onderhoud kronen

Author:
admin
Posted:
do, 09/20/2001 - 10:46
De tandarts heeft bij mij 6 kronen voor in het gebit geplaatst.Deze zijn met een metalen "strip" verbonden met elkaar.Dat zie ik als ik met de spiegel naar de achterkant van die kronen kijk.Nu had ik een paar vraagjes.
1.Hoe kan een kroon gaan lekken door bijv. slecht poetsen?Dat cement kan toch niet aangetast worden door bactieren of plak of iets dergelijks?
2.Als er bij 1 van die kronen een lek of gaatje ontstaat...kan de tandarts dat dan nog repareren?Of moet ik dan weer 6 nieuwe kronen aanschaffen?En hoe doet hij dat dan?
Vult hij het gewoon weer op met cement of moet hij daarvoor die kronen er weer helemaal afhalen en weer nieuw cement gebruiken?
3.Hoe kun je zelf controleren of een kroon lekt?Of hoe kun je dat zien/merken?
4.Zijn kronen beter bestand tegen tandbederf dan je eigen tanden?
5.Helpt een mondwater zoals bijv. Listerine,Meridol of Act F nou echt tegen tandbederf?
de digitale tandarts

Allereerst denk dat het maar lijkt dat de zes kronen aan elkaar vastzitten, met een 'metalen strip'.

Omdat voor porselein meer van de tand moet worden weggeboord dan voor metaal, kiezen veel tandartsen ervoor om aan de achterkant minder weg te boren, waarna de tandtechnieker dat stukje in metaal uitvoert. Dit verklaart waarchijnlijk dat je een metalen strip ziet.

1) een kroon kan helaas wel degelijk lekken. Als bij het plaatsen het tandvlees erg bloed of er komt speeksel bij, dan zal het cement daar niet goed kunnen afsluiten. Een andere reden kunnen bijvoorbeeld luchtbellen in het cement zijn. Wanneer je niet goed genoeg poetst kan je op het punt waar de kroon overgaat in de wortel tandbederf krijgen. Ook al zal het cement niet aangetast worden, dan zal het tandbederf zich onder het cement in het tandbeen uitbreiden. Hoe slechter de kroon past hoe groter de spleet op deze overgang en des te groter de kans op tandbederf en tandvleesproblemen.

2) gaatjes op de overgang kroon naar wortel zijn tijdens de (rontgen)controle vaak te zien en kunnen als ze niet te diep onder het tandvlees zitten gewoon gevuld worden. Mochten de problemen groter zijn en/of is er een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk dan kan de kroon/brug er soms afgehaald worden, waarna de behandeling uitgevoerd wordt en de kroon/brug met nieuw cement wordt geplaatst.

3) het lekken van een kroon is soms op te merken. Wanneer bij het zuigen of bijten op de kroon een vieze smaak te proeven is, kan dat duiden op lekkage. Speling als je op de kroon bijt is ook geen goed teken. Als de tandarts bij hard drukken op de kroon belletjes langs de randen van de kroon/brug ziet, dan weet hij/zij dat deze lekt.

4)in het metaal of porselein van een kroon kan natuurlijk geen gaatje ontstaan. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet gevoelig zijn voor tandbederf. Juist langs de randen van de kronen zit een kleine spleet en deze is wel gevoelig voor tandbederf en moet dan ook zeer goed schoon gehouden worden. Zoals al eerder opgemerkt een gaatje kan zich dan (moeilijk zichtbaar)uitbreiden onder de kroon en het cement. Een kroon wordt dan ook niet gemaakt om tandbederf tegen te gaan, maar om door vullingen verzwakte tanden en kiezen te verstevigen en ook bijv. om cosmetische redenen.

5) van al deze produkten is wel wat wetenschappelijke literatuur te vinden waar een klein significant effect in is geconstateerd. Maar let wel, deze onderzoeken worden uitgevoerd bij mensen die allemaal een uitstekende mondhygiene hebben en daar ook op gecontroleerd worden. Het gevaar bestaat namelijk dat het mondwater in het algemeen als een soort vervanging van (een deel) van het poetsen/stokeren/flossen/etc gebruikt wordt en dat is veel belangrijker dan dat kleine extra effect van het mondwater. Maar mocht je netjes poetsen en ook tandenstokers/floss gebruiken dan is er niets op tegen om ook te spoelen.







[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-01 21:43 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-01 21:46 ]
vr, 09/21/2001 - 00:56 Permalink