tandarts met vakantie, vervanger vindt mij geen spoed

Author:
Johanna1
Posted:
do, 12/29/2005 - 21:09
Vanmiddag is een facing (porcelein) van mijn snijtand losgelaten. (ik heb deze sinds 13 december) Mijn tandarts is met vakantie tot 6 januari. De tandarts die waarneemt vind mijn geval geen spoed en zegt dat ik maar moet wachten tot 6 januari. Ik vind dit geen stijl. Het is erg warmte en koude gevoelig en ziet er natuurlijk ook niet uit. Andere tandartsen in mijn woonplaats gebeld maar daar krijg ik antwoordapparaten omdat zij ook vrij zijn en verwijzen naar dezelfde tandarts. Ik ben nu redelijk wanhopig. Ik moet toch ergens morgen terecht kunnen?

Wie heeft een suggestie? Kan ik het zelf ergens "tijdelijk" mee vastplakken? Of weet iemand een tandarts waar je niet eerst halfdood moet zijn voordat je wordt geholpen.

Alvast bedankt.
vV

e.e.a. is afhankelijk van de waarneemregeling die er is. Op doordeweekse dagen (morgen dus ook nog) is er overdag in principe algemene waarneming. Dit soort dagen met kerst en oud en nieuw is altijd een groot probleem, niet alleen voor de patienten, maar ook voor de tandartsen.

Het hangt helemaal af van de druk die er op de tandarts staat (en die is in deze periode vaak erg hoog, omdat de rest echt met vakantie is!) waar hij/zij de grens legt voor wat spoed is en wat niet. Dus bel nog eens en leg uit dat u niet belt omdat het er wat minder mooi uitziet, maar omdat er daadwerkelijk gevoeligheidsklachten zijn (die o.h.a. m.i. ook best zonder gevaar voor de tand een weekje kunnen wachten, mits er niet naar pijnstillers gegrepen hoeft te worden.) Na beslijpen voor een facing blijft de tand vaak ook 1 of 2 weken bloot liggen, omdat het zeer lastig is een noodvoorziening te maken.
do, 12/29/2005 - 22:54 Permalink
vV

overigens : afwezig tot 6 januari??dus hij werkt op vrijdag alleen en stopt er dan voor het weekend weer mee?? ik denk tot 9 januari afwezig?
do, 12/29/2005 - 22:56 Permalink
Johanna1

Zo kan je het natuurlijk ook bekijken. Ik vind het toch wonderlijk dat blijkbaar in deze branche vakanties voor de patiënt / klant gaan en daardoor de dienstverlening minimaal is. Ik heb niet gevraagd om onmiddelijk geholpen te worden. Maar tot 9 januari (inderdaad) wachten is toch echt te gek!!! Overigens waren er wel degelijk noodvoorzieningen geplaatst voordat de definitieve facings (2 stuks) en kroon definitief werden aangebracht. Ook die zijn er tot zeven keer toe afgevallen in een periode van drie weken (ik blijk te knarssetanden 's nachts) en toen was er geen vakantieperiode en werden ze, ook in het weekend, keurig netjes weer teruggeplaatst door mijn eigen tandarts of de vervanger. Het doet trouwens echt behoorlijk pijn die "blote" tanden. Ik zal morgen inderdaad nog maar eens bellen. Jammer dat ik blijkbaar zo moet "zeuren". Het hoort toch gewoon bij het beroep?

PS: Ik heb jaren in de gezondheidszorg gewerkt en ben heel wat weekenden en nachten mijn bed uit gekomen, feestjes vroegtijdig verlaten en nachten met nauwelijks slaap gehad. En vaak was er dan ook niet een honderd procent medische noodzaak. Maar sociaal zijn hoort ook bij deze sector. Krijg je trouwens veel voldoening van: een blij gezicht.
Maar misschien verwacht ik wel teveel van de "zorgende beroepsgroep".
do, 12/29/2005 - 23:24 Permalink
prondel

vroegah was alles beter

nb als je knarst 's nachts moet je je afvragen of die facing uberhaupt een lang leven beschoren is. ook een fijne insteek voor een gesprek met je eigen tandarts binnenkort.
vr, 12/30/2005 - 09:41 Permalink
Moon

Zo kan je het natuurlijk ook bekijken. Ik vind het toch wonderlijk dat blijkbaar in deze branche vakanties voor de patiënt / klant gaan en daardoor de dienstverlening minimaal is. Ik heb niet gevraagd om onmiddelijk geholpen te worden. Maar tot 9 januari (inderdaad) wachten is toch echt te gek!!!

vaak was er dan ook niet een honderd procent medische noodzaak. Maar sociaal zijn hoort ook bij deze sector. Krijg je trouwens veel voldoening van: een blij gezicht.
Maar misschien verwacht ik wel teveel van de "zorgende beroepsgroep".


Nu vind ik u wel heel negatief. Ik kan me uw frustratie heel goed voorstellen, natuurlijk wil u graag geholpen worden, maar ook een tandarts heeft recht op een wintersport vakantie. Of vakanties voor een patient gaan, dan zou dit inhouden dat iemand nooit op vakantie kan gaan, omdat er altijd wel patienten zijn die pijnklachten krijgen op het moment dat je afwezig bent. Er is voor vervanging gezorgd, als je erg veel pijn hebt, word je heus wel geholpen door de spoeddienst.
Vv gaf ook al aan dat wanneer je aangeeft dat er pijnklachten zijn, u misschien alsnog geholpen kan worden. Wanneer er nauwelijks pijnklachten zijn, kan het allemaal geen kwaad!

Hoe zou je reageren wanneer je tandarts zijn pols had gebroken en er daardoor ook alleen spoeddienst zou zijn? Dan zou het niet anders zijn, toch?

De werkdruk is in alle branches hoog en ook tandartsen hebben soms behoefte aan rust. Wintersport met het eigen gezin gaat dan mijns inziens ook wel voor het werk. Mits natuurlijk de spoeddienst goed geregeld is! Uw tandarts heeft in dit geval voor een vervangende spoeddienst gezorgd, dat deze u niet als spoed beschouwd heeft niets te maken met het feit dat "een vakantie voor de patiënt gaat" .

Ik wens u een goede jaarwisseling en hoop dat het allemaal goed gaat tot 9 januari! Sterkte ermee!
vr, 12/30/2005 - 10:40 Permalink
de digitale tandarts

Even terzijde, maar ik heb in de afgelopen twee dagen dat ik spoeddienst (Amsterdam) had, meerdere losgekomen kronen teruggeplaatst.

Mijn advies is om het nogmaals te proberen en er zoals Vv zegt duidelijk bij te vermelden dat u naast het cosmetischprobleem ook warmte en koude gevoeligheid heeft.

Sterkte!
vr, 12/30/2005 - 10:43 Permalink
Lieneke

Het is inderdaad echt mega druk op het moment! Iemand die ik heel erg goed ken heeft op dit moment dienst (dit betekent 24 uur per dag. Ze heeft de kerst gedraaid, deze week en met oud/nieuw is ze ook de klos.) Ik heb haar gisteren aan de telefoon gehad en toen had ze net 9 uur achter elkaar (!!! zonder pauze!) alleen maar spoedklachten gehad! 's nachts werd ze ook steeds gebeld.

Ik kan me voorstellen dat het elders ook erg druk is. Spoed gaat nu eenmaal voor...

Tijdelijk zelf vast plakken. Lijkt me geen goed plan. Misschien wel steeds even aanstippen met tandpasta voor gevoelige tanden. En gewoon nog eens bellen.
vr, 12/30/2005 - 10:50 Permalink
dj

Ja.. het gesprek voorbereiden en rustig aandringen.

Nog een terzijde: hoeveel tandartsen zouden zelf met een losgekomen kroon voorin patienten gaan behandelen? Waarmee ik maar wil zeggen: mensen in het Nederland van nu schamen zich en zijn in hun dagelijks functioneren zwaar beperkt door dit soort dingen. Dit hoort m.i. mee te wegen in de mate van spoed waarmee dat wordt behandeld.

Voor mij is het niet iets waarvoor je een tandarts voor uit zijn/haar bed belt maar iets waarvoor je toch probeert binnen enkele dagen een oplossing voor te vinden als dat een beetje kan, twee weken is als het enigszins vermeden kan worden wel erg lang voor een gat in het front.
vr, 12/30/2005 - 10:56 Permalink
Johanna1

Vandaag na een aantal antwoordapparaten de moed maar opgegeven en extra pijnstillers ingeslagen. Wel leuk om te lezen hoe we met zijn allen verschillend tegen dit onderwerp aan kijken. Ik zie mijzelf toch als een redelijk mens die iedereen, ook tandartsen :wink: een vakantie gunt. Tandarts zijn is geen nieuw beroep. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om aan de hand van de historie te kunnen bepalen hoeveel tandartsen er beschikbaar moeten zijn om nog een goede dienstverlening te kunnen garanderen? Ik krijg de indruk dat er in mijn stad zo'n 15 praktijken nu gesloten zijn en dit waargenomen wordt door 1 vervanger? Ja, dan kan ik mij voorstellen dat je het niet meer trekt. Maar ik zit met de gebakken peren.

Om even op een van de vorige sprekers in te haken: ik gun iedereen een vakantie. Maar we kunnen nu eenmaal niet allemaal tegelijk weg. Ik heb trouwens kinderen en ben gebonden aan de schoolvakanties. De helft van mijn collega's zijn nu weg en ik werk extra i.p.v. minder..... Zo werkt dat!!! En in februari ga ik.....en werken zij wat extra. Iedereen blij en ook onze klanten.
vr, 12/30/2005 - 17:53 Permalink
Lieneke

Ik vind het een goed punt wat je aanhaald. Misschien is het in sommige regio's inderdaad niet goed verdeeld. Maar het is nu extra druk omdat mensen bang zijn dat ze het in het nieuwe jaar niet meer vergoed krijgen.
In onze praktijken hebben we al ruim een maand hier 'last' van. We hebben veel en veel meer pijnklachten dan normaal. In 1 praktijk werd er zelfs een half uur vroeger gestart en tot een uurtje of 7 a half 8 doorgewerkt!
Zoiets kan je van te voren niet echt voorspellen en daar heb jij (en vast velen met je) last van...
vr, 12/30/2005 - 18:11 Permalink
Johanna1

Vanmorgen om half twaalf naar het inloopspreekuur van de dienstdoende tandarts (niet dezelfde als die van gisteren) gegaan en de situatie uitgelegd. Zonder te overdrijven of een heel toneelstuk te moeten opvoeren was ik van harte welkom terwijl de wachtkamer helemaal vol zat. Tussendoor nog boodschappen gaan doen en uiteindelijk om twee uur geholpen. Het bestaat toch nog!!!! De tandarts die gewoon doorgaat tot zijn wachtkamer leeg is en ondertussen gewoon relaxed en gezellig blijft. Ik ben weer helemaal gelukkig.....

Het enige wat onbrak was de schaal met oliebollen!!!! Verder een topservice. :smt006
za, 12/31/2005 - 15:13 Permalink
Moon

Fijn om te horen Johanna dat het opgelost is :D

Geniet van de jaarwisseling! Dan maar zelf een schaal oliebollen op tafel zetten ;)
za, 12/31/2005 - 15:50 Permalink
Johanna1

Was is gisteren nog zo gelukkig....vandaag gaat het helemaal mis. Gisteren is dus die facing weer terug geplakt. De tandarts gaf aan dat het tandvlees wat ontstoken was. Sinds vannacht heb ik een kloppend gevoel in de tand en een zeurende pijn ter hoogte van mijn neusvleugel welke toeneemt als ik er op druk. Wat moet ik hier nu weer mee aan? We zijn weer terug bij de pijnstillers.
zo, 01/01/2006 - 12:53 Permalink
Johanna1

Knarsentanden doe ik mijn hele leven al. Dat deze gewoonte slecht is voor het gebit geloof ik zonder meer en ik ga dat ook zeker oppakken met mijn tandarts. Maar is dat nu de oorzaak van mijn huidige probleem? Dit is natuurlijk allemaal pas begonnen na het kwijtraken van die facing en terugplaatsen. Daarvoor was mijn tandvlees trouwens heel gezond. Nooit bloeden en altijd complimenten van mijn tandarts gekregen. Is dit niet een ontsteking? Weer naar een vreemde tandarts zie ik erg tegenop, maar wat moet dat moet.
zo, 01/01/2006 - 16:30 Permalink
dj

Nou, het idee is dat het mede-oorzaak zou kunnen zijn voor het loskomen van die facing. Op facings, kronen, bruggen, vullingen en implantaten komen grotere krachten te werken door het knarsen. Ook zou het denk zo kunnen zijn dat tanden en kiezen door het knarsen wegsluiten en dat daardoor een vulling die eerst voldoende houvast had dat na het afslijten niet meer heeft en dus loskomt.
zo, 01/01/2006 - 17:50 Permalink
prondel

Knarsentanden doe ik mijn hele leven al.


al doet de hele familie het, het is slecht voor je gebit. die tand heeft net een portie op zijn donder gehad: facing slijpen, plakken, eraf weer terug plaatsen etc. allemaal minder vrolijke momenten voor de zenuw. en die kan maar 1 ding......auw roepen (of liever, dat doe jij omdat die zenuw een prikkel doorgeeft).
soms is dan een knarsactie genoeg om zo'n tand effe lekker over de rooie te helpen.
dus.......... trek: je conclusie/stoute schoenen aan/aan de bel/je zondagse pak aan/eropuit/een kroket.

maar doe er in elk geval eens iets aan.
ma, 01/02/2006 - 10:57 Permalink