preventie assistent

Author:
harry59
Posted:
ma, 06/19/2006 - 10:47
Goedemorgen allemaal,

Sinds kort heb ik een nieuwe tandarts en moest direct voor spoed naar een weekend-tandarts omdat mijn noodvulling van een gestarte WKB kapot ging. In korte tijd dus 2 nieuwe tandartsen leren kennen.

Wat mij opviel dat beide tandartsen met z.g preventie assisten werken. De weekend-tandarts was dus een preventie assistent die mijn tijdelijk vulling heeft vervangen maar ook met de vijltjes aan de slag moest. De tandarts aldaar heb ik 10 seconden gezien, de hele behandeling is door de PA gedaan.

Een deel van een WKB uitvoeren (vulling eruit halen, vijlen en droog maken en weer vullen met noodvulling, ijkt mij toch redellijk complex.

Mijn vraag in deze, hoever gaat het takenpakket van een preventie assistent. Na een gesprek kreeg ik de indruk dat ze allelrei soorten cursussen kunnen doen en dan die behandelingen mogen uitvoeren.

zitten aan deze ontwikkeling geen haken en ogen zoals;
Wat is de controle op deze blijkbaar nieuwe beroepsgroep, wie controleert ze? Zitten er in die cursussen voor de PA ook examens e.d.

Is dit een nieuwe trend en loop de klant niet het gevaar dat de PA in een drukke praktijk behandelingen gaat uitvoeren die toch niet helemaal in haar expertise gebied liggen.

kortom moet de klant hier nu blij mee zijn. Ik ben heel benieuwd wat de digitale tandarts hier over te zeggen heeft (Of is de digitale tandarts in werkelijkheid ook een PA?)
Lieneke

Naar mijn weten is er alleen geen cursus endo (met die vijltjes)...En ik vind het belachelijk dat dit door een prevenieassistente wordt gedaan. Maar ja...das mijn mening.
ma, 06/19/2006 - 19:30 Permalink
robinson

Helemaal mee eens.
Dit is geen werk voor een assistente.
Helaas zijn er collega's die het zo nauw niet nemen en zich verstoppen achter de BIG-wet.
Pecunia non olet. :roll:
ma, 06/19/2006 - 20:31 Permalink
fransaki

Helemaal mee eens.
Dit is geen werk voor een assistente.
Helaas zijn er collega's die het zo nauw niet nemen en zich verstoppen achter de BIG-wet.
Pecunia non olet. :roll:


Er is niet voor niets een specialisatie tot endodontoloog die na de lange algemene scholing nog eens (volgens mij) 4 jaar telt. Van mijn vijlen blijven ze af :smt092
ma, 06/19/2006 - 20:37 Permalink
peertje

Beste Harry59

Weet je wel zeker dat het een preventie assistente was?
Misschien werken er wel meer tandartsen tijdens de spreekuren, en was dit een jonge dame met een tandarts diploma. Die jij dan abusievelijk voor een preventie assistent aanzag. En dat die "tandarts" kwam kijken is misschien een inschatting qua tijd geweest.

Ik zou het eerst eens navragen want het klinkt heel apart.
ma, 06/19/2006 - 20:55 Permalink
Lieneke

Ik hoop het....ik word ook zo vaak assistente genoemd en preventieassistentes worden weer vaak mondhygienist genoemd...Altijd fijn die verwarring. NOT!
ma, 06/19/2006 - 22:42 Permalink
Moon

Ja, maar als gewone lieve schattige patiënt hebben wij geen flauw idee wie wie is en wat diegene doet.
Een preventie assistente en een mondhygiënist zijn voor mijn gevoel ook hetzelfde, ook al weet ik door ervaring dat ik liever naar de preventie assistente ga als dat ik naar de mondhygiënist ga!
Waarom gaan jullie niet gewoon bordjes dragen??? Naam Tandarts Of naam Mondhygiëniste :smt002
ma, 06/19/2006 - 22:48 Permalink
Lieneke

Hahaha!

Het maakt me weinig uit hoe ze me noemen. Waar het mij omgaat is dat de patient geen flauw idee meer heeft bij wie ze in de stoel liggen en dus niet weten of deze persoon wel bekwaam is in de behandeling die deze mevrouw of meneer doet....
di, 06/20/2006 - 12:30 Permalink