Recht op een goed gebit en een goede tandarts zoeken

Author:
Konijntjesinhetbos
Posted:
di, 05/29/2012 - 23:59
Ik zat vroeger 25 jaar plus bij dezelfde tandarts. Nu ben ik enkele keren op vakantie gegaan en toevallig brak een deel van mijn tand af. Dit bleek dus een carries te zijn die er blijkbaar al enige tijd zat. Mijn eigen tandarts had me hier niet over geïnformeerd. In het buitenland kreeg ik te horen dat er 3 meer carries zaten. Ik geloofde hun niet ivm snel geld verdienen. Als sinds 10 jaar geleden doen mijn tanden pijn bij het eten van bv zachte snoepjes (Gummi-beertjes bv.). Mijn eigen tandarts zijn altijd dat alles goed was. Opeens heb ik 6 gaatjes, toevallig 3 daarvan die in het buitenland werden aangekaart.

Gedurende de laatste jaren had ik een relatie met een buitenlandse tandartsassistente. Zij is ook enkele keren meegeweest tijdens mijn bezoek en klaagde steen en been over de slechte behandelingen. Op haar advies en het feit dat ik verhuisd ben heb ik een andere tandarts gezocht. Deze bleek echter uit dezelfde praktijk te komen als mijn vorige tandarts en werkt voor hem. Hij heeft enkele vullingen gedaan. Na 3 weken deden deze nieuw gevulde tanden nog steeds pijn. Pinda's eten deed bv pijn. Dit hield maanden aan. Na enkele keren terug te gaan te zijn bleef zijn conclusie dat alles goed was.

Nu heeft mijn inmiddels ex vriendin mijn gebit gecontroleerd en vond met het blote oog en een tandarts haakje zelf al 4 caries en enkele slecht gezette vullingen. Na een bezoek bij de nieuwe tandarts kreeg ik enkele heel vreemde diagnoses en antwoorden. Dingen waarvan ik 100% zeker weet dat ze niet kunnen kloppen. Ook kreeg ik een behandeling met een soort schildje om mijn tand die zo uit de verpakking kwam (waarvan ik niet wist op deze gesteriliseerd was). Mijn vertrouwen was weg. Ik heb daarna het nmt gebeld en om advies gevraagd. Zij adviseerde om een copie van mijn file op te vragen en een second opinion te doen. De praktijk wilde deze echter niet uitgeven. "Je hebt hier toch niets aan. Het is voor professionals" kreeg ik als antwoord. Na rondvragen in de regio wilde meeste tandartsen hier niet aan meedoen ivm collegialiteit.

Uit noodoplossing ben ik in mijn vakantie bij mijn ex bij een tandarts daar gegaan. Haar tandarts deed dingen die ik nog nooit gezien had en gat adviezen (oa reiniging van pockets tussen tandvlees en tanden, verbeterde opbouw van tanden, zag dat ik zelfs nog melktanden had (Wat ik zelf niet eens wist een nog nooit verteld was) en constateerde dat ik meerdere plekken had die slecht waren. Enkele vullingen met slechte overgangen, een lekke vulling en minimaal 3 carries.). Ze liet me deze slechte vullingen op de rontgen foto's ook lang en duidelijk zien. Na een paranioa aanval ben ik me zelf maar gaan verdiepen in het vak tandarts assistente en heb mijn ex's boek compleet doorgenomen. Als ik dit aanneem als behandeling, blijkt dat al jaren twijfelachtig werk is gedaan aan mijn gebit, preventief onderhoud was er zo goed als niet. Mijn aanname was dat mijn ex waarschijnlijk gelijk had en de buitenlandse tandarts.

Nu loop ik inmiddels al 6 maanden rond met 2 carries, een tand die zeer gevoelig is en de tand die de nieuwe tandarts heeft gedaan heeft inmiddels een carries. Dit denk ik doordat de tand gebarsten is en door de slechte vulling kan in zeer moeilijk flossen. Bij het gebruik van rode indicators blijft dit een rode plek en moet ik dus zeer goed poetsen. Na wederom een aanvaring met mijn tandarts heb ik gezegt dat ik hem niet meer vertrouw. Ik heb mijn bestanden toegestuurd gekregen en mijn vermoeden blijkt correct te zijn. Uit een van de foto's blijkt zeer duidelijk dat mijn vulling defect is. Zijn diagnose was fout, aangezien hij me vetelde dat dit niks was.

Nu ben ik de laatste maanden op zoek gegaan naar een nieuwe tandarts in de stad waar ik woon. Ik verteld gewoon dat ik geen vertrouwen meer heb in mijn oude tandarts en een deel van dit verleden. Nu willen enkele tandartsen hier me compleet niet hebben. Ik heb het gevoel heb ze weten dat ik deels begrijp wat ze behoren te doen en dat dit de reden is. Andere zeggen dat ik een goed gebit heb en zeggen dat ik overdrijf. Wel missen ze compleet twee carries, waarvan zelfs een complete leek ziet dat er een gat zit. Ik ben door mijn verlies in vertrouwen zeer wantrouwend bij tandartsen geworden. Het is mijn gebit waar ik tot minimaal mijn 60 wil lopen. Nu had ik een tandarts gevonden waar ik vertrouwen in had. Deze heeft later afgezegd. Elke consult betaal ik op dit moment zelf en ik ben het een beetje beu met zoeken.

Ik poets 2 keer per dag mijn tanden met een electrische tandenborstel die me aanbevolen is, ik flos elke dag, test mijn gebit elke 2 weken met plakindicator, verwijder dit, ik drink genoeg water en drink weinig frisdanken en zuurhoudende dranken. Na het eten spoel ik goed met water. Mijn techniek behoort goed te zijn. Wel rook ik en drink ik veel thee.

Hoe vind ik met deze problemen een goede tandarts. Op dit moment heb ik geen klachten bij de nmt doorgezet, maar met dit gedonder zit ik er dicht bij. Na het open gooien van de markt en verhogen van de tarieven verwacht ik dus ook kwaliteit. Echter heb ik het idee dat dit niet geboden wordt, maar hoofdzakelijk gestreeft wordt naar "duurdere behandelingen" en minder naar het behouden van de klant zijn gebit. Ik wil gewoon een degelijke behandeling. Hebben jullie hier adviezen in.
vV

gewoon opnieuw beginnen, oftewel inschrijven bij een tandarts, plan laten opstellen, en dat beoordelen zonder achterdocht. Evntueel bij een universitaire opleiding. mbt second opinion: die doe ik om redenen die je zelf omschrijft niet als de eigen tandarts in het zelfde werkgebied zit, ik adviseer ook altijd een second opinion te doen bij een tandarts buiten werkgebied eigen tandarts, die hebben geen last van onderlinge relaties of andere zaken die een zuivere beoordeling in de weg kunnen staan.
Maar je moet het verleden en de eigen mening over zaken even opzij kunnen zetten voor een frisse herstart. Ik kom ook een aantal zaken tegen in je verhaal waar ik ernstige vraagtekens bijzet. Een schildje voor aanbrengen vulling hoeft bv niet steriel te zijn, heel veel in de praktijk hoeft niet steriel te zijn. steriel en schoon/gedesinfecteerd zijn 2 verschillende dingen nl. En een tandartsassistente, hoe zeer zij blijkbaar ook van zichzelf en eigen kunnen overtuigd is gezien het verhaal, is niet opgeleid voor diagnostiek. en wat zij als caries aanmerkt hoeft helemaal geen actieve laesie (meer) te zijn...
wo, 05/30/2012 - 12:06 Permalink
Konijntjesinhetbos

Bij het omgaan is al geen plan opgesteld. Er is bij mij nog nooit een behandelplan opgesteld in mijn leven. Het staan hiervan werd me pas duidelijk via de website http://www.allesoverhetgebit.nl. Een plan is eigenlijk nog nooit over gesproken door mijn tandartsen.
De second opinion heb ik in het buitenland gedaan.
Over het schildje klopt, maar als iets nieuw uit een verpakking wordt gehaald is het mij maar de vraag of het gedesinfecteerd is in de fabriek. Ik praat hier dus over een verpakking van iets wat je in de winkel koopt. Gedesinfecteerd met alcohol is ook niet gedaan.

Uw punt over een assistente klopt. daarom heb ik haar mening maanden lang genegeerd en vertrouwd op mijn tandarts. Echter op een punt merkte ik dat er echt iets niet klopte. Bepaalde dingen klopte gewoon niet. Zoals dat de tand zichzelf opvult na een vulling. Als een tand deze ruimte zou kunnen opvullen zou deze groeien en zouden lege holtes tussen vulling en tand dus niet voor kunnen komen in de praktijk. Dit was slechts een van de vele vreemde punten die me overkwamen.

Wat bedoeld u met "Eventueel bij een universitaire opleiding"?
do, 05/31/2012 - 08:26 Permalink
vV

u kunt zich bij een universitaire opleiding laten behandelen. Bent u studieobject zeg maar, maar alles wordt wel gedaan onder extra controle. Als u zich al afvraagt of iets wat nieuw uit verpakking komt wel schoon genoeg is, moet u wel even bij uzelf te rade gaan denk ik. Productieprocessen zeker van medisch gebruikte materialen en spullen zijn echt van ander niveau dan voor ""gewoon"' gebruiksmateriaal, huis tuin en keukenspul zeg maar. (hoewel ik het meeste daarvan ook zo zou durven gebruiken zonder eerst door de afwas te halen)
do, 05/31/2012 - 09:09 Permalink