rondkijken naar andere tandarts in Zwolle

Author:
tjaatje
Posted:
vr, 11/20/2009 - 11:11
Ik verander niet graag, dat vooropgesteld. Maar door mijn ervaringen met mijn huidige tandarts overweeg ik om over te stappen naar een andere tandarts. De vraag of die mij accepteren in het midden gelaten.
Een tandarts is een heel persoonlijk iets, mijn vader vindt hem een kundig man. Mijn moeder vindt dat hij een prachtig gebitje voor haar heeft gemaakt ( dat zal het tandtechnisch lab wel doen, en niet hijzelf, maar toch, de nazorg, de pasvorm, het happen etc.. dat doet hij toch wel) Mijn dochter vindt hem niet geweldig, had vroeger echt een aversie tegen hem, en misschien nog wel. Bij klachten over pijn, kon hij nooit wat vinden. Met mijn zonen vond ik en nog wel, hem niet vriendelijk, zeker toen hij zijn praktijk net starte en zelf nog jonge kinderen had. Ik vind het wel bijgetrokken. Eerlijk is eerlijk. Maar dat hij mijn zoon met een te smalle bovenkaak en de hoektanden ergens boven in de kaak over de andere tanden heen weigerde om door te verwijzen naar de orthodontist, terwijl die mensen ook een lange wachtlijst hebben, vond ik ook niet een topactie. Hij moest eerst maar beter leren poetsen. De tweede keer, weigerde hij ook, en op mijn opmerking dat hij toch zo niet door kon lopen...lachte hij in mijn ogen een beetje arrogant, dat dat best kon, hij kon er oud mee worden. Hierop heb ik de poot strak gehouden en min of meer geeist dat hij doorgestuurd werd. Aldus geschiede. Na een jaar kwam hij bij een prima orthodontist terecht, waar hij nu ook nog steeds onder behandeling is. De kaak was niet uitgebreed, en hij had niet veel langer zonder orthodontie moeten lopen, want... dan konden ze niet meer op een vrij eenvoudige manier de kaak uitbreden, en moest dat operatief geschieden. Naar mijn mening behoort een tandarts dat toch ook wel te weten? In elk geval, hij beugelt nu, gaat prima, met poetsen, met spoelen, etc..En hij krijgt een mooi bekkie.

Dan mijn bekkie, tja.. valt blijkbaar niet zoveel eer aan te halen? Ik ben er nog niet over uit, wat wijsheid is. Hij is deskundig denk ik, en misschien heeft hij gelijk. Ik ben iemand die van jongsaf aan, regelmatig naar de tandarts is gegaan, juist omdat het een slechte start had. Mijn mond en gebitsverzorging is in al die jaren echt niet optimaal geweest. Dat besef heb ik. Maar ik heb wel altijd mijn tanden gepoetst, en de laatste jaren elektrisch. geflost heb ik ook wel, en ook met ragertjes gewerkt. Kortom, ik ben niet een patient die er niks aan gedaan heeft, en jaren geen tandarts heeft gezien.

Wat mij in zijn praktijd stoorde en nog wel.. was dat hij altijd zijn mondkapje ophield als hij tegen me sprak, ook na de behandeling, dit terwijl hij best weet dat ik een zwaar gehoorprobleem heb, en het min of meer wel van spraakafzien moet hebben.
Dan, lig je in die stoel, en wordt er met de assistentes gezellig gebept over het weekend, de weet ik veel wat dingetjes, en ik begrijp best dat dat gezellig is, maar tja..

Nu, misschien is zijn assistente een mondhygieniste, ik betwijfel het toch, ik denk eerder een preventie assistente, want als ik bekijk wat een mondhygieniste zou doen en hoeveel tijd ze daar aan kwijt zijn als er tandvlees problemen zijn, dan trek ik mijn voorzichtige conclusies.

Het feit dat ik nu een blijkbaar vergervorderde paronditis heb, wat waarschijnlijk door een verzwakte weerstand, veel medicatie etc etc, ineens verergerd is, dat kan. Maar dan nog, denk ik dat hij mij vaker naar de mondhygieniste had kunnen verwijzen. Of naar een parodontoloog. Ook gezien mijn recente ervaring, er is een ontsteking aan het woeden. Na het trekken van mijn achterste kies, en de hele donderse boel nog meer ontstoken raakte, heb ik diverse malen gebeld, wat ik moest doen. Dan krijg je te horen, niks. Voor de pijnklachten moest ik maar paracetamol nemen of ibuprofen. Maar.. en dat had ik al verteld, de pijn was niet het grootste probleem! Ik lag met een zeer pijnlijke hernia en slikte paracetamol, morfine, diclofenac etc..
Uiteindelijk heeft iemand mij chloorhexedine gehaald en ben ik gaan spoelen en spoelen en spoelen. Uiteindelijk kwamen er nog behoorlijk wat splinters uit, ( stuk of 9) Aanvankelijk dacht ik kiesresten, maar dat kunnen dus botsplinters zijn.
Door al de medicatie had ik weinig pijnklachten, was mijn afweer minder, en kreeg ik zowaar een schimmel in mijn mond, die uiteraard behandeld werd.
Het vervolg staat elders op deze site. Ik ga voor een second opinion, want ik moest maar overwegen om alles er uit te laten trekken. Eerst boven.... Er is geen kweek gemaakt, welke bacterie er huishoudt, er is geen antibiotica voorgeschreven, en als hij stelt dat ik zo'n slechte tandvlees toestand heb, waarom ben ik dan niet vaker of eerder doorgestuurd naar mondhygienist of parodontoloog. Zou hij misschien bedenken dat ik dat toch niet kan betalen? Kan he.. Maar ik wil wel die keuze hebben om zelf te beslissen.

Oke, kort, vaker gezocht naar een andere tandarts, maar een paar jaar geleden was het in elk geval erg moeiijk om een tandarts te vinden in zwolle die nog plek had.
Ik weet wel welke ik niet moet hebben, maar waar zou ik nog terecht kunnen, en met welke tandartsenpraktijk zijn goede ervaringen.
Ik zou het graag horen via PB.
frustmarja009

Ik lees dat je een zwaar gehoorprobleem hebt.
Ik ben doof, vaak kom ik zonder tolk.
Het grappige is dat de tandarts zijn mondkapje ook afdoet als ik met tolk ben! Attent toch!
Heb jij genoeg dB gehoorverlies voor een tolk? Gebarentolk of schrijftolk?
Zo ja, dan wil ik je aanmoedigen om een tolk te regelen. Dan krijg je meteen meer informatie. Ik heb gemerkt dat de tandarts zich veel vrijer voelt om gewoon te praten als er een tolk is. Heerlijk om meer info te krijgen!
vr, 11/20/2009 - 15:13 Permalink
tjaatje

Een tolk heb ik echt niet nodig hoor. Ben niet doof, maar behoorlijk slechthorend. Omdat mensen dat niet merken aan mijn spraak denken ze ook vaak dat ik alles hoor. :D Ik hoor best veel, maar wel met hoortoestellen en spraakafzien maakt het allemaal wat gemakkelijker.

maar goed, dat was het probleem niet. Ik wil een andere tandarts... Ik weet een goede, maar die neemt geen patienten meer aan. En dat is hier in Zwolle wel een probleempje.
za, 11/21/2009 - 15:06 Permalink
frustmarja009

Zwaar slechthorenden kunnen ook een tolk krijgen!

Het kan zijn dat als je een tolk meeneemt, dat je tandarts daarna zijn mondkapje afdoet. Zodat jij kan liplezen..... en het prettiger is om te blijven omdat veranderen van tandarts niet zo snel lijkt te lukken.

Is het ondertussen al gelukt om te veranderen van tandarts?

En misschien kom je wel in aanmerking voor een tolk? Het is wel even een drempel om een tolk aan te vragen, ze hebben beroepsgeheim. Ik krijg in elk geval veel meer informatie met tolk erbij!
do, 12/17/2009 - 15:18 Permalink