Tandarts zonder handschoenen

Author:
Bella1967
Posted:
ma, 06/15/2009 - 21:52
Hallo allemaal, ik ben na veel wikken en wegen overgestapt naar een andere tandarts omdat mijn huidige tandarts geen handschoenen wilde gebruiken omdat ze eczeem hiervan kreeg. Ik snap dat dit heel vervelend is voor haar maar ik vond het vies ! Ze smeerde haar handen in met iets (zal wel desinfecterende creme of iets dergelijks zijn geweest) maar toch vind ik het niet fris want er kunnen zoveel bacterien onder haar nagels hebben gezeten. Ze was erg beledigd toen ik de reden opgaf waarom ik weg wilde bij haar. Ben ik nou gek of vinden anderen dit ook niet helemaal fris ? Say cheese xxx
TechniekerJeetje

Hoi,

Dat goedje wat ze op haar handen smeerde, kan een desinfectant zijn, maar evengoed ook een vloeibare handschoen.
Als ze helemaal niet geneigd was om handschoenen te gaan dragen, ok, dan zou ik er ook over denken om toch naar een andere tandarts te gaan, maar misschien wil ze voor jou wel een uitzondering maken en ze wel dragen.
ma, 06/15/2009 - 22:50 Permalink
Spiegeltje

Nu is het volgens mij wel zo dat de handschoenen in de eerste plaats bedoeld zijn voor bescherming van de tandarts tegen mondbacterien, bloed e.d. van de patient ... Niettemin mag je als patient verwachten dat de tandarts handschoenen aan heeft, daar niet van. Om echt hygiënisch te werken mag de tandarts met die handschoenen nergens aankomen wat niet gedesinfecteerd is, denk aan kastjes, toetsenbord computer, deurklink (ah!) etc. Da's ook lastig hoor ...

Sommige mensen zijn inderdaad allergisch voor latex (handschoenen). Ik meen wel eens gelezen te hebben dat daarvoor alternatieven zijn maar het fijne weet ik er ook niet van.
ma, 06/15/2009 - 23:21 Permalink
vV

alternatief is nitriel of vinyl, ik heb nu een levarnacier waar nitriel zelfs goedkoper is dan de latex die ergens anders vandaan kwam, terwijl meestal nitrile 50% zeker duurder geprijsd wordt bij eenzelfde merk in ieder geval.
DUs om het geld mag het niet (meer) gaan. Daarnaast vind ik het wel prettig want legio patienten zijn ook allergisch voor latex, en zo voorkom je dat je dat een keer over het hoofd ziet met alle gevolgen van dien...

Overigens is er een verschil tussen eczeem en een allergische reactie, het kan dus best zijn dat ze die reactie ook krijgt bij nitriel of vinyl.
Met goede discipline en alternatieve maatregelen is er geen enkel probleem voor de patient, de tandarts loopt zelf het eigenlijke risico. (mits met korte nagels natuurlijk). Het is wel grappig hoe het beeld en de perceptie van patienten in d eloop van de jaren is veranderd. Toen ik begon kwamen handschoenen er net in, en de reactie van met name de oudere garde patienten was: "'denkt u dat ik iets heb dan"".
di, 06/16/2009 - 08:25 Permalink