tandart/endodontoloog

Author:
amsterdam1974
Posted:
wo, 09/29/2010 - 19:30
Hallo,

Ik heb een vraag mbt het volgende. Vorig jaar zijn bij mij 2 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd. Daarna heeft het altijd 'gerommeld' in de buurt van die kiezen. De tandarts maakte foto's maar kon niets zien. Die tandarts gaat met pensioen, ik heb gelukkig een nieuwe gevonden bij mij in de buurt. Die maakt foto's van de 'rommelende' kiezen en stelt meteen vast dat bij 1 kies de endo niet goed is uitgevoerd. Hij gaf ook aan het zelf niet aan te durven en stuurde mij door naar een endodontologie praktijk.
Daar vertelden ze mij dat bij beide behandelde kiezen 4 kanalen tot de helft zijn gevuld, terwijl beide kiezen 5 kanalen hebben die nogal verstrengeld in elkaar eindigen. Mijn 1e gedachten: - klasse van mijn nieuwe tandarts dat hij niet zelf gaat rommelen maar zijn grenzen kent -en- wat ontzettend balen van mijn vorige tandarts (en de kosten en de tijd).

Mijn vraag is nu: kan een tandarts die in NL tandheelkunde heeft voltooid op een foto zien dat een kies 5 kanalen heeft? Met andere woorden, heeft mijn vorige tandarts iets over het hoofd gezien? Kan een tandarts ook vaststellen op een foto dat hij de kanalen maar tot de helft gevuld heeft?

Zoals ik er nu over denk laat ik nooit meer een tandarts een endo uitvoeren, maar wil ik linea reacta naar een verwijspraktijk. Dit kost mij zoveel tijd en geld nu. Zeker voor de kiezen in de bovenkaak geen endo meer door een tandarts. Ik ga er geen issue van maken bij mijn bijna gepensioneerde tandarts, maar voor de toekomst wil ik gepruts in mijn mond voorkomen. Reageer ik te rigoreus? Ik sta open voor allerlei informatie/argumenten.

Alvast heel erg bedankt voor de reactie op mijn vraag. En ja, ik zal na de reactie ook wat laten horen :-). Is wel zo netjes.

Groetjes!
vV

Mijn vraag is nu: kan een tandarts die in NL tandheelkunde heeft voltooid op een foto zien dat een kies 5 kanalen heeft? Met andere woorden, heeft mijn vorige tandarts iets over het hoofd gezien?
zal ik eerst de foto moeten zien... soms zie je duidelijk een 5e wortel, dan is er zeer waarschijnlijk ook een 5e kanaal. wel vrij zeldzaam. Hangt ook erg van d einschietrichting van de foto`s af of dat zichtbaar zou kunnen zijn. Geen 100% exacte wetenschap in ieder geval.

Kan een tandarts ook vaststellen op een foto dat hij de kanalen maar tot de helft gevuld heeft?
een foto is niet heilig mbt vullengte , electronische meetapparatuur is nauwkeuriger. Nu is de helft wel een groot verschil, maar dat hangt ook weer van de wortellengte af. Maar onvolledig gevuld is meestal wel duidleijk te zien ja. En of dat dan de helft of een kwart is doet dan niet meer ter zake eigenlijk. Ook zijn andere zaken nog van belang om te weten, bv extreme wortelkrommingen, zeer nauwe, verstopte kanalen en noem maar op. Lastig een eenduidig antwoord te geven dus. het is een vervelende zaak, en als het door de nieuwe tandarts echt zo zwart-wit gesteld wordt: laat het hem dan op papier zetten en schrijf de oude tandarts aan voor een reactie van zijn kant.
wo, 09/29/2010 - 19:57 Permalink
amsterdam1974

Goedenavond,

Bedankt voor de snelle reactie! Ik zit er een beetje mee in mijn maag. Als leek weet je niet wanneer iemand een goede tandarts is en je wilt iemand niet onterecht aanvallen. Daarbij is het mensenwerk en een vergissing maken kan.

Ik zal het morgen bij de endo praktijk nog eens aankaarten in hoeverre het goed op de foto te zien is/was voor de tandarts. Ze gaf wel aan dat het zeer waarschijnlijk is dat meerdere van mijn kiezen (dan de 2 kiezen die zichtbaar zijn op de foto) 5 kanalen hebben. Het is in elk geval een flinke klus op dit moment! Na 2 uur behandeling gisteren is het nog niet af. Ze gaat morgen weer verder. Dan vraag ik ook of ik de andere kies op korte termijn moet laten behandelen. Daar speelt nl hetzelfde, 5 wat grillig gevormde kanalen. Ben er klaar mee ;-)!
wo, 09/29/2010 - 20:07 Permalink
Basset

als e al de meest abnormale tanden hebt in de norm der endodontologie is het niet zomaar om de oude tandarts als een slechte tandarts te beschouwen ... daarvoor zou je als tandarts al bij de eerste beandeling moeten aanwezig zijn geweest. As je eke tandarts die een vierde en zeker een vijfde kanaal mist een euro zou geven .. dan heb je waarschijnlijk grote geldnood.

Heb sinds deze week ook een microcoop, heeft jaren geduurd omdat ik geen inbouwfilters voor "light amplification of stimulated emission of radiation"technieken te gebruiken. Daarbij kan bij een fout snel blindheid optreden bij de tandarts. Nu werken met twee brillen (eigen en veiligheidsbril) is niet haalbaar.

Een hele wereld gaat open. Bij gebreke aan tarief en de hoge investeringskost kan je geen tandarts verwijten dat hij geen vijfde kanaal aantreft. Bovendien na drie dagen effectief de microscoop gebrukt te hebben in endontologie is er bij twee endo behandelingen op drie al discussies waarom de microscoop extra betaald dient te worden ... dezelfde reden kan bij veel tandartsen ook een reden zijn om te weinig foto's te nemen voor en tijdens de wortelkanaalbehandeling
do, 09/30/2010 - 04:46 Permalink
amsterdam1974

Hai,

Ik ga ook niet zomaar mijn oude tandarts als slecht bestempelen. Vandaar ook mijn bericht hier om eens te informeren hoe zoiets kan gebeuren. De 2e tandarts zag nl wel onmiddellijk op de foto's dat dit een klusje was waar hij zich niet aan ging wagen. Vandaar mijn twijfel. De 1e ging wel zelf aan de slag....
En omdat de endodontoloog vertelde dat de kanalen tot de helft gevuld waren heb ik dus zo mijn idee over de vorige behandelingen. Van mij mag de tandarts zoveel foto's maken als hij wil en de extra kosten voor de microscoop betaal ik heel graag, als ik daarmee nog een kroon kan krijgen op het element en de behandeling goed lukt.... Dan ben ik een blij mens. Liever de microscoop en/of foto's teveel en genoeg aan 1 endo ipv dat het werk dus overgedaan moet worden.

rest mij nog 1 vraag.... omdat de endodontoloog zei dat mijn andere kiezen ook zeer waarschijnlijk 5 kanalen kunnen hebben, is het dan wijzer om voortaan direct een endo door een specialist te laten doen? Of weer voor de 3e keer een kans wagen in een praktijk waar geen microscoop aanwezig is?

Bedankt voor het meedenken.
do, 09/30/2010 - 07:32 Permalink