermogen waarschijnlijk wel voldoende.

Ik heb wat nagezocht en het studierendement is best hoog!
vr, 03/14/2014 - 09:53 Permalink
Sw1997

Er is inderdaad vanaf volgend jaar weer decentrale selectie bij de ACTA, maar de kans dat je wordt toegelaten is net zo klein.
Een 8 gemiddeld ga ik niet halen :(. Het is wel moeilijk beslissen want als ik niet wordt toegelaten moet ik waarschijnlijk een tussenjaar doen en die kans is erg groot.

Ik zal inderdaad wat meer kijken naar het beroep omdat het inderdaad niet zo'n brede studie is, dus misschien is met een tandarts meelopen een goed idee.
di, 03/18/2014 - 15:36 Permalink
vV

het blijft een mooi beroep. alleen jammer dat het mooie er steeds meer af gaat door alle negativiteit die sommige partijen in het veld erop af sturen...NZA, zorgverzekeraars (mn diegene die het niet schuwen de beroepsgroep keer op keer onterecht negatief in de media te brengen), overheid met stomme regels en wetten, en niet of selectief handhaven ervan...
Ik moet eerlijk zeggen dat wanneer mij nu gevraagd wordt of ik er weer voor zou kiezen ik met ""nee"" zou antwoorden.
Meelopen met een tandarts is een heel goed idee, om gevoel bij het soort werk te krijgen. Ook wanneer je specialiseert speelt je leven zich (ietwat overdreven, maar toch) wel in een ruimte van 4x4 (of hoe groot de behandelkamers ook worden) af.
di, 03/18/2014 - 15:59 Permalink