Ouderwetse tandarts?

Author:
irritand
Posted:
ma, 05/08/2017 - 15:41
Hey allemaal,
Al mijn hele leven kom ik, zoals mijn moeder en broer, bij dezelfde tandarts - al 25 jaar zal dat nu zijn.
Bij ieder bezoek aan mijn tandarts gaat hij met een haakje langs mijn tanden; tikt hier - krast daar.
Dan wijst hij mij op mijn tanderosie zoals de laatste 10 jaar.

Twee jaar geleden moest ik mijn eerste gaatje laten vullen en sindsdien heb ik regelmatig gaatjes, terwijl ik niets anders heb gedaan als de jaren er voor, behalve dat ik nu permanent ben overgestapt naar sensodyne/elmex voor gevoelige tanden. Vorig jaar was ik bij de tandarts en wees hem op een zwart streepje op een groef van een kies, die was ook best gevoelig.
Hij zei mij geen zorgen te maken, dat het enkel een verkleuring was en een gevolg van de slijtage. Nu is het een gaatje op exact die plaats en twijfel ik aan mijn tandarts, maar ik kan niet inschatten of mijn twijfel terecht is.

Mijn tandarts is een wat oudere man en mijn ouders prijzen hem als 'ouderwetse tandarts', metname omdat hij zoals zij zeggen 'geen rare fratsen uithaald'.
Van vrienden hoor ik wel eens dat ze fluorbitjes kregen of röntgen foto's van hun tanden, zelf heb ik die nooit gehad. Vanaf dat ik tanderosie kreeg rond mijn 13e, heb ik enkel gehoord mijn consumptie van eten en drinken te veranderen en daar probeer ik mij aan te houden.

Een ander iets is dat bij het boren van de gaatjes hij niet verdoofde, waardoor het boren pijn doet. Een verdoving heeft hij nooit geboden, maar ik las net wel dat dat mogelijk is.
Moet mijn tandarts mij verdoven als ik daar om vraag?

Mijn vraag is of mijn tandarts genoeg aanbied? Horen röntgenfotos en fluorbitjes bij de controles?
Is het gebruikelijk voor een second opinion te gaan bij een andere tandarts? Kan dat überhaubt en is dat aan te raden?
Lieneke

Een zwart streepje hoeft inderdaad weinig te betekenen, dus daar zou ik me ook niet al te veel zorgen over maken.
Wat ik wel vreemd vind is dat er geen verwijzing naar de mondhygiënist is gekomen na de constatering van de erosie en het herhaaldelijk gaatjes krijgen. Want ondanks jouw inzet is er dus geen verbetering gekomen in de conditie van je tanden en zou je wel wat meer hulp daarin kunnen gebruiken. Overigens is er geen verwijzing nodig om naar de mondhygiënist te gaan, hier ben je zelf vrij in.
Het is heel vreemd dat er nooit foto's zijn gemaakt! Fluoridehap/lak wordt tegenwoordig gegeven als het nodig is. In jouw geval was dit waarschijnlijk inderdaad wel nuttig geweest.
Het kan nuttig zijn om voor een second opinion aan te kloppen, maar ik denk dat je zelf ook al wel de beslissing kunt maken. Je hebt namelijk het vertrouwen verloren en alleen dat is al een goede reden om een nieuwe tandarts (en mondhygiënist) te zoeken.
wo, 05/10/2017 - 12:31 Permalink