parodontologie

Author:
happy4
Posted:
di, 10/23/2001 - 19:34
mijn laatste bezoek aan de tandarts heeft me aan het twijfelen gezet. Bij mijn bezoek werd de controle uitgevoerd door de mondhygienste(die ik nog niet eerder had gezien) nou deed ze dit steeksproefsgewijs bij patienten. zij concludeerde dat er ruimte zat tussen het tandvlees en de tanden. Op haar aanraden heb ik een algehele controle gehad en heeft ze voor, in het midden en de achterkant van alle kiezen en tanden gemeten. Volgens haar is de normale waarde 2 tot 3 mm. Bij mij was de hoogste waarde 10 mm. Ik heb geen last van mijn tanden en kiezen, niet ontstoken en geen bloed tijdens het poetsen. Heb hier dus niets van gemerkt. Nu moet ik volgens haar een behandeling ondergaan van 4x drie kwartier om alles schoon te maken. Nu heb ik hierover de volgende vragen.
- Waarom komen ze hier pas achter als zijn de controle heeft uitgevoerd, wat zou er zijn gebeurd als de tandarts dit had gedaan?
- Hoe erstig is dit, ik heb zelf geen last, gaat het vanzelf weer over?
- de verzekering vergoed 75%, is dit dan niet gewoon een wenselijke behandeling?

De behandeling zelf kost me minimaal 300,00 en 3 uur pijn(ondaks verdovingen) en ik wil vooraf wel alle informatie verkrijgen.
Alvast bedankt!
(not so) happy

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-18 14:59 ]
de digitale tandarts

Parodontitis is een ontsteking van de steunweefsels rondom een tand of kies.
Deze infectieziekte heeft over het algemeen een chronisch en pijnloos verloop.
Als het eenmaal in een wat verder gevorderd stadium is (pockets groter dan 6mm), dan kan je ervan uitgaan dat dit nooit meer vanzelf overgaat. In tegendeel deze aandoening wordt vaak erger, wanneer niet ingegrepen wordt.

In principe hoort bij elke controle uw tandvlees gecontroleerd te worden. Bij ziekenfondspatienten wordt dit genoteerd in de DPSI score.
Het is echt niet zo dat alleen een mondhygienist dit controleert. Parodontale diagnostiek is een van de belangrijkste leerdoelen tijdens de opleiding voor tandarts.

Ontsteking van deze steunweefsel begint door plakophoping rondom de randen van het tandvlees. Ontstoken tandvlees is inderdaad vaak te herkennen aan roodheid, zwelling en bloeden bij het poetsen. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn! Met name bij rokers is er geen bloeding doordat de nicotine bloedvat vernauwend werkt.

De ruimte tussen de tand en het tandvlees is normaliter 2 tot 3 mm diep.
Onder bepaalde omstandigheden krijgt de plak de kans om dieper in de ruimte tussen de tand en het tandvlees te komen, hierdoor ontstaat een pocket. Het kaakbot en de vezels die daar zaten, worden door de ontsteking afgebroken.
Het vervelende van een diepe pocket is dat je deze zelf ook niet meer kan schoonmaken, professionele hulp is (en blijft vaak) noodzakelijk.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/gezondekies.jpg
Bij een gezonde kies zit het kaakbot met de vezels die de kies op zijn plek houden ongeveer 2 mm onder het glazuur.


http://www.tandarts.nl/imagesforum/pocket10mm.jpg
Bij deze kies met ernstige parodontitis is het kaakbot bijna verdwenen, de speciale pocket sonde meet 10 mm.


Zoals je ziet in het voorbeeld is bij een pocket van 10mm grotendeels het kaakbot rondom de kies verdwenen. Je kan dit met recht een ernstige situatie noemen.

Dat parodontale behandelingen pijn kunnen doen is vervelend, maar je moet begrijpen dat dit tevens het laatste redmiddel van je gebit is.

Een vergoeding van 75% door je verzekering is erg goed. Parodontologie is vaak een ondergeschoven kindje bij verzekeraars en wordt zelden voldoende vergoed.
Overigens zou een complete behandeling bij een kliniek voor parodontologie, inclusief chirurgie, enkele duizenden guldens kosten.

Er zijn hele goede folders over parodontologie onder andere uitgegeven door de nederlandse vereniging voor parodontologie http://www.nvvp.org

Ik hoop dat de behandeling bij u succesvol is!
wo, 10/24/2001 - 00:08 Permalink