Tand trekken?

Author:
Grietje
Posted:
wo, 10/23/2002 - 09:14
Ik heb een zoontje van 4 jaar oud. Twee en een half jaar geleden is hij gevallen op zijn mond tegen de rand van het bed. De tanden bloedden destijds vreselijk en we zijn direct naar een weekendtandarts gegaan. Deze heeft gekeken en gezegd dat de tand op zich wel vast zat en we moesten het even in de gaten houden. In de loop van de tijd verkleurde te tand van wit naar lichtgrijs. De tand schoof ook lichtelijk naar beneden, maar dit is niet zo heel erg veel. Nu keek ik laatst even heel duidelijk naar de tand en ik zag dat boven op de tand op het kaakbot, ongeveer op de plaats waar een tand begint een wit bobbeltje zat. Dit bobbeltje kon je wegdrukken en later kwam hij weer terug (pus?).
Gisteren moest ik voor mezelf naar de tandarts en heb ik dit verteld en gevraagd wat ik eraan moest doen. De tandarts zei meteen dat de tand er zeer waarschijnlijk uit moest worden getrokken. Hier schrok ik vreselijk van, want een tand bij een kind van 4 trekken lijkt me vreselijk en ben dit eigenlijk ook niet zomaar van plan. Hij moet nog wisselen. Kan ik niet wachten, tot het moment dat hij gaat wisselen? Toen ik dit vroeg reageerde de tandarts heel erg heftig met de mededeling dat zij wel besliste wat er ging gebeuren en dat ik dat niet besliste. Er was zelfs geen gesprek over mogelijk. Ik kwam eigenlijk vreselijk overstuur thuis.
Nu heb ik eigenlijk een aantal vragen.
Moet die tand er nu werkelijk uit getrokken worden? Wat kan dat witte bultje op die kaak zijn? Is het zo dat de tandarts altijd meteen beslist en dat ik totaal geen inspraak mag hebben in een beslissing?

Vriendelijk bedankt voor het lezen van mijn verhaal en ook voor het beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Grietje