splinter

Author:
richsercom
Posted:
wo, 11/05/2003 - 18:41
Hoi,
weet iemand toevallig wat een splinter kost?
Kan je dit bij een mondhygieniste laten maken?

Alvast bedankt voor het reageren, groetjes Richard.
Lieneke

Ik denk dat je een splint bedoeld!
Sommige mondhyginisten kunnen het zelf maken; anderen laten het liever aan de tandarts over.
Eigenlijk maakt de technieker de eigenlijke splint. Een tandarts/mondhygieniste maakt alleen een afdruk van het gebit.
wo, 11/05/2003 - 22:09 Permalink
natascha31

Een splint of opbeetplaatje kost ongeveer 30 euro. De TA maakt een afdruk van alginaat en stuurt deze naar de tandtechnieker. Ongeveer een week later is hij klaar.
do, 11/06/2003 - 20:40 Permalink
Ricky

Ik denk dat 30 euro een te laag bedrag is!!
Er zitten niet alleen tandartskosten, maar ook tandtechniekkosten aan vast. Ik heb de tarieven niet bij de hand, maar denk dat 100 euro dichter bij de waarheid zit!

Groeten, Rick
ma, 11/10/2003 - 00:43 Permalink
dj

Hoi,

De termen splint en spalk worden gebruikt voor een groot aantal hulpmiddelen. Ze worden in ieder geval onder anderen gebruikt bij knarsen (bruxisme) en bij een verkeerde beet (malocclusie).
Om de vraag te kunnen beantwoorden is een wat eenduidiger omschrijving nodig.

De NMT hanteert in ieder geval het volgende:

G62, occlusale spalk, E 125,50
G63, repositiespalk, E 185,50
G64, controlebezoek spalk, E 23,20
G69, occlusale opbeetplaat, E 51

De verschillen hiertussen zijn me niet duidelijk. G62 en G69 lijken me tegen een verkeerde beet, G63 zou tegen knarsen kunnen zijn. De omschrijvingen van de NMT suggereren dat bij G62 en G63 wat meer onderzoek hoort.

Tegen schade door knarsen worden ook wel verschillende typen zachte plastic bitjes gebruikt die ook wel splint worden genoemd. Deze kunnen al dan niet op maat worden gemaakt. Hiervan heb ik eens een model van 8 dollar gezien.

de codes zijn hier te vinden
http://www.nmt.nl/nmt/Website/nmt.nsf/vlWebsite2/41E7BCFF9C0456F6C1256A…

en de tarieven hier
http://www.nmt.nl/nmt/Website/nmt.nsf/vlWebsite2/41E7BCFF9C0456F6C1256A…

Doeg,
di, 11/11/2003 - 13:43 Permalink
de digitale tandarts

Het maken van een splint is geen voorbehouden behandeling en kan dus overdreven gezegd ook door de groenteboer om de hoek gedaan worden.

Ik sluit me aan bij het antwoord van dj. Mocht er sprake zijn van dysfunctie van het kaakstelsel of duidelijk klemmen/knarsen (parafuncties) dan moet er meer onderzoek gedaan worden en een van de duurdere varianten van een splint gemaakt worden, dit alles dan uitgevoerd door een tandarts.

Is er geen sprake van dysfunctie of alleen een lichte vorm van parafuncties dan zou je kunen overwegen de goedkopere zacht splint te laten maken, ook wel nightguard genoemd. Mogelijk dat een mondhygienist dit doet, maar het hoort over het algemeen niet tot haar standaard takenpakket.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-11-16 18:25 ]
zo, 11/16/2003 - 18:25 Permalink
marky

Welke onderzoeken kunnen er worden gedaan dan voor iemand die doet tandknarsen/klemmen?

Zelf zei mijn tandarts dat ik dus deed klemmen omdat stukje van mijn facing na 1 nacht al was afgebroken en kreeg later zo'n knarsplaatje mee. Is nooit echt onderzoek verder geweest en ik weet of niet of ik nog steeds doe klemmen, want het is natuurlijk een dure grap om het te proberen zonder knarsplaatje.

Zijn er wel andere instituten die daar maar gespecialiseerd in zijn?

Marky
ma, 11/17/2003 - 13:28 Permalink
Lieneke

Je zou naar een gnathaloog kunnen gaan...
Hoe je weet dat iemand knarst kan je zien bij de bijtvlakken van tanden en kiezen; die zijn dan afgesleten. Je kan ook voelen aan de kaakkopjes of ze gelijk samen 'roteren'. Als iemand heel erg knarst dan maakt het ene kaakkopje een andere beweging als de andere. Ik vind dat zelf heel lastig om te voelen hoor.
Ik ben trouwens geen expert op dit gebied, maar ik zou als ik jou was die splint nemen. Dat is een effectief middel.
ma, 11/17/2003 - 18:12 Permalink
marky

Een gnathaloog, hoe kom je daar terecht?
Ik doe waarschijnlijk klemmen,waardoor er veel druk uitgeoefend wordt op mijn tanden en facings, is dat dan ook te zien?

Ik heb zo'n knarsplaatje meekregen. Het knelt enorm aan mijn ondertanden en 's morgens heb ik last van mijn tanden, voelen dan tijdje gevoelig aan.

Las ook op internet dat het niet goed is voor de hygeniene van je tanden, dat het tandbederf versnelt. klopt dit eigelijk? Ook las ik dat het je beet kan veranderen. Dus maak me nu weer zorgen over de effecten op langere termijn ervan.

Schijnt dat een NTI erg effectief is
http://www.nti-tss.com/
Weet iemand of deze ook in Nederland te krijgen is?

Alvast bedankt weer,
Marky
di, 11/18/2003 - 13:04 Permalink
dj

Hoi,

Ik had een stukje geschreven maar heb het weer weggehaald. Ik ben er gewoon niet zeker van, en het is zo moeilijk...

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2003-11-18 18:42 ]
di, 11/18/2003 - 16:19 Permalink
dj

Hoi,

Ik zit wel die NTI site door te spitten. Wat ik van de NTI denk kan ik nog niet zeggen.

Wel durf ik al te zeggen dat er in ieder geval sprake is van toch vrij agressieve marketing. Ook lijkt deze site mij uit te gaan van de mensen die de NTI verkopen. Dat zijn voldoende redenen om een en ander met een korreltje zout te nemen, waarmee ik niet wil zeggen dat de NTI niet zou werken. Ik ben vooralsnog wel op zoek naar de onderzoeksresultaten die me meer houvast geven.

De indruk die ik uit de site gekregen heb is dat de NTI op op deze site sterk wordt gepromoot als middel voor het bestrijden van migraine. Ik vind deze benadering kort door de bocht, en het lijkt mij dat hierdoor de groep mensen die hun behandelaar om de NTI zal vragen veel groter wordt dan de groep die er waarschijnlijk baat bij zal hebben.
Ook vind ik enkele op de site voorgestelde interviewtechnieken sterk leidend. Ik zoek nog door.

Doeg,
vr, 11/21/2003 - 13:54 Permalink
marky

In de diverse nieuwsgroepen over denists kwam ik de NTI ook vaker tegen, vandaar dat ik die site ken. Schijnt in Amerika door veel tandartsen te worden toegepast

Maar ja, kan net zoals je al zei, ook agressieve marketing zijn....
vr, 11/21/2003 - 15:51 Permalink
de digitale tandarts

Tandarts-gnathologen (specialisten in deze materie) werken over het algemeen in centra voor bijzondere tandheelkunde (universiteiten/ziekenhuizen) en zijn bereikbaar via verwijzing gekregen van je tandarts.

Overigens is de website van nti erg uitgebreid en zijn er leuke animaties te zien over het kauwstelsel, maar ik moet wel zeggen dat tegenwoordig bewezen is dat veel dysfunctie problemen van het kaakstelsel geen directe relatie heeft met de manier hoe de tanden op elkaar bijten en glijden.

Lichaamshouding en stress (+andere psychosociale factoren) hebben een grote invloed en moeten bij dit soort complexe problemen ook meegenomen worden.

Vaak werken gnatholgen samen in een team met psycholgen en fysiotherapeuten.

Terugkomend op een bericht van Marky: Uitgebreid Functioneel Onderzoek wordt gedaan als er dysfunctieklachten aanwezig zijn in het kaakstelsel, o.a. pijnlijke/knappende kaakgewrichten, overbelaste en vaak pijnlijke kauwspieren, spierspanningshoofdpijn.

Door middel van provocatietesten kan de mogelijke oorzaak achterhaald worden, bijv. gelegen in een van de kauwspieren of bijv. juist in een kaakgewricht.

Een splint kan dan gebruikt worden om de kaak in een gunstigere positie te dwingen (minder naar voren) en de krachten gelijk over de hele kaak (voor/achter, links/rechts) te verdelen.

Bij klemmen is het ook belangrijk dat degene die het doet er zich zelf goed van bewust is en het probeert zoveel mogelijk af te leren.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-11-21 18:51 ]
vr, 11/21/2003 - 18:40 Permalink
dj

Ik moet wel iets op twee van mijn uitspraken over de NTI terugkomen.

Over het promoten van de NTI als middel voor bestrijding van migraine:
Zo is de NTI in de VS door de organisatie die daarover gaat, de FDA, goedgekeurd. De maker van de NTI moet zich daar dan natuurlijk aan houden. De achtergrond hiervan wordt op de NTI site m.i. toch voldoende uitgelegd. Ze geven ook aan dat en hoe andere oorzaken van migraine kunnen/moeten worden uitgesloten.

Die interviewtechnieken daar blijf ik vraagtekens bij houden. Ze geven aan: sommige patienten hebben een hoop meegemaakt bij de behandeling van hun migraine en zullen daarom al snel de ernst van hun probleem ontkennen, zodat de tandarts de juiste informatie niet krijgt. Ik denk dat het dan meer voor de hand ligt om in het geval van migraine daarvan ook vroegtijdig de tandarts op de hoogte te stellen (en hier procedures voor te ontwikkelen mede ivm met toestemming van de patient) dan om de patient woorden in de mond te gaan leggen.
Toch moet dit wel los worden gezien van de NTI zelf. Die interviewtechnieken zijn gewoon niet al te relevant.

De DT schreef:
maar ik moet wel zeggen dat tegenwoordig bewezen is dat veel dysfunctie problemen van het kaakstelsel geen directe relatie heeft met de manier hoe de tanden op elkaar bijten en glijden.


Begrijp ik het goed dat u ook doelt op de gedachte dat overbeet en onderbeet niet aantoonbaar tot klemmen/knarsen/overbelasting/gewrichtsbeschadiging leiden? Op de NTI site wordt inderdaad ook zoiets gesteld:
http://www.nti-tss.com/PowerPoint/NTI-web-PowerPoint_files/frame.htm, slides 22 en 23.
wo, 12/17/2003 - 15:09 Permalink