Ongelovelijke pijn

Author:
Petter
Posted:
za, 04/24/2004 - 21:00
Ik wist even niet waar ik dit bericht kwijt moest, maar ik denk dat dit de juiste plek is.

Sinds vandaag heb ik vreselijke last van kiespijn. Ik denk zelf dat het een ontstoken verstandkies is, of meerdere zelfs.

Het stomme is; twee jaar geleden heb ik dit ook al meegemaakt, alleen was het toen nog erger (tot nu toe dan). Ik had er misschien iets te lang mee gewacht, waardoor ik zelfs amper meer kon werken. Eten wilde ik niet, omdat ik wist dat ik na het kauwen veel pijn zou krijgen. Dus ik naar de tandarts geweest, en hij verwees me door naar een kaakchirurg. Dat ging echter niet al te vlot, want ik heb er enkele weken op moeten wachten, en intussen verging ik van de pijn, van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht.

Nu wil ik het niet weer zover laten komen, want ik weet uit ervaring dat het een absolute hel is.

Zodoende ben ik dit keer redelijk op tijd met actie ondernemen. Net even de spoeddienst gebeld, alleen die zit er op voor vandaag, kreeg ik te horen.

Ik vertelde wat mijn probleem was en vroeg of er een directe oplossing was.

Als reactie kreeg ik te horen dat ik het morgenochtend nog eens even moest proberen.

Okay, dat hou ik nog wel vol, hoop ik.
Maar ik kreeg ook te horen dat de tandarts die morgen dienst heeft niet kan garanderen dat mijn verstandkiezen eruit worden getrokken, omdat het immers om een spoeddienst gaat.

Nu vraag ik me af: is dit echt zo? Want ik heb weinig zin om weer weken met pijn te zitten. Tuurlijk is het wel een lichtpuntje dat je weet dat je in ieder geval binnen enkele weken kan worden geholpen, maar liever vandaag dan morgen.

Hij vermeldde er wel bij dat als het mogelijk was, dat het waarschijnlijk wel wat meer gaat kosten. Weet iemand wat de kosten zijn voor het verwijderen van 2 verstandkiezen (aan de linkerkaak) bij een spoedtandarts?
Eigenlijk maken de kosten me niet veel uit omdat ik simpelweg van de pijn af wil, maar ik wil wel weten met welk bedrag ik rekening moet houden.

Nog een vraag (ik blijf bezig): indien de verstandkiezen niet worden getrokken, welke behandeling zal hij dan toepassen om de pijn weg te nemen? Of zal hij een afspraak maken bij de kaakchirurg en mij intussen wat pijnstillers geeft om het nog enkele weken iets verdraaglijk te maken?

Als laatste vraag (hehe): wie heeft goede tips om de nacht (of nachten) goed door te komen? Ik had 2 jaar geleden namelijk veel last van slapeloosheid omdat de pijn enorm overheerste. Alle tips zijn welkom!

Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties!
Moon

Bah! Wat vervelend voor je zeg.
En balen dat de spoeddienst vol zit.. vind het wel erg bijzonder.. dat een spoeddienst vol zit, terwijl iemand stikt van de kiespijn....
Is er niet in een plaats vlakbij je een andere spoeddienst? Je kan ook altijd nog een keer de spoeddienst bellen dat je echt heel veel pijn hebt.

Tips om een nacht door te komen... neem overdag zo min mogelijk pijnstillers, als je er dan vanavond voor je naar bed gaat, twee neeemt (indien die dosis is toegestaan... bij paracetamol e.d. mag dat wel!) en dan slapen...
Bij mij hiep het ook wel als ik een warme kruik tegen de warme plek aanlegde... En hoe moeilijk het misschien ook klinkt als je pijn hebt, maar zorg dat je min of meer ontspannen bent als je slapen gaat...
zo, 04/25/2004 - 16:12 Permalink
nana

Mijn verstandskies is er net uit en de andere moet nog getrokken worden. Als je verstandskiezen allebei in onderkaak zitten of allebei in bovenkaak zal hij ze nooit allebei tegelijk doen.
Dit in verband met de verdoving (tong). De kosten zijn bij mij voor een kiesextractie 49,95. Verdoving kost 13.Valt nog te overzien. Als je in het weekend gaat komen daar wel z.g. kosten bij voor spoedgevallen. Naar mijn idee was dat altijd 60 procent extra. Maar oke, iniedergeval sucses.
Groetjes nana
zo, 04/25/2004 - 17:37 Permalink
Petter

Nou, inmiddels zijn we 2 dagen verder.

De pijn is iets verdraaglijker geworden, maar nog steeds erg aanwezig, waardoor ik er constant aan moet denken. Hele dag gewerkt met kiespijn, vervelende dag dus.

Overigens had ik een vraagje wat ik best belangrijk vind.

Maakt het nou veel uit of je je verstandkiezen bij de spoedtandarts laat trekken of bij de kaakchirurg?

Ik had ze 2 jaar geleden bij de kaakchirurg laten trekken en was er, ondanks mijn angst, erg tevreden over. Geen pijn, geen dikke wang, geen napijn, alles verliep veel beter dan verwacht, perfect eigenlijk.

Alleen het nadeel van de kaakchirurg is dat je zolang moet wachten totdat je een afspraak hebt. Ik moest ongeveer 3 weken wachten.

Dus een mooie oplossing zou zijn als ik ze liet trekken bij de spoedtandarts, maar doet deze het op dezelfde wijze als de kaakchirurg?

Alvast heel erg bedankt voor de eventuele reacties, ze betekenen erg veel voor me.
ma, 04/26/2004 - 16:39 Permalink
de digitale tandarts

Als verstandskeizen diep onder het tandvlees liggen of moeilijke wortels hebben, dan zal een kaakchirurg ze makkelijker kunnen trekken. Hij heeft vaak meer chirurgische spullen en ervaring in chirurgie.

Zijn ze verder doorgebroken dan kan een tandarts ze ook trekken, De wachttijd is dan vaak korter. Maar mogelijk dat de verzekring minder dekt.
ma, 04/26/2004 - 17:24 Permalink
Petter

Okay, dus stel dat ik naar de spoedtandarts ga, en hij kan ze niet trekken, dan word ik alsnog doorverwezen naar de kaakchirurg?

En ja, wat de verzekering betreft; ik ben liever wat meer geld kwijt dan dat ik nog langer met pijn moet zitten wachten.

Heel erg bedankt voor je reactie!!
ma, 04/26/2004 - 17:29 Permalink
vV

Even een misschien domme vraag: inmiddels leven we op een normale werkdag, dus kan je gewoon naar je eigen tandarts toe! En is e.e.a. op reguliere tijden te behandelen. Inmiddels is jouw probleem niet meer te omschrijven als spoedgeval. Verder hangt het af van de situatie, en voor een verwijzing naar de kaakchirurg zal je toch eerst door de eigen tandarts gezien moeten worden. Indien het daadwerkelijk voor de kaakchirurg is kan hij misschien ook nog regelen dat je niet achteraan de lijst over een paar maanden gezet wordt...
ma, 04/26/2004 - 17:33 Permalink
Petter

Ja, dat is het 'm nou juist. Door mijn angst voor de tandarts heb ik er geen.

Ik ben 2 jaar geleden naar een tandarts geweest die ook niet ingeschreven patienten behandelde, en zodoende heeft hij me doorverwezen naar de kaakchirurg.

Maar het zou handig zijn als ik ook bij de spoedtandarts terecht kan.

Even een vraagje; ik heb ergens gelezen dat kruidnagel helpt tegen kiespijn. Hoe moet dit precies toegepast worden?

Alvast bedankt.
ma, 04/26/2004 - 17:40 Permalink
Kimmi

Ik zit nu een beetje in hetzelfde schuitje.
Hoewel, toch iets anders. Ik ben onlangs verhuisd en heb net vorige week een nieuwe tandarts benaderd. Ik heb meteen een eerste afspraak gemaakt voor 14 augustus (over iets meer dan een week dus), eerder kon niet, want ze zaten vol.
Maar nu is er dit weekend een stuk van mijn verstandskies afgebroken. Inmiddels is de pijn te verdragen, maar afgelopen nacht was het verschrikkelijk. Ik weet niet of die pijn terugkomt.
Mijn vraag is nu: wat moet ik doen? Mijn nieuwe tandarts bellen en dit verhaal uitleggen? Fijne nieuwe patient zeg! Of wachten tot de 14de? Ze hebben immers aangegeven eerder geen plek te hebben?
Nu gaat het even goed, maar voor hoe lang? En is het wel goed om nog een week hiermee rond te lopen?

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen!
ma, 08/06/2007 - 11:18 Permalink
WKB-kampioen

Ik zou zeker even contact opnemen en de situatie uitleggen. Ik neem aan dat elke tandarts toch wel een paar gaatjes in zijn agenda houdt voor acute pijngevallen. Als ik die van mij bel, kan ik altijd dezelfde dag nog terecht (nu heb ik wel een "behoorlijke" reputatie).
Het is toch van de zotte dat je nog een week met pijn moet blijven lopen, en dan is het nog maar de vraag of hij de 14e tijd heeft voor het herstel van je kies (ik neem aan dat je een controle afspraak hebt). Succes ermee.
di, 08/07/2007 - 21:32 Permalink
Hilde123

:smt001 Bij acute pijnklachten , indien op tijd (voor 9.00 uur) gemeld bij eigen tandarts of dienstdoende tandarts,wordt er altijd een plek vrijgemaakt, diezelfde dag nog, in de agenda.
Vooral als men aangeeft dat het een kloppende pijn is en men gebruik maakt -sinds enkele uren- van pijnstillers.
Op het spreekuur van de tandarts zal een foto gemaakt worden van het betreffende element of als de symptomen meer dan duidelijk zijn,(dikke wang, duidelijke caries etc.),zal overgegaan worden tot een behandeling.
Dit kan zijn
-doorverwijzing naar een kaakchirurg bij een moeilijk liggende kies, of een kies die door de tandarts door wat voor oorzaak dan ook moeilijk te trekken is. Eventueel zet de tandarts persoonlijk druk achter een zo spoedig mogelijke behandeling bij kaakchirurgie.
-de tandarts doet een eerste aanzet tot een wortelkanaalbehandeling, endostart,dit gebeurt onder verdoving.
-de kies / tand wordt getrokken
Pijnstillers die goed helpen zijn ibuprofin, maar kijk uit als je maagklachten hebt.Dit medicijn heeft als bijwerking deze te verergeren.
Sterkte!
zo, 08/19/2007 - 11:43 Permalink