Opleiding en leeftijd om tandarts te zijn.

Author:
tandplak
Posted:
do, 04/09/2009 - 00:01
Ik ben benieuwd.
Wat voor opleiding heeft een tandarts gehad?
Natuurlijk heeft hij of zij een aantal jaren op een universiteit gezeten. [tandarts opleiding]
Maar wat is de vereisten [voor] opleiding?
En wordt men getest of hij of zij de opleiding wel aan kan.
Bij welke leeftijd kun je tandarts zijn?

Ik bewonderen dat een jonge vrouw die ik van andere wegen ken.
Die vertelde dat zij tandarts is. Maar ze is in mijn ogen wel erg jong.
Zelf word ik ook ouder. En zie 25 ers en 30 ers als jongen mensen. Dat gaat vanzelf als je ouder worden. Je kijkt meer tegen leeftijd genoten aan. Ik ben inmiddels 40+.
Dus kunnen mensen veel ouder zijn dan dat ze er uit zien.
Mij schatten ze op 30 jaar.
Lieneke

Wat je al zegt...Na het VWO met natuur- en scheikunde in het pakket kan er na selectie worden gestart met de universitaire studie tandheelkunde. Vroeger duurde deze 5 jaar, tegenwoordig is deze studie 6 jaar.
Mijn zus was met haar 17e klaar met het VWO en studeerde na 5 jaar af. Ze was dus met haar 22e tandarts.
do, 04/09/2009 - 09:18 Permalink
Spiegeltje

En wordt men getest of hij of zij de opleiding wel aan kan.

Nee niet specifiek met een toelatingsexamen of zo, het enige vereiste is VWO met het juiste profiel (in principe natuur en gezondheid of natuur en techniek+biologie)(*). Dan zou je het theoretische gedeelte moeten aankunnen in het vereiste tempo. Nu is het wel zo dat binnen de opleiding ook nog selectie plaatsvindt, zeker in het begin. Niet iedereen maakt de opleiding ook af. Daarvoor kunnen overigens ook andere redenen zijn dan geschiktheid.

(*) Hierop zijn aanvullingen.

Ze was dus met haar 22e tandarts.


Blijf ik toch jong vinden! :D Hangt natuurlijk van meerdere dingen af (uitstraling, zelfverzekerdheid, sociale vaardigheden, empatisch vermogen) hoe dat op patienten overkomt. Dat leer je in ieder geval niet op de opleiding allemaal of dat heb je of heb je niet. Ik hoop dat ze nog voldoende tijd had om dingen naast de studie te ondernemen.

Bericht aangepast op 10 april 2009
do, 04/09/2009 - 09:49 Permalink
vV

laat ik het zo zeggen, met 22 jaar tandarts had mij ook kunnen lukken, ware het niet dat ik op de middelbare school iets langer nodig had (tja, als je geen huiswerk maakt en te laat gaat voorbereiden dan krijg je dat) en omdat de universiteit achter mij de dueren sloot waren er ook minder patienten, waar door de leiding niet bepaald rekening gehouden werd, dus velen liepen een half jaar of zelfs een heel jaar vertraging op doordat de punten niet gehaald werden op tijd. (erg frustrerend om voor 1 vak telkens naar de uni te moeten een half jaar lang..). Achteraf gezien ben ik er erg blij mee, vond mijzelf met de 25 jaar die het uiteindelijk geworden is nog een broekie...Leeftijd en een stukje levenservaring is denk ik wel belangrijk om op een verantwoorde manier in te kunnen leven in patienten. Wat niet wegneemt dat iemand van 22 het ook best prima kan doen hoor.
do, 04/09/2009 - 10:37 Permalink
Spiegeltje

Dat zesde jaar moet je niet zien als een jaar dat aan het oude 5-jarige curriculum is geplakt. Er is sprake van een 3-jarige masteropleiding in plaats van 2-jaar. Die wordt gevuld met theorie (maar minder dan in de eerste 3 jaar), veel klinische stages, werken in de praktijk of veel onderzoek (voor degene die na afstuderen als tandarts willen promoveren).

vV en Robinson zijn nog van voor het bachelor/master systeem. Zelfs misschien nog wel de oude 5 jarige opleiding bestaande uit propedeuse (na 1 jaar), kandidaats (na 3 jaar) en doctoraal (na 5 jaar).
do, 04/09/2009 - 21:02 Permalink
tandplak

22 jaar kan je dus tandarts zijn. Begrijp ik uit de verhalen.
Ik schat haar iets ouder. 28 jaar zal beter kloppen.
Ze is al 4 jaar tandarts.
Anders is het voor specialisten en chirurgen. Die volgen een interne opleidingen in ziekenhuizen. Een tandarts is dus klaar als hij of zij van de universiteit komt. Wel af en toe bij scholing.

Bedankt voor de antwoorden meerdere zijn uiteraard welkom. :smt014 :smt014
do, 04/09/2009 - 22:36 Permalink
hermina

Anders is het voor specialisten en chirurgen. Die volgen een interne opleidingen in ziekenhuizen. Een tandarts is dus klaar als hij of zij van de universiteit komt. Wel af en toe bij scholing.

Bedankt voor de antwoorden meerdere zijn uiteraard welkom. :smt014 :smt014

Een chirurg is gewoon een van de vele specialisten in de geneeskunde. Volgens mij weet je niet helemaal hoe al die specialismen, werkplekken en opleidingstrajecten in elkaar zitten, maar is ook niet zo belangrijk.

Ik ben ben gewoon arts, ik was 27 toen ik als arts-assistent (niet in opleiding) voor een deelgebied ging werken in een ziekenhuis, en ik werd toen een paar jaar jonger geschat. Hoe vaak ik niet gehoord heb "wat een jonge dokter", en ik had toen toch echt al wel levenservaring en zelfvertrouwen. Ach, ze moesten me even leren kennen, maar dan vertrouwden mijn patienten me echt wel. Intussen ouder en ergens anders als arts in de gezondheidszorg werkzaam (wel in opleiding tot specialist), en niet zo verbazingwekkend ook daar speelt het opbouwen van vertrouwen nog steeds een grotere rol dan mijn geschatte leeftijd.

Mensen willen gewoon een soort basisgevoel van mijn (tand-) arts begrijpt mij, en kan mij helpen, de uitstraling van vertrouwen zal vast zwaarder wegen dan (een schatting van) de leeftijd.
vr, 04/10/2009 - 03:30 Permalink
Spiegeltje

Een tandarts is dus klaar als hij of zij van de universiteit komt

Dat geldt in feite ook voor een (basis)arts. Veel basisartsen gaan zich specialiseren, bijvoorbeeld tot huisarts, en logischerwijs zit er dan weer een vervolgtraject aan vast. Maar tandartsen kunnen zich ook specialiseren tot orthodontist of kaakchirurg. Verreweg de meesten doen dit niet, is ook geen ruimte voor als ze het zouden willen. Je hebt ook tandarts-endodontologen, tandarts-parodontologen etc. Geen wettelijk erkende specialismen maar toch een behoorlijke aanvullende studie voor nodig. Een goede tandarts is nooit klaar want het vakgebied staat niet stil en vereist actieve inspanning om bij te houden.
vr, 04/10/2009 - 09:52 Permalink
hermina

Denk alleen dat een basis arts in het algemeen niet zelf een zelfstandige praktijk gaat beginnen, je begint gemiddeld toch ergens op een plek waar je feedback krijgt. Als arts is basis gemiddeld niet goed genoeg, specialisatie (in welke richting dan ook) is min of meer een noodzaak, in tegenstelling tot een (net afgestudeerde) tandarts.
vr, 04/10/2009 - 23:10 Permalink