Tandartsen zijn monopolisten

Author:
Rudy.111
Posted:
zo, 11/18/2007 - 10:38
:smt014
Dag medelanders;

Stel, uw auto heeft een defecte uitlaat.
U gaat naar de garage en die zegt: 'Een nieuwe uitlaat kost u € 1000 ,-'. Waarschijnlijk denkt u dat de man gek geworden is en u gaat naar een andere garage, dat echter ook € 1000, - rekent voor een nieuwe uitlaat! Desgevraagd zegt de garagehouder dat de prijzen van een nieuwe uitlaat nu eenmaal door de BOVAG zijn vastgelegd.
Dus wat doet u dan?
En wat denkt u dan?
En wat is dan het verschil met de praktijken van onze tandartsen?
Mijn tandarts ontvangt zomaar €1100,- voor nog geen uurtje werk (parondontologische behandeling, 23 tanden). Die man is gek geworden dacht ik, en ga naar een andere tandarts, die echter hetzelfde rekent!.
Stel dat de bakkers, de garagehouders, de bouwvakkers enz, enz, ook dezelfde praktijken er op na hielden, dan waren we allemaal bedelaars geworden, behalve de bakkers, de garagehouders, de bouwvakkers enz, enz natuurlijk.
Ben ik nou gek, of moet ik niet zeuren?

Graag uw reactie....

Goodgoan,Rudy
graag uw reactie
Spiegeltje

U had zich beter moeten (laten) informeren. Een vrij gevestigde mondhygieniste, die de behandeling ook had kunnen uitvoeren, rekent ongeveer 100 euro per uur. Als ik de nota's bij mijn tandarts van de laatste jaren optel en deel door de tijd die ik in de stoel heb doorgebracht, kom ik uit op een bedrag ergens tussen 100 en 200 euro per uur. Als je dat vergelijkt met de uurtarieven van andere professionals eerder aan de lage dan aan de hoge kant.

Zo'n 1100 euro declareren voor één uur werk is natuurlijk aburd, zelfs een advocaat als B. Moszkowicz durft dat niet eens te vragen :D. Gaat het onder andere om 23 x de code t21 (initiele behandeling)? In principe dienen deze elementen een pocket te hebben van 4 mm of meer hetgeen moet blijken uit de parodontiumstatus (T12). Goede kans dat dit niet voor elk van de 23 elementen geldt. Alhoewel mij ook bekend is dat tandartsen en MH wel eens vaker creatief met deze codes omgaan omdat toch het hele gebit moet worden schoongemaakt terwijl lang niet overal (diepe) pockets zijn. Indien in het redelijke heb ik daar niet eens zo veel problemen mee.

Voor u van belang is verder dat een uitgebreide parodontologische behandeling, die zeker wel 1100 euro kan kosten, niet in één uur is uit te voeren. Dat zijn toch wel 5-6 lange zittingen (status+voorlichting, inititiele behandeling (3-4x) en herbeoordeling). Plus eventueel bijkomend werk als de herbeoordeling niet positief is. De vraag is dus ook of het wel goed gedaan is. In ieder geval klopt het niet. Ik zou zeker in overleg treden met uw tandarts over de rekening.
zo, 11/18/2007 - 11:29 Permalink
hello jozefien

Begrijp ik het nu goed: heeft u 1100 euro moeten betalen voor een uurtje werk? Of is U gezegd dat deze behandeling wel 1100 euro kan gaan kosten? Daar zit dus een groot verschil in. 1100 voor een uurtje kan niet, voor de behandeling, lees ik bovenstaand kan het wel. Ben bang dat Moskowicz dit wel voor een uur vraagt hoor. Weet dat jaren een geleden een advokaat al honderden guldens per uur vroeg. Ja, alles is relatief, dus de tandarts is nog goedkoop :lol: :smt006
zo, 11/18/2007 - 13:37 Permalink
vV

bovenstaande klopt allemaal. Als ie daadwerkelijk een initiele behandeling aan 23 elementen in 1 uur gedaan heeft, dat kan niet, niet goed in ieder geval... Dus vraag het dossier eens op, en de status!

Verder zijn de UPT tarieven niet door de tandartsen zelf vastgesteld (itt de genoemde garagebedrijven en bv advokaten) maar door de overheid, en vloeien voort uit onderzoek naar de gemiddelde tijd en inspanning en materiaal wat nodig is voor een specifieke behandeling. (het systeem moet en gaat ook op de schop overigens..)
zo, 11/18/2007 - 20:31 Permalink
mecánico para …

als ik dit lees werk ik vanaf morgen nog maar anderhalf uur per dag!
:smt005

(deed ik al, maar dat terzijde)

nb 23 elementen t21 kan dus niet in een uur. het is ongeveer 5-6 minuten per tand, als ie het sneller doet issie of onzorgvuldig (durf ik zo maar te zeggen) of het was geen indicatie t21. die graaipraktijk meteen terugkaatsen en verwijzen naar een normale tijdsinvulling voor rootplanen per element. Of nu een externe mondhygieniste meteen alles laten opmeten en tandsteen resten noteren. Dan kan ie de 1100 ballen weer terugstorten......want dan is het wanprestatie. (ik zou puur uit zeikerigheid het laatste doen)
wo, 11/21/2007 - 14:46 Permalink
Rudy.111

Excuus voor mijn late reactie (ben bezig met een verbouwing, klusser deklus).
Nou, ik een second opinion gedaan bij een tweede tandarts en die rekende ook 1100 euro. De behandeling doen door een mondhygieniste werd mij door mijn tandarts afgeraden, ik begin nu te vermoeden waarom....

Nu ja, door schade en schande word je wijs. De tandarts aanklagen agv. het leveren van een wanprestatie zal denk ik weinig kans van slagen hebben, omdat voor deze behandeling nu eenmaal dit tarief staat; de wet noemt geen tijdsindicatie.
Maar ik heb er nog wel een opmerking over, zie mijn tweede statement.

Dank voor uw interesse
do, 11/22/2007 - 18:07 Permalink
vV

ik hoop dat je zo slim bent geweest die second opinion buiten het werkgebied van de tandarts te laten doen, dus in een andere grote plaats bv. Dat daar door een ander ook 1100 gerekend wordt, wellicht, maar ik betwijfel dat dat voor een uur is. Je zou een second opinion kunnen laten doen bv bij een universiteit.

Ik denk dat je een aantal zaken door elkaar aan het gooien bent, waarmee je in de eerste plaats jezelf geen dienst bewijst..
do, 11/22/2007 - 19:32 Permalink