Tandarts of orthodontist worden?

Author:
Joey17
Posted:
zo, 06/09/2013 - 16:30
Hallo,

Ik wil heel graag in de tandheelkunde gaan werken.
Ik twijfel echter of ik tandarts of orthodontist wil worden.

Mijn voorkeur gaat uit naar orthodontie, omdat ik het heel leuk vind om met jongeren te werken. Het geeft me een kick als ik iemand blij kan maken met een stralend, mooi gebit.
Aan de andere kant, lijkt het vak tandarts mij ook interessant. Er is wel een klein probleempje: ik heb wat problemen met mijn motoriek. Ik denk zelf dat ik me beter op één vakgebied kan storten: de orthodontie. Dat is minder zwaar dan "tandarts spelen".

Kunt u mij vertellen voor welk beroep ik beter kan kiezen? Tandarts of orthodontist?
(Kunt u ook gelijk vertellen aan welke citeria (vakkenpakket, opleidingen) ik moet voldoen? Ik zit in VWO2.)

Alvast bedankt! :)
Joey
vV

Je zal toch eerst tandarts moeten worden voor je orthodontist kan worden. Probleem met motoriek is wel een echt probleem, bij beiden.
Vakkenpakket zou ik gewoon even navragen bij 1 van de opleidingen. Verder zou ik ook even kijken in hoeverre een probleem met motoriek zoals jij die hebt een probleem is , daar zijn natuurlijk gradaties is en is zo individueel bepaald dat dat zo niet te beoordelen is.
Maar je kan je beter vooraf instellen dat men liever mensen aanneemt zonder een dergelijk risico, het is gewoon een dure opleiding waar. Niet iedereen tegenwoordig zomaar aangenomen wordt.
zo, 06/09/2013 - 18:07 Permalink
Ortholimburg

Is niet echt een keuze. Eerst moet je je opleiding tandarts afronden en daarna pas kan je beginnen aan de opleiding tot tandarts- specialist orthodontie, en dat is dan nog eens 4 jaar . In regel wordt je enkel geselecteerd als je afstudeert met een graad ( onderscheiding, grote/grootste onderscheiding), maar dat is geen vaste regel. Dus tandarts of orthodontist kan niet echt, het is tandarts EN orthodontist.
zo, 06/09/2013 - 19:08 Permalink
BJN

ik heb wat problemen met mijn motoriek. Ik denk zelf dat ik me beter op één vakgebied kan storten: de orthodontie. Dat is minder zwaar dan "tandarts spelen".

:lol:

Dan ga je het niet redden, niet als tandarts, dan helemaal niet als orthodontist. Spelen doen we al lang niet meer hoor, daar zorgt de overheid wel voor... Maar als tandarts heb je zeker perfecte motoriek nodig. En opmerkelijk dat je denkt dat de orthodontist minder zwaar werk heeft.. Ga eens een stagedagje meelopen bij de vakgebieden die je leuk vindt. Dan kom je er snel achter wat je past. Bezoek ook de open dagen van de universiteiten. Je hebt nog genoeg tijd om goed na te denken.
zo, 06/09/2013 - 22:24 Permalink