23 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 3
#1
Salaris/honorarium tandartsen
door Takka di, 06/02/2009 - 15:49

Beste mensen,

Ik, als eerstejaars student tandheelkunde zijnde, word er constant enthousiast aan herinnerd dat ik later "een goede boterham ga verdienen" zodra ik vertel dat ik tandarts in wording ben. Blijkbaar is dat algemeen aangenomen, en natuurlijk ben ik zelf ook wel op de hoogte dat een tandarts niet onder modaal zit om het maar even zo te zeggen. Vanzelfsprekend is geld niet mijn drijfveer, integendeel zelfs. Toch is het voor mij nog erg onduidelijk wat een tandarts nou eigenlijk netto over houdt. Dat is natuurlijk afhankelijk van vele factoren (loondienst/groepspraktijk/zelfstandig, 'soort' tandarts etc. etc.), ik hoop echter dat iemand mij wat duidelijkheid kan verschaffen over de volgende dingen:

Een tandarts in loondienst, hoe en waar wordt zo'n salaris op gebaseerd? Puur op uren? En hoe hoog kan zo'n salaris zijn?

Tandartsen in een eigen praktijk of groepspraktijk: een (groeps)praktijk starten of overnemen is natuurlijk een behoorlijke investering. Het runnen van een eigen praktijk neemt überhaupt natuurlijk grote kosten met zich mee, o.a. verbruikskosten en huur e.d. Zo'n praktijk heeft natuurlijk een bepaalde omzet, afhankelijk van het aantal tandartsen/mondhygienisten, aard van behandelingen, patientenbestand etc. etc.
Is er iemand die mij een reëel kostenplaatje kan geven, aan de hand van een (eigen?) voorbeeld? Worden de kosten van een praktijk met 2 tandartsen bijvoorbeeld 50/50 gedeeld? Ik ben hier erg nieuwsgierig naar!

Nogmaals wil ik benadrukken dat ik slechts geinteresseerd ben in deze zaken, het beroep tandarts vind ik nu al fantastisch en ben ontzettend enthousiast. De reden dat ik dit hier plaats is omdat ik mij toch ietwat bezwaard voel om dat aan docenten te vragen of het aan mijn eigen tandarts te vragen.

ik hoop op uw reacties!

m.v.g.
Stef

Takka
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 06/02/2009 - 15:18
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door Spiegeltje di, 06/02/2009 - 20:53

Het is oorverdovend stil .....

Spiegeltje
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 01/22/2006 - 20:30
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door Lieneke di, 06/02/2009 - 22:33

Vind je het heel gek?

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 dag 19 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door Spiegeltje di, 06/02/2009 - 23:07

Is er iemand die mij een reëel kostenplaatje kan geven, aan de hand van een (eigen?) voorbeeld?

Dat de forumtandartsen hun eigen financiele situatie gaan vermelden zit er i.d.d. niet in denk ik (is ook niet zo interessant) maar wat inzicht in de kosten en baten van een gemiddelde praktijk is best wel interessant en leerzaam.

Ook nuttig richting patienten die vaak wat meer oog hebben voor de hoge tandartsrekeningen dan de behoorlijke kosten die er vanaf gaan.

Punt blijft natuurlijk wel dat een tandarts een vrij beroep is zodat je inkomsten in sterke mate afhangen van de eigen inspanningen, werkwijze en ondernemerschap. Weinig tandartsen werken immers in loondienst met een bijbehorend salaris.

Ach, wat zou een gemiddelde, ervaren tandarts met een drukke, goed draaiende solopraktijk aan omzet draaien? Twee tot misschien wel drie ton moet kunnen. Misschien maximaal een ton aan kosten eraf (lijkt me ruim, hangt ook van de omzet af)? Dat is dan je bruto inkomen. Het lijkt me dat bruto 1,5 ton wel haalbaar is met flinke afwijkingen naar boven. Beginnende tandartsen zullen dit niet halen, maar een tonnetje bruto zit er misschien wel in. Da's meer dan veel andere beginnende 'professionals'.

Spiegeltje
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 01/22/2006 - 20:30
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door mecánico para bicicletas wo, 06/03/2009 - 13:31

d'r zijn hier teveel zeurpietjes geweest in het verleden die aanschoppen tegen wat zei noemend "de grootverdieners en graaiers van onze centen" .......dat maakt het voor mij in elk geval duidelijk dat dit soort discussies of praatjes hier door mij niet worden gevoed. hij vraagt het maar aan zijn docenten of eigen tandarts. de kift van sommige bezoekers maakt dit soort gesprekken hoogst onplezierig.

mecánico para b...
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 09/24/2006 - 13:21
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door vV wo, 06/03/2009 - 15:58

omzet is van zoveel zaken afhankelijk: snelheid, hoeveel delegeren naar lager personeel etc. Daarnaast is de vestigingsplaats ook nog een zeer grote factor bij huisvestingskosten etc.

Er zijn een paar vuistregels en zo, ga door de bank genomen maar uit van een 40-60% kosten in je omzet. Vergeet niet dat de salarispost een behoorlijke is, en gelijk erg afhankelijk van de opbouw van de praktijk Van wat er over blijft ga je dan alle grote zaken nog betalen als pensioenopbouw, Premie AOV ed.

Komt er dus op neer dat een tandarts die een waarnemer heeft lopen tegen ik noem maar 50% van de gemaakte omzet daar niets of weinig aan verdient.

vV
Offline
Laatst gezien: 3 dagen 12 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door Takka wo, 06/03/2009 - 18:10

vV kan je je laatste zin wat toelichten? Mijn stagetandarts die samen met een andere tandarts een praktijk runt claimt jaarlijks met zijn tweeën zo'n 7 ton omzet te hebben. Dit klinkt op het eerste gezicht veel, wordt dit bedrag simpelweg 50/50 verdeeld nadat de nodige kosten er af zijn getrokken?

(Alvast) bedankt voor de reacties Smile

Takka
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 06/02/2009 - 15:18
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door Maja wo, 06/03/2009 - 18:36

Bel het NMT eens op. Zij kunnen je uitleg geven.

De tandartsen met wie ik werk krijgen 42% van hun verdiensten op die dag. Dus het ligt eraan hoe snel je werkt, hoeveel mensen er komen, wat voor afspraken wat je verdiend. Maar de belasting moet daar natuurlijk nog even wat vanaf snoepen. En je verzekeringen.
De praktijk eigenaar heeft het zwaarder, want hij moet natuurlijk het personeel nog betalen, het pand, de nutsbedrijven, de verzekeringen, de factureringsmaatschappij, de gebruiksmaterialen enz enz.

Veel tandartsen runnen een kostenmaatschap, hierin worden de kosten gelijk op gedeelt onder het aantal tandartsen in de praktijk. Erg aantrekkelijk.
(ik was laatst op cursus eigen praktijk bij de vvaa).

Ik zit nu in loondienst, maar ik ga een eigen praktijk starten. Meer vrijheid, dat vooral maar ook financieel aantrekkelijker.

Maja
afbeelding van Maja
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 6 dagen geleden
Geregistreerd: 02/09/2005 - 11:43
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door BJN wo, 06/03/2009 - 19:10

Meer vrijheid, dat vooral maar ook financieel aantrekkelijker.

Kan, maar kan ook tegenvallen als je ALLES gaat meerekenen. Inclusief de overuren die je gaat maken (onbetaalde dan!). Je moet het zeker doen. Maar het financiele verschil kan uiteindelijk tegenvallen. Je loopt tenslotte ook veel meer risicos op allerlei gebied.

BJN
afbeelding van BJN
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 12/22/2005 - 21:28
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door vV wo, 06/03/2009 - 19:16

7 ton maar?? :smt002 Zegt mij niet zoveel zonder te weten wat er verder speelt en hoeveel uren beide draaien, wat er aan ander personeel is, zoals MH, preventieassistentes etc.

En daarnaast: het begrip omzet is relatief als je mega hoge kosten hebt bv door een slecht personeelsbeleid. Ken meerdere praktijken waar veel gedelegeert wordt aan preventieassistentes maar waar de winst lager is dan de mijne, waarbij ik nog eens minder uren draai en minder druk op d eketel, simpelweg doordat men volledig ontspoort is met salariering oa.

Omzet EN kostenniveau bepalen of je het goed doet. 7 ton? het zal, en met 2 tandartsen die full time werken en meer mogelijkheden zouden moeten hebben dan een solotandarts vind ik het een matig cijfer, als het het enige ijkpunt is...Enige voordeel dat ze hebben is per tandarts (hopelijk) relatief lagere kosten.

vV
Offline
Laatst gezien: 3 dagen 12 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
Re: Salaris/honorarium tandartsen
door mecánico para bicicletas wo, 06/03/2009 - 19:27

Ik zit nu in loondienst, maar ik ga een eigen praktijk starten. Meer vrijheid, dat vooral maar ook financieel aantrekkelijker.

en meer zorgen, werk na de werkuren en dingen als verzekring voor je eigen arbeidsongeschiktheid. tis niet nix

mecánico para b...
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 09/24/2006 - 13:21
Pagina 1 van 3